Nabeschouwing Heineken Roeivierkamp 2017

Afgelopen weekend barstte het voorjaar eindelijk los: ideale weersomstandigheden om op de Amstel een roeiwedstrijdje te organiseren. Op de Heineken Roeivierkamp startten zowel club- als wedstrijdachten. Voor de eerstejaars waren er punten te verdienen voor het eerstejaarsklassement en het Van Lier Sprintklassement. Door de Asoposploegen is er verdienstelijk gepresteerd.

Op de zaterdag startten er in het eerste blok de Dames Clubboot. De 8+ gebruikte deze wedstrijd als de opening van het seizoen. Voor hen zal de Skøll Cup de eerste wedstrijd worden waarbij punten voor het bokaal kunnen worden gehaald. De Dames vonden elkaar al snel en wisten een verassend snelle 2500m te presenteren. Met een tijd van 8:49,0 begonnen ze de dag met een  9de plek van de 29. Op de 250m lieten de dames veel seconden vallen. Hiermee eindigde ze nog net als 15de en mochten we door naar de tweede dag. Op de zondag roeiden de Dames een sterke 5000m in een prachtige Empacher 8+ van Proteus. Gedurende de eerste 2,5km kwamen de dames uitstekend bij elkaar. Dankzij de stuurkunsten van Saranda wisten de dames nog seconden te pakken bij de Hoerenbocht en eindigden ze uiteindelijk als 8ste. Hiermee wisten ze nog 3 plekken te pakken en eindigden ze uiteindelijk als 12de.

Voor de Heren Club 8+ was de Heineken wel een wedstrijd voor hun bokaal. Ze kwamen heel rustig over vlak voordat ze de boot in moesten. Er was een duidelijk plan uitgestippeld voor ze. De Heren kunnen hard op de lange afstanden. Ze zouden dus ook op de 2500m bewijzen hard te kunnen gaan. Zo gezegd, zo gedaan: De Heren kwamen als 4de over de finish met een tijd van 7:53,0. Ze eindigde als 10e bij de 250m en wisten zich hiermee met ruime marge te kwalificeren voor de 5000m. Hiermee pakken ze ook de eerste punten voor de Kruithuisbokaal. Op de zondag kwamen veel paarse toeschouwers de boot aanmoedigen op de 5000m. Achter de Heren startten de Club 8+ van Proteus. De Delftenaren kwamen al snel dichterbij. Dit zorgde voor een gehaaste haal bij de Heren die de gehele race aanwezig was. Halverwege werden ze ingehaald. Ze eindigden als 15de en rondden daarmee de wedstrijd af als 11de.

Zaterdag startten er ook een Heren Veteranen 8+ de 2500m en de 250m. De Heereveense 8+ van RV Aengwirden werd dit jaar gestuurd door voormalig Asopos wedstrijdstuurtje Ingrid de Hoo. Ingrid stuurde een strakke race over de lange afstanden. In de E-veld deden 7 ploegen mee, de Aengwirden 8+ is daar 2e geworden, en 26e van de 78 veteranen achten.

Van alle wedstrijdploegen ging Ilse van EJLD als eerste de baan over, in combinatie met Euros roeide zij naar een steady viertiende plek. Het is nog onzeker of EJLD de Head zal starten, de week voor de Heineken was voor de EJLD namelijk een moeilijk week. Ik hoop in ieder geval van harte dat zij op de Varsity weer aan de start zullen liggen.

 

Ook voor de EJD liep de week voor de Heineken niet zoals gepland, de ploeg kampte met verschillende blessures.  Op de Heineken werd er dan ook met andere opstelling en met invalster van Njord geroeid. Ondanks dat de dames het lastig hadden, bleven zij wel tot het einde vechten: iedere afstand ging het steeds een klein stukje beter.  Op de 2500 meter en de 250 meter eindigden zij nog als viertiende, op zondag eindigden zij op 5 kilometer op een 12e plek en op de 750 meter op een elfde plek. Uiteindelijk eindigden de meiden in het overallklassement op een veertiende plek, helaas dus geen klassementspunten voor EJD.  De Head of the River zullen de dames overslaan, zij zullen zich alvast gaan voorbereiden op het kortebaanseizoen. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij daar weer vol frisse moed aan de start zullen liggen.

 

MGD combineerde afgelopen weekend met twee roeisters van Laga. Ondanks dat er niet heel veel samen was getraind, deden de dames het helemaal niet verkeerd. In het goed gevulde tweede divisie dames veld, roeiden zij iedere afstand naar een betere uitslag. Ze werden negende op de 2500 meter, zevende op de 250 meter, achtste op de 5 kilometer en vijfde op de 750 meter.  De dames eindigde uiteindelijk op een nette zesde plek, daarmee bleven zij knap een aantal andere combinaties voor, waaronder die van Laga.

Voor Eerstejaars Licht is de Vierkamp succesvol verlopen. Waar de heren op de WinterWedstrijden nog met twee invallers naar een achtste plek en één klassementspunt roeiden, lag de ploeg afgelopen weekend zonder invallers aan de start. De heren roeiden een heel steady toernooi: op zaterdag behaalden zijn een derde plek op de 2500 meter en vierde plek op 250 meter en op zondag zetten zij deze lijn door met een derde plek op de 5 kilometer en tweede plek (!) op de 750 meter.  Deze resultaten zorgden voor een derde plaats, zes punten voor het eerstejaarsklassement en vijf punten voor het van Lier sprintklassement.

Bart Visser heeft afgelopen weekend ingevallen bij de lichte eerstejaars ploeg van Vidar en is met hen op een elfde plaats geëindigd.

 

Met het ontbreken van viermet-velden combineerde Eerstejaars Zwaar dit weekend met de viermet van Skadi. In het weekend voor de wedstrijd hebben de heren een paar keer samen op de Amstel getraind als voorbereiding. Ondanks de voorbereidingen viel het roeien op de langere afstanden iets uit elkaar. Op de 2500 meter eindigden zij op een vijftiende plek en zowel op de 5 kilometer als de  750 meter werden zij veertiende. Toch lieten ze dit weekend ook zien dat de acht over veel power beschikte: de 250 meter voeren zij met een vierde tijd.  Mede door deze goede sprint, roeiden zij uiteindelijk naar een elfde plek in het overalklassement, daarmee heeft deze gelegenheidsacht maar liefs zes verenigingsachten achter zich gelaten. Op de Head zal EJZ weer in het vertrouwde viertje starten, om net als EJL voor de klassementspunten te gaan.

 

Frank van MGZ mocht last minute invallen bij een ouderejaars zware acht van Skadi welke startte in het, met 30 inschrijvingen, zeer grote tweede divisie veld. Voor Frank was het vooral een kwestie van gaan en plezier hebben en dat lijkt me zeker gelukt: Frank liep glimlachend in Amsterdam rond. De prestaties van deze combinatie acht waren niet uitstekend, maar ook niet heel slecht. Met een 20e en 17e en 19e en 22e plek eindigde de acht uiteindelijk in de middenmoot met overall een 17e plek.

 

Met paars-wit-rode groet,

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

Maas van Zeijl

h.t. Commissaris Competitieroeien

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)