Nabeschouwing Winterwedstrijden 2017 - Blik voor Ward van Zeijl!

Nabeschouwing Winterwedstrijden 2017

De eerste wedstijd van het seizoen begon nogal onoverzichtelijk, dat lag niet aan de organisatie, maar aan een dichte mist die boven de Schie hing. Waar vorig jaar de zondag van de wedstrijd in verband met te veel wind werd afgelast, was er zaterdagochtend te weinig wind om de mist weg te blazen. Vanwege het slechte zicht werd het eerste blok een half uur uitgesteld. Veel effect had dat niet, want de ploegen in  het eerste blok waren vanaf de kant amper te zien.

Hoewel het buiten mistig was, was de weegschaal wel heel helder: helaas konden de eerstejaars lichte dames niet inwegen. Zij zullen over een paar weken op de Heineken Roeivierkamp debuteren.

De eerstejaars dames mochten met de rest van het eerste blok het slecht zichtbare water op. Hoewel de dames op de NKIR nog niet bijzonder lekker in het veld lagen, eindigden zij afgelopen weekend in de middenmoot van het veld: met een 9e plek vielen zij net buiten de punten. Maar met deze prestatie mogen zij zeer tevreden zijn.

Voor Asopos was het eerste blok een heus damesblok, de enige andere startende ploeg was Mirjam Box. Op de vijf kilometer ondervond ze bijzonder veel tegenstand van Ellen van Theta en Mirtte van Laga, ze eindigde als derde. Mirjam doet het over het algemeen beter op korte afstanden, ik kijk daarom uit naar het kortebaan seizoen.

Een blok later was de mist voor een groot deel al weer op getrokken en konden de ploegen volgens de planning het water op. Eerstejaars licht had een paar problemen met inwegen en gezondheid. Vandaar dat zij met een invaller van Njord en Triton aan de start verschenen. Net zoals de eerstejaarsdames deden de heren het een stuk beter dan op de NKIR en namen met hun 8e plek een klassementspunt naar Leiden mee.

Na de lichte heren volgden de viermet van eerstejaars zwaar, in het nieuwe klassement voor eerstejaars vieren. De heren hebben tijdens hun race de vier van Njord ingehaald, wat het goed deed voor hun zelfvertrouwen: met hun 7e plaats hebben zij twee klassementspunten verdiend. Hoewel de volgende wedstijd op het programma de Heineken Roeivierkamp is, zullen we eerstejaars zwaar pas op de Head of the River weer in de vier zien. Op de H4K is namelijk geen veld voor eerstejaars vieren, maar wellicht starten de jongens met een andere ploeg in een acht.

Een andere Asopos-ploeg die startte in de viermet was de middengroep dames. Zij eindigden op een 4e positie, achter Skøll en twee ploegen van Njord. De dames waren zelf niet bijzonder tevreden over hun race, wellicht zullen zij het in de rest van het seizoen beter doen in de ongestuurde vier (niks ten nadele van Sophie natuurlijk).

Het hoogtepunt van de zaterdag was de race van Ward van Zeijl. Hij trok met een uitzonderlijke race blik in het LHE1x – veld! Na de Hel van het Noorden en de Winterwedstrijden van vorig jaar was het wellicht te verwachten, maar dat maakt hem niet minder mooi. Zoals Ward zelf zei: ‘’de eerste 1000 ging om de Snicker, de laatste 1000 was gratis.’’

Wie ook in de skiff startte, was Frank Spijker. Hij eindigde als 16e. Hoewel Frank veel gegroeid is ten opzichte van de Winterwedstrijden van vorig jaar, had hij zelf op een hogere klassering gehoopt. De komende weken kan Frank zich verder ontwikkelen in de skiff ter voorbereiding van het kortebaan-seizoen.

In blok drie startte alleen middengroep licht in de viermet. Zij werden 9e. Hoewel de race er technisch mooi uitzag, kunnen de heren nog grote stappen maken in de invulling van de halen.

Op zondag startte er namens Asopos alleen kleine nummers. Fleur en Lisa in de tweezonder en Pip en Iris in de dubbeltwee. Beide ploegen hadden een erg zwaar veld met veel ervaren tegenstanders. In het lichte dames veld van Pip en Iris troffen zij veel tweetjes die net terug waren uit het buitenland. De eerste drie kilometer was nog niet fel genoeg bij de dames. Pas later krijgen zij de slag pas echt te pakken. De laatste kilometers trapten zij de splits hard naar beneden. Pip en Iris eindigden uiteindelijk op een 8e plek. In de rest van het seizoen zullen de meisjes geen enkel steekje kunnen laten vallen om mee te doen in hun veld.

In het veld van Lisa en Fleur troffen zij een zeer sterke Nereus- en Triton-ploeg. Een van de dames van Nereus heeft in 2016 ook  al de Winterwedstrijden gewonnen.  Met een erg goede race, waarin onze dames zich niet gek lietenmaken en tot het einde bleven blikkelen, eindigden zij op een nette derde plek.

 

Met paars-wit-rode groet,

 

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)