Voorbeschouwing Hollandia Roeiwedstrijden & NK Klein 2017

Dit weekend staat de tweede twee kilometer wedstrijd op het programma. De Hollandia belooft een spannende en volle wedstrijd te worden. Voor de eerstejaarswedstrijdploegen gaat het Eerstejaarsklassement weer verder en de Middengroepen starten eindelijk het Developmentklassement. Maar nog wel het belangrijkst op de Hollandia is het Nederlands Kampioenschap voor kleine nummers. 

Het NK wordt verroeid in een toernooivorm, wat betekent dat alle deelnemers op vrijdagavond een timetrial varen. Op zaterdag, afhankelijk van het aantal roeiers, is er een herkansing of een kwartfinale. Later op de dag volgt de halve finale. Op zondag wordt het toernooi met finales afgesloten. Alle NK-velden zijn uitzonderlijk goed gevuld, dus het belooft een mooie editie te worden.

Namens Asopos starten, Ward, Mirjam, Frank en Jarno in de skiff het NK, Fleur en Lisa doen dat in de tweezonder.

Mirjam start op vrijdag als eerste haar toernooi. Om zich direct voor de halve finale op zaterdag te plaatsen, moet Mirjam bij de timetrial top-zes varen. Lukt dat niet dan heeft zij nog de mogelijkheid om zich via de herkansing te plaatsen. Met 18 deelneemsters in haar veld zal het in ieder geval een pittige opdracht worden. Naast een aantal nationale toppers liggen er genoeg jonge talenten aan de start die zich allemaal willen bewijzen. Mirjam heeft in elk geval een goede voorbereiding achter de rug. Voor haar is het zaak haar eigen race te varen en daarmee het de tegenstand goed moeilijk te maken.

Na Mirjam is het de beurt aan Frank. In het E 1x-veld starten alleen maar grote namen, voor Frank is eigenlijk vooral zaak om te kijken hoe ver hij tussen dat geweld kan komen. De 24 snelste roeiers gaan door naar de kwartfinale. Met een hele goede race heeft, in het veld van 28, Frank misschien nog wel een kans om zich daarvoor te plaatsen. Na de kwartfinale zal het toernooi waarschijnlijk op zaterdag al voor hem ten einde zijn. Dat is geen ramp wat zijn eigen veld, de B 1x, start hij op zondag. Na een nette race in het Gevorderde veld op de Varsity liggen voor Frank in het B 1x-veld de kansen voor dit seizoen. Om zich direct voor de A-finale te plaatsen moet Frank op de eerste plek of de twee tijdsnelste tweede plekken in zijn voorwedstrijd eindigen. Het water op de Bosbaan is gelukkig een stuk beter dan op de Varsity, ik heb er alle vertrouwen in dat dit voor Frank gaat lukken.

Voor Jarno, die na Frank start, geldt eigenlijk hetzelfde. Het niveau in het LE 1x-veld ligt vrijwel zeker te hoog voor hem, maar het is voor Jarno wel een goede manier om race-ervaring op te doen. Ook hier geldt dat de 24 snelsten door gaan naar de kwartfinale. Met 34 inschrijvingen zal dit voor Jarno erg lastig worden. Het is voor hem vooral zaak zich te focussen op de race voor zondag. Daar zal hij in de LB1x zijn eerste skiffrace varen. Jarno vaart nu een tijdje in de skiff. Momenteel wordt er steeds vaker samen getraind, waarbij de toppers, Frank, en Jarno het tegen elkaar opnemen.  Jarno heeft daardoor al flink wat stappen gezet. Ik ben erg benieuwd hoe hij zondag gaan presteren.

In tegenstelling tot Frank en Jarno is voor Ward het NK wel heel serieus. Het absurd hoge aantal inschrijvingen (33!) in het LE 1x-veld laat zien dat het lichte roeien in Nederland helemaal niet afgeschreven is. De 24 snelste skiffeurs gaan door naar de kwartfinale. Dat zal voor Ward geen probleem hoeven zijn. Vanaf de kwartfinale zal de spanning snel stijgen. In de kwart- en de halve finale zijn telkens de eerste drie roeiers door. Ook voor Ward geldt dat hij vooral zijn eigen race moet varen en moet doen wat hij in de trainingen heeft gedaan. Het zal in ieder geval heel tof zijn, als hij het de bondsroeiers erg lastig kan maken.

Na een avontuurtje in Gent starten Lisa en Fleur dit weekend ook het NK. Op vrijdag zullen zij in de timetrial het opnemen tegen een aantal bondsroeisters. De eerste vier plaatsen zich direct voor de A-finale. De rest mag op zaterdag herkansen. Ik verwacht niet dat Fleur en Lisa zich direct zullen plaatsen. Hiervoor is de tegenstand simpelweg te sterk. Naast dat zij de B-finale van het NK op zondag zullen starten, starten zij op die dag ook de finale van DG 2- veld.  Daar treffen ze een aantal tegenstanders (Njord en combi van Amstel/Willem III) die ook in Gent hebben geroeid. Deze ploegen startten weliswaar in ander veld, maar qua tijden blijven Lisa en Fleur goed in de buurt. De meiden hebben dit weekend in ieder geval een vol programma voor de boeg. Ik ben benieuwd of zij in DG 2- finale nog een aantal ploegen achter zich weten te houden.

Op zaterdag bijt EJD het spits af in de DEj 8+. Op de Varsity verrasten de meiden door zich knap voor de A-finale te plaatsen en daar vijfde te worden. Door deze prestatie roeien ze nu in de Cees van der Boon. Dit weekend is het een mooie gelegenheid om te laten zien dat zij structureel in de A-finale thuishoren. Qua voorwedstrijd hebben zij het relatief goed getroffen. De eerste twee plaatsen zich direct voor de A-finale. Met alleen Skøll, Gyas en Triton als tegenstanders zou dit toch moeten lukken. Gyas en Triton versloegen zij qua tijd nog dik op de Varsity. Met Skøll werd in Houten een mooi gevecht uitgevochten, waar onze dames aan het langste eind trokken. Ik verwacht dan ook dat EJD zich samen met Skøll plaatst voor de finale. In de finale is het een kwestie van gaan en daarmee proberen zo veel mogelijk klassementspunten mee naar Leiderdorp te nemen. Het feest van EJD houdt zaterdag nog niet op, op zondag starten zij namelijk nog in het DB 8+ veld.  Met Njord, Nereus en Laga als tegenstanders is het een lastige voorwedstrijd. Tegen Njord en Laga roeiden zij al in de finale van Varsity. Daar was het verschil nog redelijk groot, EJD moet dus zondag gelijk aan de bak om in de finale te komen. Ik verwacht niet dat de dames dit weekend Beginner-af kunnen worden, maar ik hoop wel dat zij het gat met het top van hun veld kunnen verkleinen.

Na de EJD starten de EJLD in de LDEj 4*. Met een redelijk resultaat op de Varsity, roeien zij nu ook een gloednieuw mooi geel bootje. Op de Hollandia start de ploeg helaas niet volledig. Kiki was afgelopen week ziek en is niet op tijd hersteld om te kunnen starten, Myrthe Frederiks van Triton vervangt haar dit weekend. Omdat er helaas niet gezamenlijk is getraind, is het afwachten wat er dit weekend gaat gebeuren. Met o.a. Argo en Vidar als tegenstanders in de voorwedstrijd zal het lastig worden om de A-Finale te bereiken. De overige tegenstanders Boreas, Euros en Skadi zaten qua tijd dichterbij op de Varsity. Het zal in ieder geval voor de meiden een mooie prestatie zijn als zij op zaterdag de B-finale bereiken.  Op zondag geldt in het LDB4*-veld hetzelfde, de meeste ploegen in de voorwedstrijd gingen op de Varsity aanzienlijk harder. Ik denk dat het voor de meiden een mooie opdracht is om dit verschil hier te verkleinen. Aan de boot zal het in ieder geval niet meer liggen.

Voor EJL verliep de Varsity iets minder goed dan gepland. De jongens bereikten de A-finale niet en liepen daarmee kostbare punten voor het klassement mis, waar ze nu op een vijfde plaats staan. Gelukkig zijn er dit weekend weer volop kansen om dit goed te maken. Wel starten ze in een pittige voorwedstrijd, met daarin Vidar, Nereus, Gyas en Laga. De eerste twee gaan door naar de A-finale en in de strijd hierom zullen de heren vooral rekening moeten houden met Nereus en Gyas, twee finalisten op de Varsity. Mochten de heren de A-finale bereiken, dan hebben ze in ieder geval een aantal sterkte tegenstanders achter zich gelaten. Voor het klassement zou het erg goed zijn als EJL ervoor zorgt dat Gyas niet de finale bereikt. Gyas staat met Asopos op een gedeelde vijfde plek.

Op zondag in de voorwedstrijd van het LB8+-veld maken de jongens in ieder geval een goede kans op de A-finale. Ze roeien daar tegen Triton, Laga en Gyas. Vooral Triton en Gyas lijken op papier een gelijkwaardige tegenstander, het belooft dan ook een mooie strijd te worden.

Als laatste van de eerstejaarsploegen is het viertje van Zwaar aan de beurt in de Ej 4+. Ook zij voeren op de Varsity knap naar de A-finale en lieten daar zien echt voor de punten mee te doen. Ze staan nu met zes punten op de achtste plek in het klassement. Als zij deze lijn dit weekend doorzetten gaan ze zeker wat plekjes stijgen. Helaas wordt er dit weekend niet in de vaste opstelling gestart. Sean heeft last van een blessure, maar hij wordt vervangen door Mees van EJL. In de eerste voorwedstrijd nemen zij het op tegen twee bootjes van Argo, een boot van Proteus en een ploeg van Vidar. De eerste twee gaan door naar de A-finale, voor nummer drie en vier is er een B-finale. Onze jongen gaan natuurlijk vol voor de A-Finale. In de strijd hiervoor moeten zij vooral rekening houden met de ploeg van Vidar, zij wonnen overtuigend op de Varsity.

Op zondag starten zij in het B 4+-veld.  In tweede voorwedstrijd hebben zij het niet getroffen. Van de vijf ploegen die daar aan de start liggen, lagen er vier (Asopos, Triton, Vidar en Laga) in de A-finale van de Varsity. Vidar won deze zelfs en Laga werd daarachter tweede.  Onze jongens moeten zichzelf dus overstijgen om een plekje in de A-finale te bereiken. Het is lastig, maar niet onmogelijk.

Voor de Middengroepen begint dit weekend ook eindelijk het klassement. In het Developmentklassement starten zij vanaf de Hollandia tot aan het NSRF slot. Net als bij het Eerstejaarsklassement zijn er bij iedere wedstrijden punten te verdienen.

De vierzonder van MGL start als eerste. De Varsity werd door een blessure helaas niet gestart. De Hollandia is voor hen, na de WinterWedstrijden de tweede wedstrijd van het seizoen. Zonder enige wedstrijdervaring is het nog even aftasten hoe deze ploeg het op de Hollandia gaat doen. Ze starten in ieder geval in de tweede voorwedstrijd van de LDev4-. De eerste twee ploegen plaatsen zich voor de A-finale, de nummers drie en vier voor de B-finale en voor de rest zit het er helaas op. Op zondag starten de heren in het LG 4- veld, hier gaan alleen de eerste twee door naar de A-finale. In de eerste voorwedstrijd nemen zij het net zoals op zaterdag op tegen de twee bootjes van Proteus. Verder starten zij nog tegen een ploeg van Thêta en Laga. Ik ben erg benieuwd hoe de heren het gaan doen.

De dubbeltwee van MGLD start daarna. In Gent hebben zij al met aan aantal tegenstanders voor het Developmentklassement kennis mogen maken. Ondanks dat een aantal tegenstanders iets sterker waren, verliep de race wel goed. A.s. zaterdag nemen zij het in de eerste LDDev 2x voorwedstrijd op tegen Orca, Aegir, Argo, Euros en Nereus. In deze voorwedstrijd moeten de meiden zich vooral optrekken aan Argo. De ploeg van Argo voer naar de overwinning in Gent. Over de rest van de ploegen in de voorwedstrijd is niet veel te vinden. Ik verwacht wel dat onze dames van Euros zouden moeten winnen. In ieder geval als het lukt om bij de ploeg van Argo te blijven, dan hebben onze dames een goede kans om in de A-finale te komen.  Op zondag starten Pip en Iris in het LDG 2x veld. In de voorwedstrijd nemen ze het op tegen Aegir, Triton, Okeanos en Nereus. Over de uitslag valt nog niet zo veel te zeggen. De eerste twee ploegen gaan door naar de A-finale. Het even afwachten hoe onze dames zich met de andere ploegen verhouden.

Last but not least start de vierzonder van MGD, in de DDev 4-. In Gent hadden zij al een voorproefje voor het klassement, het veld waarin ze startten bestond uit alleen maar Nederlandse ploegen. In de laatste voorwedstrijd nemen zij het op tegen Gyas, Triton, Njord/Proteus en Laga. De eerste twee ploegen gaan door naar de A-Finale. De ploeg van Njord/Proteus hebben ze in Gent al eens verslagen, maar hoe de rest van de ploegen het gaan doen is nog onbekend. De dames hebben Gent in ieder geval wel laten zien over snelheid te beschikken. Op zondagochtend vroeg roeien zij ook nog DG 4-. Daarin nemen zij het op tegen Triton, Proteus, Okeanos en Argo. De eerste twee gaan door naar de A-finale. Het zou erg gaaf zijn als de dames de A-finale kunnen bereiken.

Dit weekend starten er namens Asopos dus een hoop ploegen. Maar naast dat starten er ook heel veel bondsroeiers. Zin om naar een goede pot roeien te kijken, kom dat vooral even langs dit weekend!

Met paars-wit-rode groet,

Joost Kempers

h.t Commissaris Wedstrijdroeien

 

Tijdschema:

Vrijdag

17:49  LDE1x (NK) time-trial Mirjam Box

18:00  E1x (NK) time-trial Frank Spijker

18:17  LE1x (NK) time-trial Jarno Hagelen

18:17  LE1x (NK) time-trial Ward van Zeijl

18:58  DE2- (NK) time-trial Fleur Jaspers en Lisa Bloemberg

Zaterdag

09:00  LDE1x (NK) Herkansing

09:05  

09:40  DEj8+  VW1  Fenna van Rossum, Paulien Goossen, Florine        Marks, Emma Boerrigter, Julia Leander, Meike van       Kootwijk en Veerle in ’t Veld, Ingrid de Hoo (stuur)

10:35  LDEj4*  VW2  Ilse La Brijn, Renate Vos, Myrthe Frederiks (Triton),       Astrid Thuijs, Sophie van den Berg (stuur)

10:55  LEj8+  VW3  Victor Hakeboom, Eise van Oijen, Frank Rensen, Siem       de Visser, Sybren Bouwman, Bart Visser, Koen van       Rijn, Rens Bakker, Robert Braal(stuur)

11:00  E1x (NK) kwart-finales

11:15

11:20  LE1x (NK) kwart-finales

11:35

12:20  DE2- (NK) herkansing

13:05  LDev 4-  VW2  Elwin Flaman, Philip Geraedts, Jeroen Kries, Ruben       van den Berg

13:30  LDDev 2x VW1  Iris van Teylingen en Pip Vlaanderen

13:45  Ej 4+  VW1  Mathijs Berkhout, Maurice de Haan, Mees van der       Meer, Sjoerd de Groot, Isabelle Vrijmoed(stuur)

14:20  DDev 4- VW3  Anouk Bonke, Nenya Jochemsen, Irini Biezeveld,       Emma Backer

14:50  LDE1x (NK) halve-finales

14:55

15:35  DEj 8+  B en A finale

15:40

16:05  LDEj 4*  B en A finale

16:10

16:15  LEj 8+  B en A finale

16:20

16:25  E1x (NK) halve-finales

16:30

16:35  LE1x (NK) halve-finales

16:40

17:30  LDev 4-  B en A finale

17:35

17:45  LDDev 2x B en A finale

17:50

17:55  Ej 4+  B en A  finale

18:00

18:10  DDev 4- B en A finale

18:15

Zondag

08:30  DG4-  VW1  Anouk Bonke, Nenya Jochemsen, Irini           Biezeveld en Emma Backer

09:10  DB 8+  VW2  Fenna van Rossum, Paulien Goossen, Florine        Marks, Emma Boerrigter, Julia Leander, Meike van       Kootwijk en Veerle in ’t Veld, Ingrid de Hoo (stuur)

09:20  LG 4-  VW1  Elwin Flaman, Philip Geraedts, Jeroen Kries, Ruben       van den Berg

09:55  LDB 4*  VW3  Ilse La Brijn, Renate Vos, Myrthe Frederiks (Triton),       Astrid Thuijs, Sophie van den Berg (stuur)

10:00  LB8+  VW1  Victor Hakeboom, Eise van Oijen, Frank Rensen, Siem       de Visser, Sybren Bouwman, Bart Visser, Koen van       Rijn, Rens Bakker, Robert Braal(stuur)

10:35  LDG2x  VW1  Iris van Teylingen en Pip Vlaanderen

11:05  B4+  VW2  Mathijs Berkhout, Maurice de Haan, Mees van der       Meer, Sjoerd de Groot, Isabelle Vrijmoed(stuur)

11:40  B 1x  VW3  Frank Spijker

12:25  LB 1x  VW1  Jarno Hagelen

13:33  DG 4-  A-finale

13:43  DB 8+   A-finale

13:48  LG 4-   A-finale

13:58  LB 8+  A-finale

14:03  LDB 4*   A-finale

14:53  LDE 1x (NK) finales 

15:03

15:23  LE 1x (NK) finales

15:33

15:50    DE 2-  B en A finale

15:55

16:59  LDG 2x   A-finale

17:14  B 4+  A-finale

17:24  B 1x  A-finale

17:49  LB 1x  A-finale

17:59  DG 2-  A-finale  Fleur Jaspers en Lisa Bloemberg

 

Foto door: Ward van Zeijl

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)