Voorbeschouwing Heineken Roeivierkamp 2017

Komend weekend staat een van de mooiste en meest spectaculaire wedstrijden van het seizoen op het programma. De Heineken Roeivierkamp zal namelijk plaatsvinden en dat is niet zomaar een wedstrijd. Waar op de meeste wedstrijden slechts één afstand wordt verroeid staan er op de vierkamp, zoals de naam doet vermoeden, maar liefst vier afstanden op het programma. Gedurende het weekend leggen de roeiers 2500 meter, 250 meter, 5000 meter en 750 meter af. Het gaat dus niet alleen om het duurvermogen, maar ook de sprintvezels mogen aan de bak. De sprints zijn op de Heineken extra belangrijk, vooral de 250 meter: de overige afstanden voor het overall-klassement worden namelijk naar deze afstand teruggerekend.  Stel, ploeg A gaat één seconde harder op 250 meter, dan moet ploeg B 20 seconde harder gaan op de vijf kilometer om dit verschil goed te maken.  Voor een goede positie in het klassement is het beheersen van de sprints dus essentieel. Naast dat er voor het Eerstejaarsklassement weer punten te verdienen zijn, zijn er voor een ander klassement óók punten te verdienen: op de 250 meter zijn de eerste punten te verdienen voor het Van Lier Sprint Klassement. Vorig jaar won licht’16 dit klassement, dus alle ogen zijn nu gericht op de lichte eerstejaars acht van dit jaar.

De Heineken Roeivierkamp is ook de eerste wedstrijd in de Kruithuisbokaal, de bokaal voor clubachten.  Twee clubboten starten op zaterdag de 2500m en de 250m, en als ze na deze twee afstanden bij de 15 snelste boten horen mogen ze op de zondag de 5000m ook roeien.

De eerste competitieploeg die zaterdag de baan over gaat is de Dames Clubacht “Losss”. Voor hen is het echter niet de eerste mogelijkheid om punten binnen te gaan halen voor de Kruithuisbokaal, zij zullen namelijk de Vlietbokaal gaan starten in het DCl4+ veld. Voor dit weekend hebben de dames een gelegenheid 8+ op het water gekregen bestaande uit huidig clubroeiers, voormalig clubroeiers en zelfs een voormalig wedstrijdroeier. Dit is voor de dames een gelegenheid om wedstrijdervaring op te doen.

Als tweede competitieploeg mogen de heren van de Heren Clubacht het water op. De heren hebben dankzij het winterweer niet de kans gekregen om zichzelf te meten met anderen ploegen op de Gyas-Hunze Race. Voor dit weekend is de weersvoorspelling minder slecht, dus zou dit geen problemen op moeten leveren. Komende zaterdag zullen de heren krachtige halen moeten demonstreren om zo het startrecht voor de zondag veilig te stellen. Vooral op de 250 meter sprint zal voor de heren de uitdaging liggen, aangezien hier veel mogelijkheid is om te stijgen in het overall-klassement.

Onze Eerstejaars Lichte Dames hebben veel tegenslag te verwerken dit seizoen en zullen dan ook niet als ploeg op de Amstel verschijnen dit weekend. Wel zal Ilse La Brijn als invaller bij de dubbelvier van Euros het paars-wit-rood verdedigen in het lichte eerstejaars dames veld van blok vier. Hopelijk kan haar ploeg op een later moment weer volledig aan de start verschijnen.

Van de wedstrijdploegen start Eerstejaars Dames als tweede. Op de WinterWedstrijden vielen zij nog net buiten de punten, maar afgelopen weken hebben de meiden flinke stappen gezet. Afgelopen weekend tijdens een sparsessie met Njord maakten de dames het de damesacht van Njord nog knap lastig. Ondanks dat er wat kleine blessures in de ploeg zijn, heb ik er alle vertrouwen in dat de meiden de eerste klassementspunten gaan pakken.

Middengroep Dames start komend weekend samen met twee dames van Laga in het dames tweede divisie veld. Waar zij op de WinterWedstrijden nog afzonderlijk het water op gingen in een viermet en een tweezonder, zitten de dames  dit weekend met z’n allen in een acht. De dames hebben niet heel vaak in de acht samen gezeten, maar ondanks dat loopt de boot best redelijk. Ik verwacht wel dat zij in het goed gevulde tweede divisie veld hard aan de bak moeten, het zal leuk zijn als zij een aantal verenigingsachten kunnen pakken.  Aan het materiaal en de stuur zal het in ieder geval niet liggen, want de dames worden in de Northwave gestuurd door Janou Albers.

Op de WinterWedstrijden roeide Eerstejaars Licht nog met twee invallers. Dit weekend zal de voltallige ploeg aan de start liggen, iedereen lijkt fit en ook met de gewichten zou het goed moeten komen. Ik heb het inderdaad over de volledige ploeg, want Bart start als invaller bij Vidar.

Ondanks de twee invallers roeide EJL op de WinterWedstrijden knap naar een achtste plek, daarmee hebben zij één klassementspunt verdient. Zonder invallers verwacht ik dat het dit weekend nog iets harder zal gaan: er is afgelopen week goed getraind en de sprintjes pakten de heren goed op.  Voor Bart wordt het dit weekend sowieso bikkelen, want Vidar eindigde op de Winterwedstrijden helaas nog op een laatste plek. Wellicht kan Bart daar verandering in brengen.

Ondanks dat de Heineken voor de zware 4+ niet in het eerstejaarsklassement is opgenomen, start Eerstejaars Zwaar gelukkig wel. Op de mooiste wedstrijd van het jaar combineren zij met de eerstejaars viermet van Skadi. Op de Winterwedstrijden eindigden onze heren op een zevende plek en de heren van Skadi op plek vier. Afgelopen weekend is er gezamenlijk op de Amstel getraind, waarbij deze combi-acht zelfs bij de onderlinge sparsessie won van de eerstejaars lichte en zware acht van Skadi. Voor de acht heren is het van het weekend zaak om dit kunstje te herhalen en daarmee te laten zien dat niet alleen eerstejaarsachten hard hoeven te gaan. Eigenlijk kunnen de heren dit weekend alleen maar winnen, door als gelegenheidscombi andere eerstejaarsachten te verslaan.

De Heineken Roeivierkamp is een van leukste wedstrijden va het jaar, bij de verschillende bruggen en bochten van de Amstel is het altijd spektakel. Mocht je dit weekend niets te doen hebben, pak dan de trein naar Amsterdam Amstel/RAI en kom de verschillende Asopos ploegen dit weekend aanmoedigen!

Met paars-wit-rode groet,

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

Maas van Zeijl

h.t. Commissaris CompetitieroeienTijdschema

Zaterdag 2500m & 250m

 

09:25  DCl

Dagmar Brand

Carli Koster

Tessa van Beelen

Laura van den Bosch

Hetty Buurman

Marissa Schoonhoven

Lotte Middendorp

Iris Zelsmann

Saranda Ombashi (stuur)

 

11:25  HCl

Sebastiaan Vink

Jasper van Riet

Philip Wong

Sander Heeman

Sammy Wals

Fabian Bos

Jason Fick

Jord  Cornelisse

Jade Baars (stuur)

 

14:55  EJD

Marie-Louise Meijman

Meike van Kootwijk

Bianca Schoneveld

Paulien Goossen

Florine Marks

Fenna van Rossum

Suzanne Davelaar

Emma Boerrigter

Joyce Bestman (stuur)

 

D2eDiv-MGD

Amber Liqui Lung (Laga)

Emma Backer

Marit Kooloos (Laga)

Nenya Jochemsen

Irini Biezeveld

Anouk Bonke

Lisa Bloemberg

Fleur Jaspers

Janou Albers (stuur)

 

16:55 EJL

Eise van Oijen

Koen van Rijn

Rens Bakker

Sybren Bouwman

Siem de Visser

Frank Rensen

Mees van der Meer

Victor Hakeboom

Robert Braal (stuur)

Bart Visser (valt in bij Vidar)

 

EJZ

Wouter van Dam (Skadi)

Sebastiaan Pach (Skadi)

Ben Timm (Skadi)

Sjoerd de Groot

Sean van Beek

Mathijs Berkhout

Maurice de Haan

Yordi van Putten (Skadi)

Isabelle Vrijmoed (stuur)

 

Zondag

5000m                             750m

 

09:25 DEj - EJD             16:00

          D2eDiv -  MGD     

11:55 LHEj - EJL            17:30

          HEj - EJZ

13:55 DCL

          HCL

 

Foto: Sophie van der Berg

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)