Voorbeschouwing Winterwedstrijden 2017

Aankomend weekend is het eindelijk zover: na een lange winter, met veel vaarverboden en veel ergometerschema’s, start zaterdag het nieuwe roeiseizoen. Op de Winterwedstrijden starten over twee dagen bijna alle wedstrijdploegen van Asopos de Vliet. Op de Delftse Schie leggen zij, vanaf Overschie richting Delft, vijf kilometer af.  De Winterwedstrijden zijn na de Hel en de NKIR het eerste moment om te zien hoe jijzelf, maar ook je tegenstanders de winter zijn doorgekomen. 

Voor de eerstejaars gaat het op de Winterwedstrijd natuurlijk vooral om het Eerstejaarsklassement.  Vanaf nu zullen tot aan de NSRF-slotwedstrijden op iedere wedstrijd klassementspunten te verdienen zijn. De beste acht ploegen krijgen respectievelijk 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1 punt(en). Met als doel iedere wedstrijd zo veel mogelijk punten scoren om uiteindelijk zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen. Dit jaar is naast de klassementen voor 8+ en de 4* ook een klassement voor een 4+. Op het nieuwe klassementsbord in de ergoruimte, zal ik actief de puntentelling bijhouden. Zo blijft het voor iedereen op de vereniging duidelijk hoe EJZ, EJD, EJL en EJLD in het klassement presteren.

Een andere belangrijke verandering is de nieuwe indeling in klassen.  De oude benamingen (beginneling, nieuweling, overgangs en SA) maken plaats voor drie klassen: Beginner (B), Gevorderd (G) en Elite (E). Er wordt niet langer gekeken naar het aantal blikken of overwinningen, maar naar punten. Punten die worden gehaald met overwinningen, maar ook met uitzendingen en goede klassering in de klassementen.

Zaterdagochtend om tien uur bijt EJD het spits af. In het DEj 8+ veld starten zij als tweede, na Triton en voor Theta. De afgelopen periode hebben de dames van EJD een stijgende lijn te pakken. Iedere sparsessie gaat het telkens een stukje beter en lopen de percentages iets op. Hopelijk kunnen de dames deze lijn op de winterwedstrijden voortzetten en daarmee de eerste punten voor het klassement binnenhalen!

In hetzelfde blok start niet veel later EJLD, ook zij hebben op verschillende sparsessie degelijke percentages gevaren. Sinds vorige week roeien de dames in een nieuwe opstelling, ondanks dat het eerst een beetje wennen was ging het deze week al veel beter. De afgelopen tijd zijn er als voorbereiding op de Winterwedstrijden verschillende afstandjes gevaren, vooral de 1000 meter was erg constant. Zaterdag is het voor de dames zaak om dat vijf kilometer lang door te trekken.

Mirjam Box start namens de toppers in het LDE 1x- veld. Met een aantal gewaagde tegenstanders aan de start, zal het voor Mirjam spannend worden. Waar zij op de NKIR Mirte Kraaikamp van Laga voor kon blijven, was Mirte op de Hel van het Noorden net iets sneller. In ieder geval heeft Mirjam erg veel zin om te starten, in haar nieuwe bootje zal zij in ieder geval op de Delftse wateren shinen en proberen het maximale uit haar zelf te halen.

Om 13:00 start het tweede blok. Daarin zullen als eerst de mannen van eerstejaars licht aantreden. Bij EJL gaat het best lekker, zij eindigden bij verschillende sparsessies redelijk hoog in de ranking: zo waren zij tijdens de Zijlhead sneller dan de lichte acht van Njord. De acht heren hebben er in ieder geval veel zin in. Ondanks wat spanningen over de gewichten, komt het zaterdag vast allemaal goed.

Voor EJZ is er een primeur, want voor het eerst in de geschiedenis van Asopos start een zware 4+ in het eerstejaarsklassement.  Met Maurice in de boot, die zeker tot en met het langebaanseizoen meevaart, gaat het steeds beter. De vier heren komen steeds beter bij elkaar, het is nu even afwachten hoe zij in het veld gaan presteren. Naast een aantal viermetjes van kleinere verenigingen, liggen er ook een paar van grote verengingen die naast een acht ook een viermet op het water hebben gelegd. Het is nu de vraag hoe sterk deze viertjes zijn, aan de inzet van onze jongens zal het in ieder geval niet liggen. 

Anouk, Nenya, Emma en Irini starten net als EJZ in een viermet in het DG 4+ veld. Nadat Irini uit het buitenland is teruggekomen hebben zij vooral in de vierzonder getraind. Bij de verschillende sparsessies ging het helemaal niet verkeerd: de meiden blijven vooruitgaan. Afgelopen week is er een aantal keer in de viermet getraind en dat ging ook best goed.  De Zijlhead die werd gewonnen door een viermetje van Njord zullen zij in Delft tegenkomen, ik verwacht nog niet dat zij daarbij kunnen blijven, maar de meiden kunnen het zeker een aantal viermetjes erg moeilijk gaan maken.

Ward zal starten in het LHE1x- veld. Hij start tussen zijn oude ploeggenoten uit de WK dubbelvier van afgelopen zomer, Ward was op de Hel nog aanzienlijk sneller. Met ook een aantal jonge honden aan de start ben ik erg benieuwd hoe dit veld zich gaat ontwikkelen. Het zou natuurlijk erg leuk zijn als Ward zijn kunstje in Groningen zou kunnen herhalen en een blik mee naar huis neemt.

Als enige van MGZ start Frank in het B1x – veld. Frank traint al heel het seizoen in de skiff en dat gaat erg goed. Iedere sparsessie vaart Frank hoge percentages. De Zijlhead voer Frank, ondanks wat spanningen, erg goed. Ook deze week heeft Frank lekker getraind, het is nu zaak om dit gevoel naar de winterwedstrijden mee te nemen en daar tegen de rest van Nederland te vlammen. Frank start van de 28 deelnemers als 20e.

MGL met Jarno, Philip, Jeroen en Ruben, sluit zaterdag om 16:00 de dag af. Ook zij stappen voor de winterwedstrijden eenmalig in een viermet. De sparsessie in Brugge ging hen goed af: met agressieve en lange halen schoot de vierzonder vooruit. Ondanks dat de heren niet zo vaak in de 4+ hebben getraind, gaat het in de training steeds beter om de juiste halen op te zoeken en vast te houden. Ik ben erg benieuwd wat de heren ons zaterdag gaan brengen.

Op zondag startten er aanzienlijk minder ploegen voor Asopos, maar het zijn zeker niet de minste. In het eerste blok op zondag starten van MGLD, Iris en Pip. Zij zitten al langere tijd in de dubbeltwee en dat gaat niet onverdienstelijk: ze varen hoge percentages en eindigden daarmee vaak hoog in de ranking van de onderlinge sparsessies. Zondag hebben Iris en Pip de taak om de rest van de ploegen, tegen wie ze straks het development-klassement starten, het vuur aan de schenen te leggen.

Na de lichte dames, starten Lisa en Fleur van MGD in het DG 2- veld. Net als Pip en Iris roeien zij bij de onderlinge sparsessies een van de hoogste percentages. Op de Winterwedstrijden wordt er voor Fleur en Lisa met veel derdejaars in het DG2-  een pittige pot. Ik ben erg benieuw hoe zij in dit veld zich tot de rest verhouden.

De winterwedstrijden vinden dus plaats bij Proteus-Eretes in Delft. De weersverwachting is vooralsnog prima. Dus heb je zaterdag en zondag niet zo veel te doen? Kom dan vooral langs om onze roeiers aan te moedigen, meer informatie is te vinden op: winterwedstrijden.nl.

Met paars-wit-rode groet,

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

Zaterdag

Blok 1 – 10:00

DEj 8+ - EJD

Marie- Louise Meijman

Meike van Kootwijk

Julia Leander

Paulien Goossen

Florine Marks

Fenna van Rossum

Suzanne Davelaar

Emma Boerrigter

Joyce Bestman (stuur)

LDEj 4* - EJLD

Ilse La Brijn

Miriam van den Oever

Astrid Thuijs

Renate Vos

Sophie van den Berg (stuur)

LDE 1x - Toppers

Mirjam Box

Blok 2 – 13:00

LEj 8+ - EJL

Eise van Oijen

Koen van Rijn

Rens Bakker

Bart Visser

Siem de Visser

Sybren Bouwman

Mees van der Meer

Victor Hakeboom

Robert Braal (stuur)

Ej 4+ - EJZ

Sjoerd de Groot

Sean van Beek

Maurice de Haan

Mathijs Berkhout

Isabelle Vrijmoed (stuur)

DG 4+ - MGD

Irini Biezeveld

Emma Backer

Nenya Jochemsen

Anouk Bonke

Sophie Verhoeven (stuur)

LE 1x - Toppers

Ward van Zeijl

B 1x - MGZ

Frank Spijker

Blok 3 – 16:00

LG 4+  MGL

Jarno Hagelen

Ruben van den Berg

Philip Geraedts

Jeroen Kries

Ingrid de Hoo (stuur)

Zondag

Blok 4 – 10:00

LDG 2x MGLD

Iris van Teylingen

Pip Vlaanderen

DG 2- - MGD

Lisa Bloemberg

Fleur Jaspers

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)