Voorbeschouwing Hel van het Noorden 2016

Hetairoi, lieve leden,

 

Aanstaande zondag is het dan zo ver: de meest barre wedstrijd van het jaar staat weer voor de deur. Op het Eemskanaal in het verre Groningen organiseert Aegir voor de 39ste keer de Hel van het Noorden. De Hel, een wedstrijd over een afstand van zes kilometer met als extraatje tien kilometer oproeien, is voor veel roeiers en roeisters een belangrijk moment in het jaar. De Hel is namelijk het eerste meetmoment van het KNRB-talentontwikkelingsprogramma.  Het is voor onze toppers Frank Spijker, Ward van Zeijl en Mirjam Box, die dit weekend aan de start verschijnen, zaak om voor zichzelf een zo goed als mogelijke race te varen en zich daardoor wellicht in de kijker van de KNRB te roeien.

 

De Hel van het Noorden is vanwege de veelvoorkomende slechte weersomstandigheden (harde wind en vorst) een beruchte wedstrijd. Vorig jaar werd de gehele wedstrijd nog  afgelast en een paar edities eerder was het verschrikkelijk koud. Voor dit jaar echter ziet de weersverwachting er vooralsnog goed uit. Met een temperatuur tussen de vier en acht graden, een waterig zonnetje en een beetje wind, is het prima weer om te roeien.

 

De wedstrijd bestaat uit twee blokken. Het eerste blok begint om 10:00 en namens Asopos bijt Mirjam Box in het LD1x-veld het spits af. Op papier zijn Mirjam en haar dubbeltweemaatje Mirthe Kraaikamp (Laga) de sterkste roeisters in het veld.  Dat zegt natuurlijk nog niets, want uiteindelijk wint de roeister die het maximale eruit heeft gehaald. Met een degelijke race die Mirjam op de Silverskiff heeft gevaren, zal het aan de voorbereiding in ieder geval niet liggen.

Na Mirjam starten in blok twee Frank Spijker in het SB1x en Ward van Zeijl in het LH1x- veld. Frank start van alle Asopossers in het zwaarste veld. Met maar liefst 34 inschrijvingen, waaronder een aantal grote namen zoals Keiser, Rienks en Hurkmans, zal winst voor Frank erg lastig worden. De laatste weken roeit Frank erg lekker in de skiff. Hij zou het komende zondag zomaar ver kunnen gaan schoppen!

 

Als laatste maar zeker niet de minste start Ward van Zeijl.  Het LH1x-veld bestaat voor een groot deel  uit minder ervaren roeiers. Ward steekt samen met zijn ploeggenootje  uit de 4x Just van der Endt (Gyas), er behoorlijk bovenuit. Wellicht zou Chris Lokin, een oude rot uit Enschede, nog voor wat tegenstand kunnen zorgen. In ieder geval verwacht ik tussen Ward en Just een mooie strijd. Berend Mortier (Nereus), ook een ploeggenoot uit de 4x, heeft zich helaas voor de loting teruggetrokken.

 

Ik wens Frank, Mirjam en Ward allen veel succes! Aan de support van het bestuur zal het niet liggen. Wij reizen met het voltallige 55e naar Groningen af.

 

Met paars-wit-rode groet,

 

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)