Voorbeschouwing Asopos Najaarswedstrijden 2016

Voorbeschouwing Asopos Najaarswedstrijden 2016

Hetairoi, lieve leden,

Het kwikt daalt inmiddels snel, de dagen worden korter en de eerste ‘herfststorm’ is inmiddels overgetrokken, dat kan maar één ding betekenen de Asopos Najaarswedstrijden staan weer voor de deur. De Asopos Najaars, waar vanouds wordt gestreden om het afroeikampioenschap van Nederland, bestaat dit jaar uit twee dagen. En naast dit afroeikampioenschap wordt er ook nog eens  gestreden om de felbegeerde NK titels.

 

Alle eerstejaars zullen hier voor het eerst tegen de eerstejaars van alle andere verenigingen strijden om de felbegeerde titel “Afroeikampioen van Nederland”. Met een record aantal inschrijvingen zullen de 2 dagen goed gevuld zijn, en met bijna 70 deelnemende Asopos-ploegen valt er genoeg aan te moedigen. De WeCo is al lange tijd druk bezig met alle voorbereidingen om er dit jaar weer een geweldige wedstrijd van te maken.

 

De eerstejaars zijn al een paar weken in hun Najaarsboten aan het trainen om zoveel mogelijk rondes te overleven. Zij zullen allen 500 meter afleggen, en na een drukke voorwedstrijd zullen hopelijk zoveel mogelijk Asopos-ploegen naar de kwartfinale gaan! Er starten dit jaar 23 dames ploegen in het Onervaren C4+ veld. Zij zullen allemaal op de zaterdag strijden voor plekken in de kwartfinales. De mannen zijn dit jaar met 11 ploegen aanwezig. Zij starten op de zondag en zullen zich hopelijk ook in grote hoeveelheden plaatsen voor de kwartfinales. Het belooft een hele drukke dag te worden met veel paarse ploegen aan de start. Kom gezellig meefietsen en hard aanmoedigen!

 

Op de Zaterdag starten er in het DErv4+ veld 5 ploegen namens Asopos. Hootel de Bootel start dit weekend met Sylvia Philippa, Maartje Veldman, Annejet Boon en Laura van den Bosch met als stuur Fleur Pikkaart. De Asopos Najaars wordt voor de dames de eerste wedstrijd van het seizoen. Ze hebben de afgelopen weken samen hard getraind, maar zijn nog wel nerveus voor zaterdag. De tweede dames ploeg is een mix van voormalige dames Club8+ roeiers en één dames TopC4+ roeier. Van deze ploeg starten Ylva Wignand, Carli Koster, Demi van de Wetering en Tjissa de Wit met Lara van Oene als stuur. De dames hadden bij de Knorrensteijn Memorial Regatta nog wat moeite met de balans in de boot. Hier hebben ze de afgelopen weken goed op getraind. We zullen zien hoe het gaat uitpakken op de 2000m. Ook start Bruisend Verliefd zaterdag met Marjolijn Van Zonneveld, Karen Stevers, Imke Bruns en Iris Zelsmann met Suzanne van den Heuvel als stuur. Ook voor deze dames wordt de Najaars heel spannend. Het wordt de eerste 2km wedstrijd voor het ploegje in de 4+. Deze boot is instabieler dan een C4+, maar gaat daarmee wel harder. De dames worden in het diepe gegooid met deze race, maar ze zijn gedreven om door de voorwedstrijd te komen. Schommelschip verschijnt dit weekend ook weer aan de start. Na een intensieve vierkamp te hebben geroeid zijn de dames van Schommelschip, Steffie Hooijman, Rixte Schermerhorn, Myrna Kuiper, Vera van de Donk en Sanne Kroon, op alles voorbereid. De ploeg liet tijdens de Thêta Herfstregatta zien dat ze zeker op de langere afstanden sterk blijven roeien. De Bosbaan is gelukkig een stuk breder dan het kanaal in Eindhoven, dus ze zullen deze keer geen ploegen hebben die in de weg liggen. De laatste ploeg in het DErv4+ veld is I.H.V.B.R.B.G.G.V.D.T., oftewel de Burger Bitches. Deze dames roeiden een sterke vierkamp tijdens de Thêta Herfstregatta en wisten een eerste plek te bemachtigen. Op de Knorrensteijn Memorial Regatta werden de dames tweede. Deze zaterdag roeien ze een thuiswedstrijd, dus de dames zijn er helemaal klaar voor! Dit weekend starten Lotte Middendorp, Margot Tjalma, Loes Odijk en Marissa Schoonhoven met Mirjam Kemmeren als stuur. Het belooft een goed weekend te worden voor de dames. Kom ze allemaal aanmoedigen!

 

Ook starten er deze zaterdag twee DErv2x ploegen namens Asopos de Vliet. Deze dames trainen al een tijdje in de dubbeltwee en zijn helemaal klaar voor de Asopos Najaarswedstrijden. Frances van der Geugten en Maaike Smekens starten samen. Deze dames hebben al ervaring in de dubbel twee en krijgen met het nieuwe DErv2x veld de kans om zich te meten aan andere verenigingen. Mara de Waard start dit weekend met Kiki Marringa. De twee dames roeien technisch heel sterk voor hun korte tijd samen in de dubbel twee. Alleen de eerste twee plekken per voorwedstrijd gaan door naar de Finale, dus beiden ploegen moeten zich meteen gaan bewijzen.

 

Namens de Topgroep start dit weekend alleen Ward van Zeijl. Op zaterdag springt hij samen met zijn oude roeimakker, Pieter Oudshoorn, weer in zijn vertrouwde tweezonder. Ward en Pieter doen dit natuurlijk maar voor één doel: het laatste blik trekken voor Pieter. Als dit lukt heeft Pieter acht blikken opzak en zal hij op het allerlaatste moment SA status bereiken!  Het veld bestaat uit een combi van zware ballen en lichte pikken.  Voor onze heren is echter het kwestie van zitten en gaan. Ik ben benieuwd hoever onze heren gaan komen.

In het LDEj 4* - veld starten dit weekend de potentiele eerstejaars lichte dames:  Sophie van den Berg, Dagmar Brand, Astrid Thuijs en Renate Vos. In dit veld kunnen zij zich alvast meten met potentiele tegenstanders voor het nieuwe roeiseizoen. De meiden hebben een geduchte reputatie, want vorig jaar op de NRSF-slotwedstijden wonnen zij nog het talentendubbelvierenveld. De afgelopen periode hebben de meiden hard getraind, wellicht kunnen zij ons dit weekend weer verrassen!

 

Op de zondag starten er in het HErv4+ veld 3 ploegen in het paars van Asopos de Vliet. Heren 3 start dit weekend hun eerste wedstrijd van het seizoen. De ploeg bestaat uit voormalig TopC4+ roeiers en tweedejaars competitieroeiers. Jasper Peer, Bram Meesters, Tim van Trappen en Koen van Meerendonk zullen zondag aan de start verschijnen. De ploeg heeft de afgelopen weken getraind in de gladde vier, maar het blijft een instabielere boot. De heren zullen moeten blijven focussen op hun techniek om een plekje in de finale te kunnen bemachtigen. Hotwings start komende zondag ook de Najaars in de 4+. De ploeg bestaat uit voormalig clubroeiers uit de Club8 van vorig jaar. Joe Wylde, Maurice Hettfleisch von Ehrenhelm, Jaïr de Valk en Dirk Kok zullen samen met Jade Baars hun uiterste best doen om een finale plek te bemachtigen. De heren hebben al laten zien hard te kunnen roeien in de 8, maar een gladde vier blijft lastig en vereist een sterke technische haal. De heren hebben hierop gefocust. Ik verwacht dus ook een mooie race van de heren. De laatste HErv4+ ploeg zijn de Instroomheren. Deze jongens zitten al sinds het begin van het studiejaar samen in de 4+ en trainden alleen maar voor de Asopos Najaarswedstrijden. De ploeg bestaat voornamelijk uit oud-wedstrijd- en Talenten8 roeiers. Sebastiaan Vink, Jason Fick, Sander Heeman en Philip Wong zijn er helemaal klaar voor. Met Willemijn van Gerven als stuurtje kunnen de heren zich volledig focussen op hun techniek en zullen ze met krachtige halen over de Bosbaan voorbij komen.

 

De heren van middengroep licht waren helaas niet in Kettwig.  Het is dan ook voor vele de eerste wedstrijd na de zomer. In het SA4- veld starten Niels Bresser, Philip Geraedts, Fabian Bos en Ruben van der Berg. De winnaar van dit veld neemt de Nedelandse titel mee naar huis.  Voor onze jongens zal dit lastig worden, aangezien Skøll met een zeer sterk viertje aan de start verschijnt.Naast het viertje starten ook een aantal lichte heren in een skiff. In het N1x-veld starten Niels Bresser, Quint Hottentot en Jarno Hagelen. De drie heren starten alle in een andere voorwedstrijd, maar als zij alle de finale bereiken, verwacht ik daar een mooie onderlinge eindstrijd.In het N2- veld starten Fabian Bos en Ruben van der Berg. Naast Fabian en Ruben starten er nog twee andere Asopos ploegen. Er staat ons een mooie confrontatie tussen te wachten. Fabian en Ruben hebben afgelopen week lekker getraind en ze zouden dan ook van de andere Asopos ploegen moeten kunnen winnen.  De andere twee ploegen in het N2- veld zijn Simon van Goeverden samen met Thomas van Houten en Roy Kreekel samen met Gilles Ottervanger. Simon en Thomas hebben bij de Thêta Herfstregatta bewezen een sterk duo te zijn in de twee zonder. Toen starten ze alleen tegen twee voormalig oude-vier roeiers van Thêta, dus was het moeilijk vergelijken tussen de twee ploegen. Deze keer bevinden de mannen zich tussen Asopos boten. Roy en Gilles starten dit seizoen voor de eerste keer in de 2-. De voormalig Club8 roeiers hebben al eerder bewezen dat ze samen heel hard kunnen roeien in de twee zonder. Echter starten de heren deze wedstrijd ook in het N2- veld. Het belooft een spannende strijd te worden zondag. De drie ploegen starten meteen in de Finale en met 5 ploegen is er dus een reële kans op blik. Desalniettemin zal het ook een gave wedstrijd worden dankzij de onderlinge concurrentie tussen de ploegen. Kies je favoriet en kom ze aanmoedigen!

 

In het  N4+ veld waarin namens MGL Lars Jansen, Mats Jacobs, Philip Geraedts en Pieter Verstappen starten, wacht ons wederom een mooie paarse strijd. In hetzelfde veld start namelijk ook de 4+ van MGZ. Welke ploeg wint de ultieme confrontatie tussen licht en zwaar?

Zonder enige twijfel starten Jarno Hagelen en Quint Hottentot in het zwaarste veld van de Najaars. Zij nemen in het LSA2x-veld het op tegen de top van het Nederlandse lichte roeien. Ik verwacht dat de heren in dit waanzinnige veld helaas weinig hebben in te brengen.   

 

MGD starten op de Najaars met twee viertjes in DSA4- veld.  Het ene viertje wordt bemand door Fleur Jaspers, Lisa Bloemberg, Emma Backer en Irini Biezeveld. Het andere door: Nenya Jochemsen, Suzanne van Beek, Laura Lems en Anouk Bonke. Het belooft tussen deze twee een interessante strijd te worden. Donderdagavond, tijdens een 1000 meter, ging het viertje van Fleur Jaspers nog net iets harder. Maar bij de 500 meter die daarop volgden was het verschil tussen beide viertjes al een stuk kleiner.

 

Het koningsnummer van dit weekend is natuurlijk het SA8+ veld. In de Oude Acht, gestuurd door Janou Albers, starten: Pieter Oudshoorn (SA-plan 2.0), Frank Spijker, Matthijs Boersma, Bas Rexwinkel, Sergio Griffioen, Boudewijn Röell, Ward van Zeijl en Bas Rensen. In het veld waar een NK titel op het spel staat,  starten er naast de acht van Asopos twee achten van Nereus en een acht van Proteus. De acht van Proteus zal voor onze heren in principe geen probleem zijn. Ik verwacht echter meer weerstand van de twee achten van Nereus . Het wordt een mooie pot en hoop natuurlijk dat het paars in deze strijd zegeviert.

 

Namens MGLD starten Iris van Teylingen, Pip Vlaanderen en Fleur Hiensch.  Samen met de dames MGD, Sonja Belleman en Lola van Os, starten Iris en Pip in het DN2x veld. Ook hier beloofd het een mooie strijd te worden. Voor onze dames verwacht ik vooral tegenstand van de dames van Proteus.

Last but not least start Fleur Hiensch in het DN1x - veld. Afgelopen weekend verliep de Tromp voor Fleur niet geheel volgens plan. Fleur zal er dit weekend op gebrand zijn een goed resultaat neer te zetten.

 

Het wordt een druk, maar super mooi weekend! Wij hopen dan ook  vele van jullie dit weekend te zien.

 

Wij hebben er  in ieder geval zin in!

 

ASOPOS WINT DE NAJAARS

 

Met paars-wit-rode groet,

 

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

Maas van Zeijl

h.t. Commissaris Competitieroeien

 

Tijdschema:

 

Zaterdag:

 

9:00-11:00 DOnervC4+

 

11:30 DErv4+

 

12:02 SA 4-

 

12:10 Derv2x15:30 SA 2-15:45 DN 2x16:40 LSA 2x16:45 DSA 4-

 

Zondag:

 

9:00-10:55 HOnervC4+

 

11:25 HErv4+

 

11:55 LDEj 4*12:05 N 1x12:10 N 1x12:15 N 1x12:20 DN 1x

 

12:25 HErv4+15:20 N 4+15:40 SA 8+16:35 N 2-

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)