Wedstrijdroeien

Roeien is waar het om draait bij Asopos de Vliet en de meest intensieve en ultieme vorm van roeien is wedstrijdroeien. De kans is groot dat je nu voor het eerst kennismaakt met roeien, maar een snelle carrière in de wereld van het wedstrijdroeien is mogelijk!

Toproeien bij Asopos de Vliet
Asopos de Vliet heeft meerdere toproeiers en topploegen die op hoog niveau presteren: Dion van Schie (Goud op de wereldbeker in Luzern, Brons op de Wereldkampioenschappen in Poznan in de lichte mannen acht), Boudewijn Roëll (7e plek op de Wereldkampioenschappen onder 23 Jaar in Tsjechië), en de Dames 4- met Maartje ten Barge, Charlotte Roëll, Hanna Visser, Emily van 't Wout (Zilver als verenigingsploeg op de Europese Studentenkampioenschappen in Polen, Nederlands Studenten Kampioen in de DSA8+). Allemaal zijn ze op Asopos begonnen met roeien in hun studententijd.

Roeien wordt daarom niet voor niets dé studentensport genoemd. Als wedstrijdroeier train je veel en hard onder intensieve begeleiding van een ervaren coachteam. Dit kan al beginnen in jouw eerste jaar als roeier, door mee te selecteren voor de snelste ploegen van de vereniging: de eerstejaars achten.

Eerste Jaar
In je eerste jaar wedstrijdroeien begin je over het algemeen in een 8+ en zal je uiteindelijk 6-7 keer per week gaan trainen. Een ieder die een plek in een eerstejaarsboot wil veroveren loopt selectie. Onder leiding van de wedstrijdcoachteams wordt getraind in de boot en op de ergometer, waarna de selectie bekend wordt gemaakt.

Als je groot, sterk, of vooral ook erg enthousiast bent, maak je een goede kans ingeselecteerd te worden. Dit om op nationale wedstrijden als vlaggenschip van de vereniging de strijd aan te gaan in het Eerstejaars Klassement - een klassement speciaal voor beginnende roeiers met ambitie!

Na het eerste jaar zijn er veel mogelijkheden om je als roeier verder te ontwikkelen. Vragen over mogelijkheden en coaching kunnen worden gesteld aan de wedstrijdcommissaris.

wereldbekerdion-2.jpg
De mogelijkheden zijn eindeloos; Asopos de Vliet roeier Dion van Schie (rechtsonder) pakt goud bij de Wereldbeker in Luzern.

Begeleiding
Roeien leer je natuurlijk niet vanzelf. Daarvoor zijn coaches nodig. Op Asopos de Vliet is er gelukkig genoeg kennis op coachgebied.

Wedstrijdploegen worden gecoacht door coachteams waarin de coaches bij de roeibond een opleiding tot KNRB RC-3 hebben gevolgd. Fysiologie, mentale aspecten van het roeien, de roeitechniek, en allerlei andere essentiële zaken komen allemaal uitgebreid aan bod.

Sommige coaches volgen ook de vervolgopleiding tot RC-4. Na deze cursus acht de roeibond hen in staat een ploeg op internationaal niveau en aan de nationale top te begeleiden.

Wedstrijden
Wedstrijdroeien gebeurt op de Nationale Wedstrijden. Op deze wedstrijden roeien alle nederlandse ploegen mee en soms ook enkele internationale ploegen. Daarnaast worden ook wel trainingswedstrijden gevaren. Asopos de Vliet organiseert bijvoorbeeld zelf in Februari de 'Zijlhead'.

Bovendien starten toproeiers van Asopos de Vliet op World Cups, Europese Kampioenschappen en Wereld Kampioenschappen.

Langebaanwedstrijden
- Tromp Boat Race
- November Vieren
- Hel van het Noorden
- Winterwedstrijden
- Heineken Roeivierkamp
- Head of the River
- Tweehead
- Skiffhead

Kortebaanwedstrijden (2000m)
- Varsity
- Randstad Regatta
- Martini Regatta
- Hollandia
- ARB
- ZRB
- Koninklijke Holland Beker
- NSRF Slotwedstrijden

Sprintwedstrijden (500m)
- Martini Sprint
- Thetis Sprint
- Argo Sprint

Overige wedstrijden
- Universiteits Achten
- Asopos Najaarswedstrijden
- Nederlandse Kampioenschappen Indoorroeien (NKIR)
- Ergohead

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)