Voorbeschouwing Thêta Herfstregatta

Hetairoi, lieve leden,

Komend weekend is het eindelijk zo ver: de eerste roeiwedstrijd sinds tijden zal verroeid worden in het verre Eindhoven. De Thêta Herfstregatta staat namelijk voor de deur en veel Asoposboten mogen hier het spits afbijten op hun eerste wedstrijd van het jaar.
Door de grote belangstelling ziet de Najaarsbokaal er dit jaar net iets anders uit dan normaal. Van de vier wedstrijden in de bokaal (de Thêta Herfstregatta, de Knorrensteijn Memorial Regatta, de Grolsch Asopos Najaarswedstrijden en de Argo Najaarsslotwedstrijden) starten de ploegen er drie. Ingeschreven zijn de competitieploegen die het hardst hebben gestreden voor de door de CoachCo opgestelde Najaarsmeters en een afvaardiging van de wedstrijd-instroomboten. Wijze roeiers zeggen ook wel dat je het kortebaanseizoen wint in de winter. Daarom zijn de meeste boten al aan het eind van de zomer begonnen hard te trainen. De groep is groot en er zit veel potentie in. Dat lieten ze ook zien in de sparsessies van afgelopen weken, maar het is nu de vraag of ze dat ook kunnen herhalen in de Najaarsbokaal.

Het is zaterdag als eerste aan ‘Volkoren’ in de D4*, beter bekend als de Lichte Dames Instroom. Na enig onderzoek over volkoren producten op het internet kom je er al gauw achter: ‘Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!’ (https://www.brood.net/gezondheid/volkoren). Het is de vraag of ditzelfde geldt voor de roeisport, maar ze zijn ongetwijfeld goed bezig. Ook zij trainen al sinds augustus en ze waren als enige aanwezig bij de voorbereidingssparsessie van de WedCo, wat getuigt van motivatie om hard te willen roeien. Deze dames bevinden zich daarnaast op bekend terrein; niet alleen omdat een aantal roeisters deze wedstrijd vorig jaar hebben gestart, maar ook omdat Asopos afgelopen jaren een goed roeiende Lichte Dames instroomboot mee heeft laten doen aan de bokaal. Ook dit jaar mist het niet aan talent. Een deel van de EJLD ‘20 en andere ervaren roeisters werken hard om door de selectie voor EJLD ‘21 te komen. Het is aan Hester, Anniek, Anouk en Saskia met Annabel aan het roer om te laten zien op de wedstrijd dat ze alle blikken hebben gericht op datzelfde doel. In hetzelfde blok start de ouderejaarscompetitieploeg Prowseidon in poule 2 van het D4+ veld. De dames van deze competitieploeg van het jaar hebben besloten met zijn allen samen te blijven roeien. Vers uit de C4+ zijn deze meiden sinds het eind van de zomer fanatiek aan het trainen in een 4+ om zich zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden op de wedstrijden van de Najaarsbokaal. De overgang naar het gladde materiaal was volgens de ploeg zelf even wennen. Als Dewy, Jikke, Esmee, Anne en Myrthe nu echter net zo hard strijden als ze afgelopen jaar deden voor CoCo-punten, dan zijn we erg benieuwd waar ze in deze bokaal gaan eindigen.

Later op de dag zal in blok twee een heuze strijd tussen Asoposploegen plaatsvinden. De instroom dames ‘Asopos 3000’ en de ouderejaars competitieploeg ‘V.O.N.K.’ zullen beiden starten in poule 1 van het D4+ veld.
De ploegnaam Asopos 3000 doet denken aan een bezem uit Harry Potter waarmee je vliegensvlug door de lucht vliegt. Het is echter een pseudoniem voor onze Instroom Dames, die ook sinds augustus hard aan het trainen zijn voor de EJD ‘21 selectie. Bijna de voltallige EJD ‘20 heeft zich niet uit het veld laten slaan door een gemist seizoen en gaat nu aan de slag om niet alleen de selectie, maar ook de Najaarsbokaal aan te vliegen. In de 8+ komen ze tijdens sparsessies goed uit de verf met snelle tijden, maar nu is het de beurt aan een viertal van deze dames, Britte, Margit, Valerie, Maud en stuur Vivianne, om ook op de wedstrijd hetzelfde te laten zien. De andere Asoposboot in deze poule is gevuld met roeiers van twee gemotiveerde ploegen van afgelopen jaar. Na een gemist seizoen sloeg de DOnderslag in en de V.O.N.K. over tussen de dames van de Opleidings8+ van afgelopen jaar en het C4+ ploegje Ultra Violet. Deze enthousiaste meiden zijn hard gaan trainen om samen dit jaar in een 4+ wel wedstrijden te kunnen starten. Ter voorbereiding op de Thêta hebben ze afgelopen week meegedaan aan de CoCo-sparsessie. Volgens de ploeg zelf zit er in ieder geval nog meer in dan dat er toen is uitgekomen. Wel heeft uw composaris op het moment van schrijven last minute een wijziging in de opstelling door moeten geven aan de KNRB, dus het is nog even afwachten hoe de wedstrijd gaat verlopen. Wij hebben er in ieder geval vertrouwen in dat ze hun ploegnaam (Veel Omgaan, Niet Klippen) geen eer aan doen en dat Vera, Vera, Verena en Robin veilig over de Brabantse wateren gemanoeuvreerd zullen worden door Max.

Op zondag starten er in blok 4 maar liefst 3 Asoposboten in poule 1 van het H4+ veld.
De Heren instroom hebben in de bokaal geen gekke ploegnamen, maar dat doet niet af aan hun kwaliteit. Dit jaar hebben we een grote groep enthousiastelingen, waarvan een groot deel uit EJZ ‘20, die instroomroeien en graag een plek willen in de Eerstejaars Zware 8+. Van deze mannen starten er maar liefst acht dit weekend de Thêta in een 4+. Er zijn nog geen sparsessies verroeid in deze opstellingen, dus er zal op deze wedstrijd een eerste kans zijn om uit te blinken.
Thomas, Luuk, Thomas en Lukas zijn door gelijkenis in hun namen voorbestemd om met elkaar in een boot te zitten. Als zij onder leiding van Laurien ook gelijke klappen kunnen maken dan voorspellen we dat ze een goede wedstrijd gaan neerzetten. De andere 4+, met Aron, Marijn, Albert en Anton gestuurd door Julia, hebben ook een gemene deler. Namelijk dat ze allemaal een ‘A’ in hun naam hebben. Zou dat een voorbode kunnen zijn voor het zijn van een ‘A’ boot? Met alle gekheid op een stokje is daarmee in ieder geval nog niks gezegd en het zal interessant worden om te zien hoe deze ploeggenoten elkaar het vuur aan de schenen leggen. Voor de jongens van de Random Compogozers zal dit niet hun eerste wedstrijd in een gladde boot zijn. Deze ploeg bestaat uit doorgewinterde competitieroeiers die samen gaan bewijzen dat je ook in je derde, vierde of zelfs vijfde jaar nog best een bokaaltje kan starten. Zoals echte competitieroeiers betaamt, hebben ook deze gozers meegedaan aan de CoCo-sparsessie afgelopen week. Na een tijdje niet getraind te hebben waren ze naar eigen zeggen wat roestig, maar ze hebben laten zien erg gemotiveerd te zijn. Met de ervaring die Daan, Joost, Peter, Thijs en Fiona in het competitieroeien hebben, zullen ze zich zondag vast niet uit het veld laten slaan.

Al met al gaat het een interessant weekend worden. Naast dat we zullen ontdekken hoe onze ploegen in hun veld varen, gaan we ervaren hoe wedstrijden er uit zullen zien de komende tijd. Wij hebben er in ieder geval erg veel zin in en wensen alle startende ploegen veel succes.

Met paars-wit-rode groet,

Victor Hakeboom h.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

Charlotte van Driel h.t. Commissaris Competitieroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

Zaterdag

Blok 1 (start 10:00)

D4* Volkoren

D4+ Prowseidon

Blok 2 (start 15:00)

D4+ Asopos 3000

D4+ V.O.N.K.

Zondag

Blok 4 (start 15:00)

H4+ Asopos 4

H4+ Heren Instroom

H4+ Random Compogozers