Nabeschouwing Thêta Herfstregatta 2020

Hetairoi, lieve leden,

De kop is eraf. Afgelopen weekend heeft de eerste (en hopelijk niet laatste) wedstrijd van de Najaarsbokaal plaatsgevonden. Zeven Asoposploegen hebben op het kalme water van het Eindhovens kanaal een 2100 meter en een (soort van) 250 meter gevaren tijdens de Thêta Herfstregatta. De gevaren tijden logen er niet om: Asopos heeft hard geroeid dit weekend. Alhoewel de vraag rijst of de afstanden wel precies kloppen.

Doordat er geen toeschouwers mochten zijn en de startende verenigingen verdeeld waren over het terrein van Thêta en dat van Beatrix, was de wedstrijd wat rustiger dan normaal. Er was genoeg ruimte bij de BoWa’s en op het vlot om voldoende afstand van elkaar en van andere ploegen te kunnen houden. Op het kanaal daarentegen was er hiervoor een stuk minder ruimte. Bij het oproeien en het klaarliggen op startvolgorde was het een chaos als vanouds. Stuurtjes van Ervaren C4+’en blijken toch nog niet zo heel ervaren te zijn en maakten het Eindhovens Kanaal (dat je volgens het nuttige commentaar van de presentatoren alleen in Eindhoven kan vinden) onveilig.

De dames van Volkoren hebben hun naam dit weekend waargemaakt. De tegenstanders in hun veld waren zo te zien een paar koppen groter dan onze potentiële lichte dames, maar dan zie je maar weer dat de souplesse waarmee onze meiden roeien het verschil kan maken. Dat maakt een derde plek op de wedstrijd en tevens in de bokaal een mooi resultaat om mee naar huis te nemen. Wel heeft ons Volkoren b(r)ootje nog een paar seconden goed te maken ten opzichte van de felle halen van Njord en de FEBOOT van Skøll. Dit zet men aan het denken: is volkorenbrood wel echt goed genoeg of moeten ze het afleggen tegen een snack van de FEBO? Onze dames zullen de volgende wedstrijd het tegendeel moeten bewijzen, maar dit moet vast goedkomen. Naar eigen zeggen ging de wedstrijd namelijk al beter dan de trainingen, dat belooft veel voor de volgende keer!

Als tweede waren de dames van Prowseidon aan de beurt. Vol frisse moed kwamen ze aan op het terrein van Thêta. Onze lieve MatCom had afgelopen week nog het coxsysteem van de Bronoë vervangen, maar deze bleek op het laatste moment toch niet te werken. Gelukkig lieten de meiden zich hierdoor niet tegenhouden en hebben ze zonder cox (en met mondkapje) alsnog een goede race neergezet en zijn ze vierde in poule 2 van het D4+ veld geworden. Lekker gewerkt, dames! Nu is het tijd om meer ervaring in de 4+ op te doen en er op de Asopos Najaars nóg wat meer benen onder te zetten.

Bij V.O.N.K. was er ‘s ochtends een beetje paniek. Een van de roeiers kon helaas toch niet meer starten en er moest een invaller gevonden worden. Nadat heel Asopos gevraagd was om last minute een tripje naar Eindhoven te maken en het aanwezige bestuur langs alle BoWa’s op de Thêta was gelopen om een invaller van een andere vereniging te vinden, was het uiteindelijk onze eigen Ab Actis die zichzelf opofferde en heldhaftig de boot instapte. Dit bleek achteraf zelfs Eva’s eerste keer in een 4+ te zijn. Ondanks de chaos van tevoren hebben de meiden hard gewerkt. Helaas lag de Nereusboot die voor hen startte opeens halverwege de race vast in de kant. Hierdoor moest er wat uitgeweken worden en lagen onze dames zelf ook even vast aan de overkant van het kanaal. Gelukkig pakten ze het daarna weer goed op en werd er steeds verder weggetrapt van Nereus. We zijn benieuwd wat ze op de Asopos Najaars gaan laten zien!

De Dames van Asopos 3000 nemen na hun winst op de Theta 0.9 punten mee naar huis en daardoor staan ze nu bovenaan het klassement! Op de 2100 meter moesten ze zelfs nog even light roeien bij het beruchte bruggetje van Geldrop omdat het inhalen van Proteus toen nog net niet lukte. Toch hebben ze een ruime voorsprong gepakt op hun tegenstanders en waren ze zelfs 16 seconden sneller dan de Gyasboot die als tweede eindigde. Dat gat hebben ze alleen maar groter gemaakt op de 250 meter. Van tevoren hadden we al voorspeld dat deze dames over het kanaal zouden kunnen gaan vliegen en gezien de uitslag hebben ze dit ook zeker waargemaakt en zelfs het veld aangeveegd. Gefeliciteerd met de overwinning!

Op zondag startten er drie Asoposploegen in poule 1 van het H4+ veld.
Als eerste mocht Asopos 4 in de Sichon aan de start verschijnen. Deze jongens hebben er flink de benen onder gezet en laten zien waar ze de afgelopen maanden voor getraind hebben. Voor de kijkers thuis was het nog even spannend of ze een tweede of derde plek zouden bezetten, want de tijden kwamen niet helemaal goed binnen. Dit bleek uiteindelijk in hun voordeel verkeerd te zijn geklokt en ze zijn tweede geworden! Helaas was er toch één Orca-ploeg die ze op beide afstanden net wat te snel af was, maar dat motiveert alleen maar om de volgende keer nóg meer te geven. ‘Heren Instroom’ startte vlak na Asopos 4 met maar één boot ertussen. Deze boot van Laga bleek niet snel genoeg om onze heren voor te blijven en na een klein incidentje bij de brug haalde de PetPet met krachtige halen de Delftenaren langzaam maar zeker in. Wel hebben ze er net wat langer over gedaan om de finish te bereiken dan hun ploeggenoten in de Sichon, maar een beetje onderlinge competitie is alleen maar gezond!

Na deze instroomploegen was het als allerlaatste Asoposploeg aan de Random Compogozers om het paars-wit-rood hoog te houden. Zonder coach, maar met Fiona als stuur, hebben deze jongens zich naar Eindhoven begeven. Gelukkig voor de Random Compogozers hadden we onze MatCom op zondag wel meegenomen en was het coxsysteem van de Bronoë binnen een paar minuutjes gefixt. De sfeer zat er bij de BoWa al goed in met luide doch vrolijke muziek. Ook tijdens de wedstrijd lieten deze jongens zien toch wel echt een ploeg te zijn, ondanks dat ze op het eerste gezicht inderdaad wel een groep willekeurige competitieroeiers lijken. Ze hebben samen doorgezet en een nette race neergezet. Als ze nog wat vaker samen trainen, komen ze de volgende keer vast nog wat beter mee in het veld. Ook lieten de heren tijdens het nabespreken met een biertje in de hand maar weer eens zien hoe een competitiewedstrijd eruit hoort te zien.

We hebben dus in ieder geval van de eerste wedstrijd van de Najaarsbokaal kunnen genieten en zelfs succes mee naar huis genomen. Helaas zullen de volgende successen uitgesteld moeten worden tot op onze eigen Asopos Najaarswedstrijden. De Knorrensteijn Memorial Regatta, die volgende week op het programma stond, is tot ieders spijt afgelast. Dat geeft wel meer ruimte voor onze ploegen om hun achterstanden bij te trainen en voorsprongen uit te breiden.

Met paars-wit-rode groet,

Victor Hakeboom h.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

Charlotte van Driel h.t. Commissaris Competitieroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet