Nabeschouwing Ghent International Spring Regatta & de Varsity- Blik voor Fleur Jaspers & Lisa Bloemberg!

Afgelopen weekend is het kortebaan seizoen van start gegaan.  In Gent startten Middengroep Lichte Dames en Middengroep Dames de laatste wedstrijd voor de start van het Developmentklassement op de Hollandia. De eerstejaars reisden af naar Houten en moesten op de Varsity voor het Eerstejaarsklassement direct aan de bak.

Zaterdag in Gent begon de dag al erg vroeg.  Pip en Iris startten om 09:00, dus om zeven uur wogen zij, met tips van de Vlaamse kamprechters, gemakkelijk in. Helaas was het op dat moment nog erg mistig en werden alle races een uur uitgesteld. Om 10:00 mochten Pip en Iris dan alsnog beginnen. De start was erg goed en zij kwamen de eerste 1000 meter goed met het veld mee. De tweede 1000 meter deden een aantal ploegen een opzetje. Pip en Iris lukten het helaas niet om daar goed op te reageren. Op zaterdag eindigde zij op een nette vijfde plek. Op zondag bleef de opdracht hard starten, maar juist ook proberen te reageren op opzetjes van andere. Tijdens de race lukte dit veel beter. Pip en Iris eindigde weliswaar een plekje lager (zesde), maar bleven wel veel dichter bij de rest van het veld. Zo was het verschil op zaterdag met de ploeg van Laga nog vijf seconden. Op zondag was dat er nog maar één.

Fleur en Lisa startten heel het weekend in het WU-23 2- veld. Op zaterdag was het zaak om zo dicht mogelijk bij de grote favoriet van het veld, de combinatieploeg van Gyas en Nereus, te blijven. Tot aan 750 meter lukte dit aardig, maar daarna werd al snel duidelijk dat de combiploeg aanzienlijk sterker was. Desalniettemin blijven zij de 2- van Laga en de Britse ploeg voor, ze eindigden als tweede en mochten als beloning aan het eind van de middag een zilveren medaille ophalen. Vanwege de Varsity was de topfavoriet van zaterdag niet meer aanwezig. Uiteindelijk lagen Fleur en Lisa alleen nog met de ploeg van Laga aan de start, want ook de Britste ploeg kwam niet meer opdagen. Het zag er voor Fleur en Lisa goed uit, want zaterdag versloegen zij de ploeg van Laga nog ruim. Direct vanaf de start namen zij afstand en gedurende de race bouwden Fleur en Lisa deze voorsprong alleen maar uit. Met deze overwinning behaalden zij niet alleen een mooie grote beker, maar Fleur Jaspers is de eerste Asoposser die in het nieuwe systeem Beginner-af is. Gefeliciteerd Fleur en Lisa!

Voor Maaike was het dit weekend echt een beetje aftasten hoe het racen in de skiff voor haar zou verlopen. Startend in het LW1x nam zij het op tegen een flink aantal tegenstanders. Zowel zaterdag zondag ging het best oké. Maaike miste nog wat race ervaring in de skiff, maar ondanks dat durfde zij zondag meer ten aanval te gaan. Op zaterdag eindige zij als 21e en op zondag als 14e.

Voor de vierzonder van MGD, met daarin Anouk, Nenya, Irini en Emma, was Ghent echt een testwedstrijd om zich alvast met de concurrentie voor het Developmentklassement te meten. Het W4- veld, dat volledig bestond uit Nederlandse ploegen, was hiervoor een goede graadmeter. Op zaterdag werd er gestart tegen Okeanos, Njord en Skøll. Het werd een erg mooie race waarin de meiden een flink gevecht met Okeanos in hun voordeel beslisten. Op zaterdag eindigden zij op een nette derde plek. Op zondag beloofde het tussen het top van het veld een mooie strijd te worden, de kamprechters brachten daar echter verandering in. Door een aantal afmeldingen werd onze vierzonder vlak voor de start in de langzamere heat geplaatst. Met als gevolg dat de meiden al snel van hun tegenstanders weg trokken en geheel hun eigen race moesten varen. Ondanks dat eindigden zij op zondag op de tweede plek.

Op de Varsity ging het er heel anders aan toe. Daar moesten de verschillende ploegen zich via voorrondes voor de finale plaatsen. Voor Frank was de Varsity een mooi moment om erachter te komen hoe hij in het Gevorderden skiff veld zou presteren. Voor de eerstejaarsploegen was het vooral zaak om vol voor de finales te gaan en daarmee klassementspunten binnen te slepen.

Op zondag hadden de dames van EJD de eer om als eerst te starten. In de eerste voorwedstrijd namen zij het op tegen Okeanos, Skøll en Argo.  Vooral Okeanos (eerste in het klassement) was een geduchte tegenstander.  Okeanos bleek al snel een maatje te groot, maar onze dames verdedigden met succes de tweede plaats tegen Skøll en behaalden daarmee een plekje in de A-finale!  In de finale komen was voor onze dames al een hele goede prestatie. Met een uiteindelijke vijfde plek hebben zij het erg goed gedaan.

Voor de Eerstejaars Lichte Dames was dit sinds de start van het seizoen de eerste wedstrijd. In de eerste voorwedstrijd werd er gestart tegen Phocas, Njord, Okeanos en Boreas. De eerste 700 meter verliep vrij goed. Ondank dat de vier dames nog niet zo lang samen in de boot trainen, hielden zij wel aansluiting met het rest van het veld. Het tweede deel van de race verliep echter iets moeizamer. Het roeien viel uit elkaar en de splittijden liepen op.  Uiteindelijk eindigde EJLD als vierde in de voorwedstrijd. Voor de eerste race van het seizoen is dat niet slecht, maar voor de punten moeten er zeker nog wat stapjes worden gezet.

Eerstejaars Zwaar heeft dit weekend veel progressie geboekt. Allereerst overwonnen zij de lastige vlotten van de Varsity, dit keer geen bodemonderzoek door EJZ. Met Boreas, Skadi en Saurus in de voorwedstrijd (nummers twee, drie en vier in het klassement) beloofde het een pittige voorwedstrijd te worden.  Dat werd het gelukkig niet, want samen met Saurus onderscheidden de heren zich van de rest van het veld en behaalde daarmee een plekje in de A-finale. In de finale voeren de heren vooral een erg goede tweede duizend meter. Ze eindigden uiteindelijk op de vierde plek en behaalden daarmee zes punten voor het klassement!

Voor Eerstejaars Licht verliep dit weekend net iets anders dan gehoopt. Op papier was de voorwedstrijd voor de heren niet de moeilijkste. Toch bleken zij nog wat moeite met de overgang naar de kortebaan te hebben. Het tempo was net niet hoog genoeg, waardoor zij de hele race op een derde plek lagen. Ondanks een harde eindsprint kwamen de negen heren net te kort voor een plekje in de A-finale, dat kan soms weleens gebeuren.  Licht eindigde uiteindelijk op een 7de plek. 

Voor Frank was de Varsity een mooi moment om uit te testen hoe hij in een hogere klasse zou presteren. In zijn voorwedstrijd ging het bij de start allemaal maar net goed. Met een paar mishalen verloor hij de aansluiting met zijn veld. Gelukkig bleef Frank rustig en werkte zich even later geduldig naar de top van het veld. In de finale moest Frank hard voor zijn plekje knokken. Een aantal skiffeurs waren van iets hoger niveau. Toch heeft hij het ze zeker niet makkelijk gemaakt. In de finale eindigde Frank op een nette vierde plek.Met paars-wit-rode groet,

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)