nl
  • Nederlands
  • English

Nabeschouwing Europese Kampioenschappen 2021 in Varese, Italië

Het was een regenachtig weekend in Varese, Italië. Sommige camerabeelden waren wat wazig door regenspetters. Wel konden we genieten van de mooie omgeving en het spiegelgladde water van het meer naast de Canotierri Varese. De Asopossers die uitkwamen in het Oranje hebben goed gepresteerd dit weekend. Yadi van Holst, Boudewijn Röell en Ward van Zeijl wisten alledrie de finales te behalen. Ward wist zelfs een BRONZEN medaille binnen te halen. Hieronder volgt een raceverslag van de wedstrijd.

Yadi:

In de voorwedstrijd op vrijdag werd geroeid voor een gunstige baan in de finale. In de roeiwereld heet dat ook wel een race-for-lanes. De snelste ploeg krijgt dan een baan toebedeeld waarin ze het minste nadeel hebben van de omstandigheden. Een race-for-lanes wordt gevaren als er niet genoeg deelnemers zijn om een voorwedstrijd te varen, dus Yadi en haar roeiers kregen sowieso een kans om de finale te starten. Deze race is wel een mooi moment om jouw plek in het veld te bekijken. Alle tegenstanders van de Nederlandse ploeg hadden zich al geplaatst voor de Paralympische Spelen. Op naar de eerste race: de ploegen gingen van start en richting de 500m lagen ze nog redelijk dicht bij elkaar. Het wel al vrij snel duidelijk dat de Britten gingen winnen. Nederland kon nog net aansluiting vinden in het veld met twee seconden achterstand op de nummer 5. Tot de eindstreep bleef het veld deels onveranderd, want de Britten liepen nog verder uit. Helaas voor Yadi’s vier kregen zij dus niet de snelste baan in de finale van zondag.

Om half twaalf gingen de zes boten van start in de finale. Een race met dezelfde ploegen betekent niet altijd dat de wedstrijd ook hetzelfde gaat zijn, maar dat was nu voor het grootste deel wel het geval. Nederland kwam als zesde over de 500m met drie seconden achterstand. Richting de 1000m kwam Yadi met haar ploeg groot in beeld. De boot oogde nog wat rommelig. Toen de finish dichter in de buurt kwam, liep de voorhoede van het veld verder uit elkaar en was het duidelijk wie de winst mee naar huis zou nemen. Het was hard werken voor Nederland om de rest van het veld bij te benen en dat lukte ze helaas niet. Onze pararoeiers pakten uiteindelijk een zesde plek met een tijd van 7:40. Aangezien ze startten naast boten die zich al gekwalificeerd hebben, was het altijd al onzeker hoe de race uit zou pakken. Op het Paralympische Kwalificatietoernooi later in het jaar hopen ze Duitsland en Polen tegen te komen, want daarmee zouden zij zich graag willen meten. Daar zal de komende tijd dus de focus op komen te liggen.

Boudewijn:

Vrijdagmiddag was het de beurt aan Boudewijn in de vierzonder. Hij startte in de eerste heat tegen Litouwen, Wit-Rusland, Duitsland en Oekraïne. Voor Nederland was het geen lastige voorwedstrijd en op de finish bleken ze de beste papieren te hebben. Ook als je de tijden vergelijkt met de andere voorwedstrijden, dan voeren Boudewijn en zijn ploeggenoten de snelste tijd. Dat beloofde veel voor de kwartfinale van zaterdag. Daar verschenen ze aan de start met sterkere tegenstand. Het was een spannende race. Vanaf de eerste 500m lagen alle boten nog dicht bij elkaar en richting de 1000m rukte Zwitserland op en maakten ze meters op Nederland. Het veld was iets meer uit elkaar getrokken en daarmee leek een finaleplek verzekerd, maar de winst kon nog spannend worden. De Nederlandse vierzonder kwam in beeld en je kon verbeten gezichten zien. Tijdens de laatste 500 meter wilde Polen erlangs en Roemenië had dit moment in de race de hoogste bootsnelheid. Ineens kwamen er vier boten aardig dicht bij elkaar, maar uiteindelijk trokken Boudewijn, Nelson, Jan en Sander aan het langste eind. Het was een close call, maar ze hadden en plek in de finale bemachtigd.

Ze werden geplaatst in de middelste baan tussen Groot-Brittannië, Roemenië, Italië, Polen en Rusland. Na het startsignaal werden ferme klappen neergezet en het tempo lag niet heel hoog. Een aantal halen later ging ook het tempo omhoog en kwamen ze in een mooi ritme. De eerste 500m was verroeid en onze vierzonder lag eerste, maar de rest zat er kort op. Het was duidelijk dat de Britten en Roemenen Nederland het vuur aan de schenen wilden leggen. Roemenië kwam er met tempo 50 naast te liggen waardoor ze zij aan zij met Nederland over de baan gingen. Toen kwamen ook de Italianen opzetten. De medaillekansen waren in het geding en op de eindstreep lag het veld erg dicht bij elkaar. Ondanks dat Boudewijn, Nelson, Jan en Sander het lang uithielden, is het ze niet gelukt om in de prijzen te vallen. Ze werden vierde en konden hun Europese titel helaas niet prolongeren. Het blijft nog steeds een waardige prestatie, maar niet helemaal waar ze gehoopt op hadden. Met een bittere eindsmaak zullen nu alle ogen gericht zijn op de Olympische Spelen in Tokio.

Ward:

Aangezien dit het eerste toernooi was voor Ward, Koen, Lay en Vincent in deze opstelling, was het een verrassing wat ze zouden gaan presteren. In het Lichte Mannendubbelvier veld verschenen naast Nederland nog vier andere ploegen aan de start: Frankrijk, Italië, Turkije en Oostenrijk. Onze Lichte mannen kwamen als laatste uit de start, maar wisten stukje bij beetje meer meters te maken op de rest van het veld. Dat resulteerde in een derde plek. Een goed begin van het weekend dus. Met een rustdagje op zaterdag konden ze zich optimaal voorbereiden voor de finale van zondagmiddag om 12:06.

Toen de ploegen eenmaal netjes waren opgelijnd, kwam het startsignaal. Vanaf slagpositie voerde Ward het tempo hoog op en de rest roeide netjes mee. Ze lagen de eerste 500m vierde, maar wel vlak achter Oostenrijk. Dat duurde niet heel lang, want Nederland ging een versnelling hoger zitten op de 1000m en raasde Oostenrijk voorbij. Een medaille was in zicht. Op dat moment kwam Ward in beeld en lijkt het alsof hij aan het genieten is. Maar de strijd was nog niet over, want Oostenrijk beet zich vast aan de snelheid van onze Lichte mannenvier. De voorhoede lag inmiddels te ver voor om nog in te halen, dus het ging voor Ward om het bronzen blik. De bootsnelheid nam wat af, maar ze moesten nog een paar honderd meter. Oostenrijk versnelde weer, maar Nederland wist de aanval te pareren. Tot de finish bleef het spannend, maar ze hebben Oostenrijk goed af weten te houden. Het resultaat: een BRONZEN medaille! Een ontzettend mooie prestatie.

We sluiten daarmee het weekend af met een aantal noemenswaardige prestaties en met een verdiende medaille voor onze Ward. We mogen er allemaal trots op zijn dat Asopos op internationaal niveau goed presteert. Op naar de volgende race!

Als je graag de halve finales en finales terug wilt kijken, dan verwijs ik je door naar de site van WorldRowing.

Race Yadi: https://www.eurovisionsports.tv/fisa#ACWCZL7WWB

Races Boudewijn:

Race Ward: https://www.eurovisionsports.tv/fisa#AV27OMLHKL

Met paars-wit-rode groet,

Victor Hakeboom

h.t. Vice-Praeses & Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet