Nabeschouwing NKIR 2016 - Blik voor Mirjam Box!

In een donkere en volle sporthal zijn zaterdag de Nationale indoorkampioenschappen gehouden. De dag begon nog zonder problemen, maar rond het middaguur ontstonden er storingen met de ergometers, hierdoor werden er races uitgesteld en liep het programma flink uit. Ondanks de technische problemen zijn er door roeiers van Asopos de Vliet degelijke resultaten neergezet. Met natuurlijk als hoogtepunt de overwinning van Mirjam Box in het LDSA-veld. Mirjam Box is voor de tweede keer in haar carrière Nederlands Kampioen indoorroeien!

 

De dag begon met het individuele heren club veld (HCl). Roy Kreekel, Gilles Ottervanger en Maurice Hettfleisch von Ehrenhelm zijn de uitdaging van de 2km aangegaan. De drie kwamen vlot uit de start. Hoewel de heren vlot uit de start kwamen, werd al gauw duidelijk dat de voormalig clubroeiers niet de winst zouden gaan bemachtigen, maar de onderlinge strijd maakte de race toch enorm spannend. Roy had een rivaal gevonden in Eddo Meeken, een Neriet. Met een tijd van 6:59,6 kwam Roy 0.1 seconde later over de finish en eindigde als 39ste van de 59 in het veld. Gilles roeide gedurende de race heel dicht achter een Protëer, Thomas Mentink. Ook Gilles kwam een tiende seconde later over de finish, maar roeide een verdienstelijke 6:54,6 en eindigde als 24ste in het veld. Maurice roeide gedurende de race constant voor een roeier van Agon. Met een tijd van 7:06,0 kwam hij als 42ste over de finish. Een goede prestatie van deze heren.

 

Voor de wedstrijdroeiers begon de dag met MGLD.  Fleur Hiensch, Maaike van den Hil, Pip Vlaanderen en Iris van Teylingen startte in het LDN - veld. Fleur kreeg van tevoren 7:28 als streeftijd mee, zij begon haar race goed en met degelijke halen lag zij lang in de top van het veld. Helaas bleek wel dat Fleur nog niet helemaal fit is, in het laatste deel van haar race kon zij haar streeftijd niet meer vasthouden en eindigde met een tijd van 7:44 op een twintigste plek. Tussen Pip en Maaike ontstond er op de NKIR een mooie onderlinge strijd. Maaike startte weliswaar iets harder weg, maar al snel kwam Pip langszij, de gehele race was het verschil tussen de twee erg klein. Met een iets hardere eindsprint trok Pip uiteindelijk aan het langste eind. Pip eindigde met een tijd van 7:51 op de 30e plek en Maaike met 7:52 op de 32e plek.  Iris heeft erg goed gepresteerd: met een steady race, erg weinig verval en een lekkere eindsprint, ergometerde zij naar een tijd van 7:55.

 

Na de lichte dames startte Bart Visser samen met een gedeelte van MGL (Fabian Bos, Jarno Hagelen, Quint Hottentot, Niels Bresser, Jeroen Kries en Ruben van den Berg) in het LN-veld. In de eerste heat startte Bart, hij moest het in dit veld veelal opnemen tegen ouderejaars wedstrijdroeiers. Aan hem de taak om zich niet gek te laten maken en gewoon zijn streeftijd vast te houden. Dat is hem deels gelukt: hj begon netjes op zijn streef, maar later in de race nam het verval iets toe. Hij eindigde in tijd van 7:16 en liet daarmee zelfs nog wat roeiers achter zich. Ruben van den Berg startte in dezelfde heat. Met bijna geen verval, ergometerde hij een zeer degelijke race welke resulteerde in een tijd van 6:51 werd derde in zijn heat en bleef dik onder zijn streeftijd (6:56).

In de tweede heat was het de beurt aan Fabian Bos, Jeroen Kries, Quint Hottenhot en Jarno Hagelen om dit ook te presteren. Fabian begon zijn race niet ideaal: door te laat aan de start te komen, moest direct aan de bak en had hij niet zo veel tijd om zich nog rustig voor te bereiden. Hoewel zijn eerste gedeelte van zijn race redelijk steady was, moest hij het in laatste meters bekopen. Fabian kwam uiteindelijk tot een tijd van 6:52, zo’n vier seconde boven zijn streeftijd. Wie dichter bij zijn streeftijd zat, was Jeroen. Met een goede race, alleen de laatste 500 meter iets verval, kwam hij tot een tijd van 6:53. Ook bij Quint verliep zijn race goed, hij wist het verval tot een minimum te beperken, perste er een eindsprint uit en kwam daarmee tot een eindtijd van 6:44. Quint ging daarmee het hardst van heel MGL. Wel wordt hij op de voet gevolgd door Jarno, die met een degelijke race 6:45 trapte. Bij Niels ging de NKIR helaas wat minder, het lukte hem niet goed om zijn streeftijd vast te houden. Het laatste deel van zijn race kreeg Niels weer wat grip op zijn race, hij legde uiteindelijk twee kilometer af in een tijd van 6:53.

 

Na MGL mochten de dames van MGD en EJD aan de bak. Net als bij LN werd er in het DN gestart in twee heats. In de eerste heat startte Laura Lems en Anouk Bonke van MGD en Fenna van Rossum van de EJD. Laura, die in voorbereiding op de NKIR een beetje ziek was geweest, vloog met 1,52 uit de startblokken. In het middenstuk kreeg zij het weliswaar wat moeilijker, maar toch perste zij er nog een flinke eindsprint uit, haar uiteindelijke tijd was 7:33,7. Ook voor Anouk Bonke verliep de race best aardig: haar split liep weliswaar steeds iets omhoog, maar zij kwam uiteindelijk toch tot een tijd van 7:44. Fenna van Rossum vertegenwoordigde in dit veld de eer van EJD. In tegenstelling tot haar ploeggenoten legde zij de twee kilometer individueel af. Met een mooi opgebouwde race en een prima eindsprint ergometerde zij tot een tijd van 7:57. Ze eindigde maar liefs drie seconde onder haar streef en liet daarmee dertien roeisters uit haar veld achter zich.

Waar in de eerste heat van DN – veld nog alles soepel verliep, staken in de tweede heat van DN-veld de eerste technische problemen de kop op.  Om het systeem te resetten werd race voor de dames uitgesteld, een klein kwartiertje later dan gepland konden de overige dames van MGD alsnog op de ergo los. Dat deden zij met succes, want een aantal roeisters (Fleur en Lisa) behaalde een mooie top-20 klassering. Ook voor Emma en Irini verliep de race erg goed: Emma kwam tot een 7:20, zo’n twee seconde boven haar streeftijd en Irini trapte met een zeer vlakke race en een harde eindsprint een tijd van 7:15, maar liefs vijf seconde onder haar streeftijd. Door problemen met haar toegewezen ergometer, verliep de race van Nenya niet zoals verwacht. Ondanks ging zij vol overtuiging toch nog voor het beste resultaat, met een prima middenstuk kwam zij tot een tijd van 7:29,5.

 

In het N-veld namen zowel MGZ als EJZ het op tegen de rest van Nederland. In de eerste heat startte Sjoerd de Groot en Sean van Beek. Matthijs Berkhout mocht het samen met Frank Spijker en Matthijs Boersma in de tweede heat het tegen de echt grote jongen opnemen. Sjoerd ergometerde in heat één een hele vlakke race. Door continue een gemiddelde van 1,40/500m vast te houden, trapte hij naar een nieuw persoonlijk record van 6.41,03. Sean trapte ook een persoonlijk record: waar hij op de 2K-test op Asopos vanwege ziekte bijna moest afstappen, kon hij nu wel al zijn krachten kwijt in een tijd van 6.49. Het was aan de roeiers in de tweede heat (Frank en de Mathijssen) om deze successen voort te zetten. Allereerst mijn complimenten aan Mathijs Berkhout die met zijn 6.25 menig ouderejaars roeier te kijk zetten. Ook Mathijs Boersma trapte met een strakke race een prima tijd van 6.25. Frank ergometerde zaterdag van alle Asopos het hardst. Met een tijd van 6.22,6 en mooie beelden op de aftermovie zal hij hier nog wel even van genieten.

 

Na al het roeigeweld van de zware mannen stond het in het LDSA-veld de eerste NK-titel op het spel.  Ondanks de technische problemen en het uitstellen van haar race, verscheen Mirjam Box zeer geconcentreerd aan de start.  Mirjam startte behoedzaam weg, iedere 500 meter bleef het verval gering. Waar op de Hel van het Noorden Mirthe Kraaikamp (Laga) haar met een goede eindsprint te snel af was, was dat deze keer precies andersom. Met een zeer harde eindsprint (spit 1.46,2) trok Mirjam de overwinning naar haar toe. Zelf zonder het zien van haar eigen splittijden is voor de tweede keer in haar carrière Mirjam Nederlands Kampioen indoorroeien! 

 

Het LSA – veld, ook een NK veld, startte Ward van Zeijl.  Met ergokanon Sander van Dijk aan de start, was het voor Ward vooral zaak om zo dicht mogelijk bij hem in de buurt te komen en daarmee zijn ploeggenoten uit de dubbelvier voor te blijven. Ward startte beheerst weg, maar iedere 500 meter trapte hij zijn split naar beneden. Ward eindigde met een tijd van 6:27,7, hij liet daarmee ploeggenoten Berend Mortier (Nereus) achter zich en zat vlak achter Just van der Endt (Gyas).

 

Na de LDSA en LSA veld was het de beurt aan de Dames Club 4+ ‘Losss’ om de 1000m te ondernemen. De dames zijn nog niet lang bij elkaar, maar laten veel potentie zien. Iris Zelsmann, Dagmar Brand, Laura van den Bosch en Ylva Wignand kwamen ontspannen over toen ze hun startbewijs op kwamen halen. Ze hadden een duidelijk raceplan gekregen en lieten zich niet gek maken. Toen het startsein gegeven was kwamen de dames goed weg uit de start. De eerste 500 meter roeide de dames gemiddeld 1:50,9. Al gauw werd het duidelijk dat deze snelle start niet voor iedereen vol te houden was. De laatste 500 meter nam de split tijd toe tot 1:55,0. Hiermee kwamen de dames redelijk synchroon over de finish met een tijd van 3:46,0. Een veelbelovende prestatie waarmee ze als 13de eindigde van de 37, net voor Proteus en Amphitrite. Als de dames dit op het water weten over te zetten belooft het veel voor de toekomst.

 

De Heren Club 8 startte de NKIR in twee ploegen. Sebastiaan Vink, Philip Wong, Jord Cornelisse en Jason Fick startten als Asopos 1. Asopos 2 bestond uit Sammy Wals, Marijn Bleeker, Joe Wylde en Sander Heeman. Ook deze heren roeien nog niet lang met elkaar, maar lieten dit niet merken in hun wedstrijd focus. Met een duidelijke streeftijd stapten de mannen op de ergometers. Beide ploegen kwamen hard uit de start, maar er was al meteen een verdeeldheid in kracht te zien. De gemiddelde bootsnelheid van Asopos 1 was 1:36,8 en Asopos 2 roeiden de eerste 500m 1:41,1. Nu waren de ploegen ook niet ingedeeld op gemiddelde kracht, dit is ook te zien in de uiterste tijden. Asopos 1 kwam als 21ste over de finish, net voor Njord 1 met een tijd van 3:16,6. Asopos 2 wist uiteindelijk net voor Njord 2 over de finish te komen met een tijd van 3:24,7. Hiermee eindigde de ploegen als 21ste en 34ste respectievelijk van de 40 ploegen. De heren hebben laten zien hard te kunnen roeien, maar het wordt nog een uitdaging voor de heren om deze kracht op het water over te brengen. De boot van Njord zal dan ook een goede concurrent vormen voor de toekomst.

 

Na de SA velden en clubvelden was het voor de eerstejaars eindelijk zover. Het moment was daar om zich aan de rest van roeiend Nederland te presenteren. De lichte dames startte als eerst en gingen zij op jacht naar het Asopos-record. Met een prima race eindigen zij netjes in de middenmoot (tiende plek). Belangrijker nog: de dames scherpten met 08:01,3 het Asopos record aan! Gefeliciteerd!

Laat op de middag was het de beurt aan de heren van EJL. Nadat Bart zich ’s ochtend al van zijn beste kan had laten zien, was het nu de beurt aan zijn acht ploeggenoten. Gestart op de achterste rij was het voor de grote groep afgereisde Asopossers erg moeilijk om de heren vocaal te bereiken. Zonder deze enige vocale steun stonden de heren er toch lichtelijk alleen voor. De heren hadden vooral een goede eerste 1000 meter. Daarna zakt het iets in en liepen de streeftijden omhoog, de eindtijd voor EJL was uiteindelijk 7.06,7, daarmee eindigde zij (gelukkig) net niet op de laatste plek.

Als laatst trad EJD aan. In het goed gevulde EJD-veld hebben onze dames met zes persoonlijke records het helemaal niet verkeerd gedaan. Hoewel een aantal ploegen zeker wat sterker waren, zijn zij met een tijd van 7.51,0 sneller gegaan dan vijf andere ploegen.

 

Ondanks dat er in de eerstejaarsvelden veel ploegen harder zijn gegaan, zegt dit over het verloop van het komende seizoen nog niets concreet. De uitspraak: ‘ergometers zinken’, is er niet voor niets. Het was in ieder geval een spectaculaire NKIR, met hier en daar zeer spannende races. Was je er niet bij? En wil je toch weten hoe spectaculair het was, check dan vooral de aftermovie!

 

Voor alle uitslagen zie: http://www.nkindoorroeien.nl/deelnemers/uitslagen/

 

Met paars-wit-rode groet, 

                                        

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

Maas van Zeijl

h.t. Commissaris Competitieroeien 

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)