Voorbeschouwing NKIR 2016

Aankomend weekend zal in de sporthallen Zuid het jaarlijkse ergometer-evenement losbarsten.  Het Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien (hierna NKIR) heeft dit jaar maar liefst 1046 inschrijvingen en belooft een groots evenement te worden. Waar de toeschouwers het erg gemakkelijk hebben, zij zitten lekker binnen naar een mooi roeispektakel te kijken, is deze wedstrijd voor de deelnemers een stuk minder prettig. Zij moeten hun meters zo snel mogelijk afleggen in een zaal vol licht, muziek en schreeuwende toeschouwers.

Het is op de NKIR een strijd van de roeier tegen de klok. Het is aan de deelnemer om de tijd die op de klok van zijn ergometer verschijnt zo laag mogelijk te houden en daarmee zijn/haar twee kilometer zo snel mogelijk af te leggen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan: er zijn hier geen weersomstandigheden of incapabele stuurtjes die roet in het eten gooien, het komt aan op de roeier zelf. Dit simpele principe maakt de NKIR een lastig, maar ook een supermooi evenement.

 

Voor Asopos begint de NKIR  op zaterdag vroeg. In het individuele Heren Club veld (HCl) startten drie moedige mannen van Asopos. De voormalig clubroeiers Roy Kreekel, Gilles Ottervanger en Maurice Hettfleisch von Ehrenhelm gaan de uitdaging aan van de 2000 meter kettingtrekken. Met een streeftijd van 6:50 gaan de jongens een stevige race tegemoet. Roy en Gilles hebben de Asopos Najaars gestart in de N2-. Daar lieten ze zien hard uit de start te kunnen komen, maar de mannen wisten dit vervolgens niet vol te houden gedurende de rest van de 2km. Voor hen is de NKIR dus ook een goed moment om te laten zien dat ze dit wel kunnen. Maurice startte de Asopos Najaars in de 4+ en gebruikt de NKIR als een manier om zich te meten aan zijn oud-ploeggenoten.

 

Voor de wedstrijdroeiers begint de dag gelukkig later, pas om 10:30 is het de beurt aan de roeiers van MGLD. Fleur Hiensch, Maaike van den Hil, Pip Vlaanderen en Iris van Teylingen zullen in het LDN-veld de strijd tegen de klok beginnen. Het zal voor de dames vooral onderling een spannende strijd worden, een aantal van hun streeftijden liggen akelig dicht bij elkaar.  Als Fleur zaterdag fit is en haar streeftijd weet te behalen, dan zou zij weleens hoog in dit veld kunnen gaan eindigen.  

 

Om 10:45 maken de lichte dames plaats voor de lichte pikken van MGL in het LN-veld. Voor een aantal heren, (Fabian Bos, Quint Hottentot, Niels Bresser en Jarno Hagelen) is het niet de eerste keer dat zij op de NKIR individueel starten.  MGL heeft de afgelopen periode flink aan de weg getimmerd, zowel in de boot als op de ergo. Het is daarom op de NKIR zaak  om deze verbetering op een wedstrijd om te zetten in resultaten. Voor de derdejaars betekent dat zij de tijd van vorig moeten gaan proberen te verbeteren. Voor de tweedejaars (Jeroen Kries, Ruben van den Berg, Philip Geraedts) is het, ondanks een jaartje minder ervaring, zaak om de derdejaars lekker op de NKIR uit te dagen.  Naast de roeiers van MGL start Bart Visser uit EJL. Bart zal het tegen merendeel ouderejaars deelnemers het lastig krijgen. Voor hem is het zaak om zich in zijn streeftijd vast te bijten en daarmee een prima tijd te roeien.   

 

Na de heren is het om 11:15 de beurt aan de dames van zowel MGD (Fleur Jaspers, Lisa Bloemberg, Emma Backer, Nenya Jochemsen, Irini Biezeveld, Laura Lems en Anouk Bonke) en EJD (Fenna van Rossum) in het DN-veld.  MGD heeft de afgelopen periode vooral in tweezonder gezeten. Nu is op het NKIR tijd om zich individueel te bewijzen.  Op papier is Fleur Jaspers de sterkste, maar het blijft de NKIR. Niets is te mooi om waar te zijn, de streeftijden van de dames liggen dicht bij elkaar. Net als in het lichte veld gaat één eerstejaarswedstrijdroeier, Fenna van Rossum, de strijd tegen de ouderejaarswedstrijdroeiers aan. Aan de voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen, de afgelopen weken hebben de eerstejaarswedstrijdroeiers vaak op de ergometer gezeten. In de selectieperiode hebben zij zelfs al een keertje kennis gemaakt met het befaamde NKIR systeem tijdens het doen van een 2K. 

 

Om 11:45 treden de zware heren ten strijde. In het N-veld starten zowel MGZ als EJZ. Namens MGZ starten helaas alleen Frank Spijker en Mathijs Boersma. Beide heren hebben tijdens voorbereidingen op de NKIR al een aantal keer hun persoonlijk record voor een 2K aangescherpt. Ze zijn allebei fit en ik verwacht van hen een mooi staaltje kettingtrekken. Bij het helaas ontbreken van een eigen EJ4 –veld, starten drie roeiers van EJZ (Mathijs Berkhout, Sjoerd de Groot en Sean van Beek) ook in het N-veld. Sjoerd weet al wat het is om de NKIR de starten. Voor hem de taak om zijn ploeggenoten door deze lastige wedstrijd heen te slaan. Als de heren hun streeftijd kunnen halen, zouden zij zomaar een aantal ouderejaarsroeiers achter zich kunnen laten. Gerrit Tjalma zal vanwege een blessure zijn 2K test op Asopos afleggen.

 

Na korte periode waarin er geen Asopos ploegen zullen aantreden, zal om 14:00 het aanmoedigen vanaf de tribunes weer beginnen. Om 14:00 beginnen de verschillende SA-velden waarin om de NK-titels zal worden gestreden. Tevens is dit voor het KNRB-talentontwikkelingsprogramma na de Hel van het Noorden het tweede meetmoment. Voor Ward van Zeijl en Mirjam Box reden genoeg om een lekker potje te shinen. Mirjam start om 14:00 in LDSA veld. Mirjam treft hier net zoals op de Hel Mirthe Kraaikamp. Op de Hel was Mirthe met een snelle eindsprint Mirjam nog net te snel af, maar wellicht zijn dit weekend de rollen omgedraaid.

 

Een kwartiertje later, 14:15, is het tijd voor Ward van Zeijl. Hij start samen met tien andere lichte roeiers in het LSA-veld. In dit veld zal men vooral kijken naar de prestaties van Sander van Dijk (Proteus). Vorig jaar brak hij met 6.14 nog het NKIR-record. Ward heeft de afgelopen periode veel op de ergometer gezeten en zeker stappen gezet. Nu is het zaak om zijn tijd van vorig jaar te verbeteren en zo ook op het tweede meetmoment van de KNRB goed voor de dag te komen.

 

Rond 3 uur start de Dames Club 4 (DCl4). Deze dames zijn recentelijk ingeselecteerd en erg enthousiast om zich te gaan bewijzen op de NKIR. Deze zaterdag zullen Ylva Wignand, Laura van den Bosch, Dagmar Brand en Iris Zelsmann starten. De 4 dames hebben allemaal de 2K van de Asopos Najaars nog in hun achterhoofd en zullen dan ook keihard hun best gaan doen op de 1000m van de NKIR. Kom ze allemaal aanmoedigen!

 

De Heren Club 8 zullen om 15:30 en 15:45 beginnen aan hun race. De mannen starten met 2 ploegen in het Heren Club 4 veld (HCl4). Jason Fick, Jord Cornelisse, Philip Wong, en Sebastiaan Vink; en Sander Heeman, Joe Wylde, Sammy Wals en Marijn Bleeker zullen alles gaan geven om de langste 1km te roeien van de ploeg. De 1000m wordt gevaren door het gemiddelde te nemen van de 4 roeiers. Hiermee komt de ploeg als één  virtuele ‘boot’ over de finish. Dit betekent echter dat de roeier met de snelste gemiddelde tijd niet eerder kan stoppen met roeien, zoals het geval zou zijn bij een individueel veld. Het kan dan voorkomen dat de snelste roeier een afstand aflegt die langer is dan 1km.

 

Na alle SA-velden is het om 16:30 dan eindelijk tijd voor de eerstejaarswedstrijdploegen. Voor hen is de NKIR het eerste moment om zich te meten met de rest van Nederland. Waar alle bovenstaande 2K's individueel zijn afgelegd, is dat bij de eerstejaarsvelden net iets anders. Daar zijn de verschillende ergometers aan elkaar gekoppeld, je vaart dus als ploeg tegen de andere ploegen.

 

Namens de eerstejaars van Asopos bijten de lichte dames (Renate Vos, Ilse la Brijn, Astrid Thuijs en Lotte de Klerk) het spits af.  Met de opgegeven streeftijd verwacht ik niet dat de lichte dames om de eindoverwinning zullen meedoen. Het is voor hen vooral belangrijk om hun eigen streeftijd te halen en zich niet te veel door de enorme invasie van prikkels te laten afleiden.

 

Om 17:00 is het de beurt aan de lichte mannen. Ook voor hen is dit het eerste moment om zich met de rest van Nederland te vergelijken.  Het is voor de lichten vooral belangrijk om te doen waar in de training hard op is geoefend. Fel weg starten, snel naar de streeftijd terugzakken en dat vasthouden. Dit klinkt natuurlijk heel makkelijk, maar met al het geschreeuw afkomstig van overvolle tribunes en opzwepende muziek, zit het lijf al snel vol adrenaline en starten vaak eerstejaars ploegen veel te hard weg.

 

De eerstejaarsdames sluiten om 18:00 de dag af. Tijdens de trainingen hebben zij laten zien dat zij een doel voor ogen hebben en met overtuiging en daadkracht hun afstanden zo snel mogelijk af willen leggen. Ik ben persoonlijk erg benieuwd hoe zij het ervan af zullen brengen.

 

Ik hoop veel van jullie morgen te zien. De NKIR is een van de makkelijkste wedstrijden om roeiers aan te moedigen. De NKIR zit altijd vol spektakel dus wees er zaterdag allemaal bij!

 

Met paars-wit-rode groet,

 

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

Maas van Zeijl

h.t. Commissaris Competitieroeien

 

Tijdschema:

9.30 HCl                Roy Kreekel, Gilles Ottervanger en Maurice Hettfleisch von Ehrenhelm

10:30 LDN            Fleur Hiensch, Maaike van den Hil, Pip Vlaanderen en Iris van Teylingen

10:45 LN                Ruben van den Berg en Bart Visser

11:00 LN                Jeroen Kries, Quint Hottentot, Niels Bresser, Fabian Bos en Jarno Hagelen

11:15 DN               Laura Lems, Anouk Bonke en Fenna van Rossum,

11:30 DN               Fleur Jaspers, Lisa Bloemberg, Nenya Jochemsen, Irinie Biezeveld en Emma Backer

11:45 N                  Sean van Beek en  Sjoerd de Groot,

12:00 N                  Mathijs Berkhout, Mathijs Boersma en Frank Spijker

14:00 LDSA          Mirjam Box

14:15 LSA              Ward van Zeijl

15:30 HCl4         Jason Fick, Jord Cornelisse, Philip Wong, Sebastiaan Vink, Sander Heeman, Joe Wylde, Sammy Wals en Marijn Bleeker

15:45 DCl4          Ylva Wignand, Laura van den Bosch, Dagmar Brand en Iris Zelsmann

16:15 LDej4         Renate de Vos, Ilse la Brijn, Astrid Thuijs en Lotte de Klerk

17:00 LEj8            Rens Bakker, Victor Hakeboom, Siem de Visser, Sybren Bouwman, Mees van der Meer, Eise van Oijen, Koen van Rijn en Frank Rensen

17:45 DEj8           Julia Leander, Paulien Goossen, Bianca Schoneveld, Marie-Louise Meijman, Meike van Kootwijk, Florine Marks, Emma Boerrigter en Suzanne Davelaar

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)