Nabeschouwing Zijlhead 2017

Afgelopen zondag werd door Asopos de Vliet voor de 47e keer de Zijlhead georganiseerd. De Zijlhead is voor veel ploegen de laatste voorbereiding op het nieuwe roeiseizoen.  Dit jaar deden van verschillende Leidse roeiverenigingen maar liefst 31 ploegen mee. Onder uitstekende omstandigheden: weinig wind en vlak water, roeiden zij 4,3 kilometer richting de Kaagsociëteit. Voor de ploegen van Asopos was het een goed moment om zo vlak voor de WinterWedstrijden te kijken hoe de zaken ervoor staan. Voor de eerstejaarsploegen extra leuk, omdat ook de eerstejaarsploegen van Njord meededen.

Om 10:00 klonk bij de Spanjaardsbrug het startsignaal. De Zijlhead is een achtervolgingsrace waarbij er werd geracet met een inlopend veld: eerst vertrekken de langzaamste nummers gevolgd door de snellere nummers. Mirjam startte voor Asopos als eerste, met haar splinternieuwe uitrusting (nieuwe boot en nieuwe riemen) zweefde Mirjam over het water.  Afgelopen periode had Mirjam wat last van haar knie, maar dat gaat gelukkig beter. Met vooral een mooie constante eerste drie kilometer kwam Mirjam uit op een eindtijd van 18:23,53, ze kijkt dan ook vol verwachting uit naar de WinterWedstrijden.

Na Mirjam was het de beurt aan Pip en Iris. Zij varen nu al een tijdje samen in de dubbeltwee en dat loopt best lekker. Tijdens de sparsessie in Brugge ging het hard, nu was het afgelopen zondag zaak om dit kunstje te herhalen.  Ook op de Zijl roeiden de twee dames erg lekker. Zelfs een aantal toeschouwers viel dat op. Onder aanmoediging van coaches en ouders roeiden de meiden naar een eindtijd van 17:35,42, waarmee zij het hoogste Asopos-percentage behaalden. De dames starten op de Winterwedstrijden in het LDG2x, ik ben erg benieuwd hoe zij het daar tegen de rest van Nederland zullen opnemen.

Na de skiffs was het tijd voor Fleur en Lisa van MGD in de tweezonder, de dames zitten nog niet lang in dit nummer.  Op de Zijlhead bleek dan ook dat ze technisch zeker nog een aantal stappen kunnen zetten voor de WinterWedstrijden, waar ze ook zullen starten in de tweezonder. Ondanks dat en het feit dat één van de meiden last had van een kleine blessure, trapten zij flink door naar een eindtijd van 17:59,07 roeiden zij meer dan naar behoren.

De overige dames van MGD, Nenya, Emma, Irini en Anouk, startten in de vierzonder. Irini, die een tijdje in het buitenland is geweest, nam voor het eerst weer plaats in de boot. Ondanks deze nieuwe opstelling ging de race voor de vier meiden best redelijk: ze gingen er echt voor en dat is natuurlijk altijd leuk om te zien. Technisch is het nog niet perfect, maar gelukkig zijn er nog twee weken om daar aan te werken. De dames vierzonder roeide naar een tijd van 16:35,33. Ik ben er van overtuigd, dat zij op de WinterWedstrijden in de viermet het de concurrentie het knap lastig zullen gaan maken.

Names MGZ startte alleen Frank in zijn skiff. De dubbeltwee met daarin Mathijs en Bas kon vanwege enkele pijntjes helaas nog niet starten.  Het was voor Frank de taak om de eer van MGZ hoog te houden. Frank heeft heel de winter lekker doorgeskifft en heeft mede door de coaching van Ed Maan technisch flinke stappen gezet. Afgelopen zondag zette Frank weer een degelijke race neer. Ondanks dat hij af en toe niet de ideale lijn voer, roeide hij wel naar een goede tijd van 17:15,06. Hij bleef daarmee de andere skiffeur van Rijnland flink voor.

De vierzonder van MGL met daarin Jeroen, Elwin, Jarno en Ruben startte van de middengroepen als een van de laatste. Tijdens de sparsessie van Brugge, bleven zij na een flink gevecht de eerstejaars lichte acht nipt voor. Op de Zijlhead was het zaak om die felheid en agressiviteit opnieuw op te zoeken, maar niet de rust in de haal te verliezen. In trainingen ging dit afgelopen weken erg goed, afgelopen zondag ging het helaas iets minder. De jongens wilde erg graag en daardoor werd het roeien misschien net iets te gehaast. Ze roeiden uiteindelijk naar een tijd van 15:27,21. Ook voor hen is het zaak om de komende twee weken de puntjes op de i te zetten.

Voor de Eerstejaars was de Zijlhead een mooi moment om te kijken hoe de eerstejaarsploegen van Njord de winter door waren gekomen.

Allereerst EJLD, ondanks de blessure van Astrid, konden de overige dames (Renate, Lotte, Ilse) met invaller Kiki gelukkig gewoon starten.  De eerste kilometer van de dames was prima, daarna viel het gezamenlijk roeien iets uit elkaar. De dames kwamen uiteindelijk tot een tijd van 17:54,63. De komende twee weken zal er flink aan de techniek moeten worden gewerkt, om op de Winterwedstrijden goed voor de dag te komen en daar de eerste klassementspunten te pakken.

Met een goede sparsessie in Brugge verdiende EJL de Cees van der Boon. In deze mooie boot was het voor de lichte heren op de Zijlhead zaak om de concurrent uit Leiden, EJL van Njord, te verslaan. Met een goede race en flinke eindsprint is dat gelukt: met een eindtijd van 14:36,68 bleven zij Njord met maar liefst zeven seconde voor.  Het is nu aan de heren om deze lijn door te zetten en op de winterwedstrijden om de eerste klassementspunten te strijden.

Voor EJZ was de Zijlhead extra spannend. De periode voor Brugge roeiden de gasten erg lekker en roeiden zij harde tijden. Helaas heeft Gerrit na Brugge met het wedstrijdroeien moeten stoppen. Gelukkig is er al een permanente vervanger gevonden, Maurice de Haan zal het hele langebaanseizoen in de boot plaatsnemen. De Zijlhead was voor de vier heren het eerste moment dat zij met deze nieuwe opstelling een afstand sparden. De eerste anderhalve kilometer verliep voor de heren erg goed. Daarna werd het wat moeizamer, toch is er nog steeds genoeg potentie om in het seizoen succesvol te varen. Ik ben benieuwd of de heren op de WinterWedstrijden, de eerste klassementenpunten kunnen pakken.

Last but not least de EJD. Afgelopen weken gingen de trainingen voor deze dames steeds beter. Afgelopen zondag was het, het moment om dit ook een keer op een sparsessie te laten zien. De dames hadden er zin in en op de Zijlhead lukte het om zich aan de puntjes uit trainingen te houden. De 4,3 kilometer legden zij af in een tijd van 16:03,98, helaas ging de damesacht van Njord nog net iets harder. De komende twee weken zullen de dames in de trainingen alles geven om deze achterstand op de winterwedstrijden om te zetten in een voorsprong.

Ik heb erg genoten van de Zijlhead: er hing zowel tijdens de wedstrijd als na afloop in de sociëteit een goede sfeer. Ik wil bij deze de Zijlhead-commissie, de kamprechters en de hulpkrachten bedanken voor hun inzet. Het was een groot succes.Met paars-wit-rode groet,

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)