Asopos Row Tokio

Elke roeier moet ergens beginnen, en voor veel van ons is dat in de studententijd. Ook onze toppers stapten enkele (of vele) jaren geleden voor het eerst in de boot tijdens de EL CID-week van Leiden. En waar we met Asopos Row Tokio meestal vooruit kijken naar de Spelen, kijken we deze keer juist achterom. Waar is het voor onze toppers allemaal begonnen, wat heeft ze geënthousiasmeerd voor de roeisport en wat is het mooiste dat onze roeiers in de boot hebben meegemaakt?

Asopos de Vliet als… ROEIER Ward van Zeijl, Boudewijn Röell en Fleur Jaspers

Waarom ben je lid geworden van Asopos de Vliet? Ward: Ik ben lid geworden van Asopos de Vliet omdat ik mij tijdens de EL CID-week in Leiden meteen thuis voelde bij de mensen die er rondliepen. Ook vond ik mijn eerste roei-ervaring superleuk! De kracht, de machine van zo'n team, het geluid van de boot door het water op hoge snelheid, dat was heel gaaf. Gezellige mensen, en een gave, uitdagende sport, ik had er helemaal zin in! Boudewijn: In mijn eerste studiejaar werd ik lid bij gezelligheidsvereniging Quintus. Vervolgens besloten mijn vrienden en ik te gaan roeien. We hadden voorkeur voor Asopos, dus daar zijn we uiteindelijk gezamenlijk lid geworden. Achteraf is dit een goede keuze geweest: ik heb het altijd onwijs naar mijn zin gehad op Asopos. Fleur: Tijdens de EL CID kwam ik erachter dat ik wel bij een vereniging wilde, maar vond het erg lastig om te kiezen. Uiteindelijk had ik besloten dat ik wilde roeien om toch nog een beetje sportief te blijven tijdens mijn studententijd. Na een paar keer bij beide verenigingen langs te zijn geweest hebben uiteindelijk toch de sfeer en de mensen mij overtuigd om lid te worden bij Asopos!

Wat vind je het leukste aan roeien? Ward: Buiten zijn, op het water in de natuur, de techniek onder de knie krijgen en steeds sterker en beter worden. Je blijft jezelf constant verbeteren. Boudewijn: Tijdens een wedstrijd, als je aan de start ligt, dan weet je dat leeft. Die zenuwen, dan ben je op je scherpst. Je hele staat is in overdrive, dat is niet na te bootsen. Dat je in die vijf minuten moet gaan laten zien waar je een jaar voor gewerkt hebt, en dat het erop aan komt of je er iets moois van gaat maken of helemaal verpest. Dat vind ik mooi. Fleur: Wat ik heel fijn vind aan roeien is dat je elke haal weer kan verbeteren. Aan de ene kant is dat heel frustrerend, want je bent nooit klaar met perfectioneren. Maar aan de andere kant geeft het ook de mogelijkheid om jezelf elke haal en elke training weer een beetje beter te laten worden.

Wat is de mooiste overwinning die je hebt behaald? Fleur: Wereldkampioen worden in de dames acht in Sarasota! Boudewijn: De mooiste overwinning was natuurlijk wel de Olympische Spelen in 2016, waar we brons wonnen in de mannen acht. Ward: Na 8 jaar roeien een zilveren medaille winnen op het Europees Kampioenschap en een bronzen medaille op het Wereldkampioenschap!

Wat is jouw guilty pleasure in de boot? Boudewijn: Tijdens het roeien heb ik geen guilty pleasure. Maar voor de training moet er natuurlijk altijd eerst een kop koffie gedronken worden met ploeggenoten en ondertussen een beetje bijkletsen. Ward: Winnen! In de boot is alles een wedstrijd, altijd. Fleur: Stiekem vind ik oefeningen doen in een 8+ heel chill omdat je dan niet zoveel hoeft te doen en alleen maar hoeft te kijken naar hoe andere mensen hard aan het roeien zijn.

Als je over 20 jaar terug denkt aan Asopos de Vliet, waar denk je dan aan? Fleur: Als ik over 20 jaar terug denk aan Asopos denk ik dat ik heel blij ben geweest met de keuze om te gaan roeien. Roeien heeft me ontzettend veel gebracht, niet alleen mooie overwinningen, maar ook vriendschappen, zelfkennis en en een grote drive om zo goed mogelijk te presteren. Ik hoop dat ik over 20 jaar soms ook nog in een bootje te vinden ben! Ward: Aan thuis. Een plek waar ik superveel ongein heb kunnen uithalen, mezelf als sporter en mens heb kunnen ontwikkelen en vrienden voor het leven heb gemaakt! Boudewijn: Aan de vrienden die ik er aan over heb gehouden.

Asopos de Vliet als… STUUR Yadi van Holst

Waarom ben je lid geworden van Asopos de Vliet? Mijn broer had graag willen roeien in zijn studententijd. Hij heeft dat toen niet gedaan en heeft daar zo’n spijt van gehad, dat hij graag wilde voorkomen dat ik dezelfde fout zou maken. Met slecht resultaat; ik schreef mij in bij de zeilvereniging. Na wat gezellig gekletst te hebben met leden van Asopos de Vliet kwam ik hierop terug; Asopos de Vliet bleek toch alles te hebben waar ik naar zocht. Gezellige mensen, een leuke sfeer en de mogelijkheid om fanatiek te sporten.

Wat vind je het leukste aan sturen? Als stuur ben je in controle over de boot. Ik vind het erg leuk om te merken dat een boot harder kan gaan door dingen die jij zegt of aangeeft. Dat geeft echt een kick. Dat je de boot voelt versnellen doordat je coacht vanuit de boot.

Wat is de mooiste overwinning die je hebt behaald? Het hoogtepunt van ons seizoen was de SkollCup. De ploeg had het mentaal zwaar maar tijdens de race ging de knop om! Het toen behaalde resultaat is iets waar we als ploeg nog steeds trots op zijn! Een ander hoogtepunt voor mij persoonlijk is dat mijn “eerste” ploeg mij zo heeft bijgestaan in het hele selectietraject van de KNRB (Koninklijke Nederlandse Roei Bond). Dat ik toen ben geselecteerd om de nationale Para-4 te sturen was en is nog steeds heel bijzonder!

Wat is jouw guilty pleasure in de boot? Ik neem een boodschappentas met kussens mee. Ik ben niet al te groot en op deze manier verdwijn ik niet in het puntje van de boot. Ik sta dan als het ware op deze kussens.

Als je over 20 jaar terug denkt aan Asopos de Vliet, waar denk je dan aan? Mijn eerste ploeg! Alles was nieuw, en daar is het allemaal begonnen. Zij waren er voor me toen ik in geselecteerd werd bij de bond. Verder heb ik vanuit die ploeg veel vriendinnen gemaakt. Je gaat samen aan een avontuur beginnen waar je allemaal volledig voor gaat. Je ploegband heeft zoveel impact op zo’n jaar, maar ook nog op de jaren daarna. Ik heb nog steeds veel contact met deze meiden.

Asopos de Vliet als… KAMPRECHTER/OUD-LID Tom van der Lelij

Waarom ben je lid geworden van Asopos de Vliet? Toen ik in Leiden ging studeren leek roeien mij wel wat als studentikoze sport. Veel klasgenoten uit Wassenaar waar ik vandaan kwam, gingen naar Njord en ook ik ben daar proeflid geworden. Maar mijn El-Cid-mentoren stelden mij voor om ook bij Asopos de Vliet te gaan kijken. Door het geslaagde bezoek en het lekkere eten ben ik proeflid bij AV geworden. Na de leuke introductietijd was de keuze eenvoudig en ben ik lid geworden bij Asopos de Vliet. Terugkijkend ben ik nog steeds heel tevreden met die keuze.

Wat vind je het leukste aan kamprechter zijn? Kamprechteren is een mooie manier om betrokken te blijven en je in te zetten voor een sport die je persoonlijk veel heeft gebracht. Je studeert af, begint met werken en vertrekt uiteindelijk uit Leiden waardoor je inbreng bij je roeivereniging sterk vermindert. Tegelijkertijd groeide mijn bijdrage aan de roeisport in intensiteit. Via het kamprechteren, maar ook als hoofd van de jury, lid van de kamprechtercommissie of mede-organisator van internationale wedstrijden als de WK onder 23 in 2011 en de WK’s in 2014 en 2016. Als internationaal kamprechter is het geweldig om overal in de wereld te mogen optreden en het toproeien van zo dichtbij te kunnen meemaken.

Wat is de mooiste overwinning die je hebt behaald? Ik heb diverse memorabele blikken; zoals mijn allereerste blik, of mijn blik in de familie 2x samen met mijn vrouw. Maar ik heb gekozen voor mijn blik op de Hollandia toen die nog in Alphen aan de Rijn werd verroeid. Samen met toenmalig WK-roeier van Asopos de Vliet Bart de Bruin wonnen we het nummer SA2x, wauw, wat vond ik dat toen gaaf!

Wat is jouw guilty pleasure in de boot? Het kabbelende water om je heen en de rust van en heel goed lopende boot. Als je over 20 jaar terug denkt aan Asopos de Vliet, waar denk je dan aan? Een prachtige omgeving waar je de mogelijkheid krijgt om elkaar beter te maken en in gezamenlijkheid streeft naar topprestaties. Dat heeft geresulteerd in onvergetelijke ervaringen waar ik nog steeds met warme gevoelens en veel voldoening op terugkijk!