Voorbeschouwing Damen Raceroei Regatta 2017

Nadat de wedstrijdroeiers twee weken geleden nog op een comfortabele beschutte Bosbaan lagen, reizen zij dit weekend af naar de Willem-Alexander Baan (WAB)  in Zevenhuizen. Daar in de polder ligt sinds 2013 een hypermoderne roeibaan met erg mooie faciliteiten. Vanwege de soms moeilijke omstandigheden vooral door de wind, is de baan berucht maar ook geliefd bij de roeiers. Voor onze wedstrijdsectie is de WAB gelukkig geen onbekend terrein. Tijdens het trainingskamp in maart is er al hard getraind en zelfs kennis gemaakt met de soms lastige winderige omstandigheden.

Dit weekend wordt er op de WAB de Damen Raceroeiregatta geroeid. Een jonge wedstrijd die sinds vijf jaar door Laga wordt georganiseerd.  De wedstrijd is onder de roeiers erg geliefd. De Damen zorgt vaak voor wat extra dingen, zoals een pastasalade, fietsen voor coaches en zelfs massages.

De wind zal dit weekend waarschijnlijk een belangrijke rol gaan spelen. De weersvoorspellingen gaan uit van windkracht vier tot vijf. Gelukkig is dit nog niet extreem, maar het zal de omstandigheden op de WAB toch een stuk lastiger maken. Vooral voor de eerstejaarsploegen is het zaak om het hoofd koel te houden, zich te focussen op sterk roeien en daarmee proberen gemakkelijker over de golven heen te komen.

Zaterdag begint EJZ als eerste. De weken voor de Hollandia kampten de vier heren met wat blessures. Gelukkig is dat voorbij en hebben zij deze week weer met de volledige ploeg goed kunnen trainen. Iedereen is weer fit en dat resulteerde in de trainingen gelijk weer tot harde raken klappen. Op de Hollandia kwamen zij nog net te kort voor de A-finale. Maar met de volledige ploeg weer bij elkaar zou dit weekend  toch  mogelijk moeten zijn.  In het klassement staan zij nu zesde maar het gat naar de derde plek (Aegir) is bijzonder klein. Skadi (4e) en Gyas (5e) die daar nog tussen staan, voeren op de Hollandia allemaal langzamer. Alleen Aegir was in de B-finale sneller. Voor het klassement zijn er dit weekend dus zeker kansen.  Hetzelfde geldt voor het B4+ veld op zondag. Daar kwamen zij op de Hollandia net tekort. Maar met minder tegenstanders zijn de kansen voor EJZ toegenomen.

Wie zaterdag ook vroeg starten, zijn de dames van MGD in de vierzonder. Zij zorgden op de Hollandia toch wel voor een verrassing.  Ze roeiden erg sterk in het Development veld. De voorwedstrijd werd gewonnen en in de finale roeiden zij knap naar een vierde plek waarmee zij vijf punten mee naar huis namen. Het veld is van hoog niveau, maar als de dames net zoals in de voorwedstrijd van de Hollandia durven te racen, dan kunnen zij zeker zich in klassement handhaven. Of misschien wel verbeteren.

Voor zondag geldt hetzelfde. Op de Hollianda ging het daar wat minder. Deze week hebben de meiden flink wat stappen gezet, zowel mentaal als technisch. Ik verwacht dan ook dat het in het DG4- een stuk beter zal gaan.

Met twee derde plekken in één weekend, deed EJD het op de Hollandia uitzonderlijk goed. De dames staan nu op een achtste plek van het klassement, maar kruipen langzaam maar zeker naar de top-zes toe. Triton (7e), Proteus (6e) en Njord (5e) deden het op de Hollandia allemaal minder. Njord is qua punten nog ver weg, maar de dames kunnen met weer een goede klassering Triton en Proteus gewoon pakken. De loting is helaas nog niet bekend, maar met 13 inschrijvingen en waarschijnlijk drie voorwedstrijden gaan de eerste twee sowieso door naar de finale. Op zondag in het Beginnersveld is het halen van de A-finale natuurlijk weer het doel. Nu ook Laga Beginner-af is, zijn voor onze dames de kansen weer wat gestegen. Maar het blijft de WAB en daar is wind. Vooraf kunnen we helaas nog niet zeggen wat voor effect dat op de wedstrijd gaat hebben.

MGL start dit weekend het LDev 4- en LG 4-. De jongens hadden het op de Hollandia niet gemakkelijk. Hoewel de aansluiting met het veld niet echt werd verloren, waren de finales toch ver weg. Op zondag ging het al stukken beter en was vooral de eerste 1000 meter erg hard. De jongen lagen zelfs even eerste. Afgelopen week is er door de jongens getraind om dit harde stuk roeien verder uit te bouwen. Als het hen dit weekend lukt, kunnen zij zeker leuk mee doen in het veld. Het halen van de A-finale is misschien een stap te ver, maar B-finale zou voor de jongens toch een goede prestatie zijn.

Voor MGLD is de Damen toch wel een heugelijk moment, voor het eerst in het seizoen start de volledige ploeg een wedstrijd.  Twee dubbeltweetjes zullen in het LDB 2x starten. In één tweetje zit het vaste koppel met Pip en Iris. In het andere tweetje zitten  Joosje en Maaike.  Joosje is eindelijk hersteld van een langdurige blessure. Voor dit tweetal is het  vooral erg spannend hoe zij zicht zullen verhouden met de rest van het veld. Van Pip en Iris weten we al dat ze hard en mooi kunnen roeien. De tegenstand voor hen is in het veld van zaterdag wat minder hoog dan in het Development veld. A-finale zou zeker mogelijk moeten zijn. Voor Maaike en Joosje is het even afwachten of dit gaat lukken. Maar gezien het niveau - een aantal eerstejaars doen mee - is ook voor hen doorgaan naar de finale een reële optie.

Joosje en Maaike starten dit weekend één keer. Pip en Iris moeten ook zondag aan de bak. In het LGD2x zullen zij het een stuk lastiger krijgen. Het niveau ligt hier een stuk hoger, maar met een goede race kunnen zij er zeker bij liggen. Ik verwacht gaan A-finale, maar de B-finale zou erg goed zijn.

De Lichte Eerstejaars Acht doet het gehele seizoen al prima mee. Op de Varstiy hadden de heren een dipje, maar op de Hollandia lagen zij gewoon weer in de A-finale. Goede zaken werden er gedaan voor het klassement. Vier punten gingen mee naar huis en de heren staan nu op een vierde plek. Toch moeten de heren dit weekend weer vol presteren. In het klassement is het goed spannend. Gyas zakte vorige week door het ijs en daalt daarmee in het klassement. Njord (5e) deed het echter goed en zit daarmee onze jongens op de hielen. Toch moeten de heren naar boven kijken, want door een dure fout van Proteus (3e) (de boot was niet op gewicht) is het verschil met hen nog maar zes punten. Proteus ging op zondag wel harder, maar met de wind op de Damen kan dat dit weekend natuurlijk volstrekt anders zijn.  Op zondag is er in het LB 8+ weer een concurrent minder, maar het zal voor onze jongens nog niet makkelijk worden. Ik denk dat ze weer alles moeten geven om de A-finale te bereiken.

Fleur en Lisa startte dit weekend alleen op zaterdag. Beide zijn nog niet helemaal fit en daarom wordt er alleen op één dag gestart. In het DG 2- veld liggen zij met maar zes inschrijvingen direct in de finale. Als je het veld met de Hollandia vergelijkt is er niet veel veranderd. Eén ding is zeker: Lisa en Fleur zullen in ieder geval een stuk minder vermoeid zijn. Op de Hollandia hadden ze tussen twee races maar een half uur hersteltijd. Dit weekend kunnen ze zelfs lekker uitslapen. Op de Hollandia deden de meiden het helemaal niet verkeerd. Ze lagen netjes in het veld en werden uiteindelijk vierde. Nu ze dit weekend minder racen hoop ik dat ze hoger kunnen eindigen.

Ward start dit weekend zowel in de dubbeltwee als in zijn skiff. Zaterdag wordt het eerst een potje hard rammen in het zware Elite 2x veld. Samen met Just van der Endt (Gyas), een roeimaatje uit de dubbelvier, start hij in een interessant veld. Met daarin zowel wel een aantal zware als lichte roeiers. Afgelopen zondag liep het bootje aardig door, maar hoe zij in het veld liggen is nog moeilijk in te schatten. Met Kaj Hendriks, Lennart van Lierop, Daan Klomp en Vincent Klaassens doen er zeker een aantal grote namen mee. Het spektakel barst gelijk los, want Ward en Just starten direct finale.

Op zondag start Ward als vanouds in zijn skiff. In het LE 1x zal het niet erg spannend worden. Met maar drie inschrijvingen en gezien de uitslagen op het NK, heeft Ward een grote kans om hier te winnen.

Als laatste zijn op zondag Jarno en Frank aan de beurt. Beide starten alleen op zondag in de beginnersvelden. Na een erg druk weekend op het NK hebben zij met maar één race het een stuk rustiger.

Frank heeft geen ideale voorbereiding gehad. Afgelopen week was hij een beetje ziek en heeft niet volledig kunnen trainen. In het B1x veld neemt hij het op tegen maar liefst 23 tegenstanders. Gemakkelijk zal het niet worden. Een paar zeer ervaren boordroeiers doen ook mee. Daarnaast zijn er een paar tegenstanders bijgekomen die op het NK nog harder gingen.  Helemaal kansloos is Frank ook weer niet, maar het is even afwachten hoe fit Frank dit weekend is. Op de Hollandia werd hij tegen 22 anderen knap vijfde.

Jarno neemt het op tegen 15 lichte roeiers.  Op de Hollandia was het gat met de rest nog best wel groot. Jarno heeft deze week technisch zeker weer wat stappen gezet, maar of dat zich direct vertaalt in meer bootsnelheid moeten we dit weekend even afwachten.

Er staat ons dus weer een mooi weekend te wachten. Het zonnetje gaat in ieder geval schijnen, maar of de wind veel roet in het eten gaat roeien, dat valt nog te bezien.  Vanaf Asopos is het naar de WAB niet heel ver fietsen, dus kom allemaal gezellig even kijken.

Met paars-wit-rode groet,

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

Tijdschema:

Zaterdag:

08:55-09:05  Ej 4+  VW  Sjoerd de Groot, Sean van          Beek, Maurice de Haan,          Mathijs Berkhout, Isabelle Vrijmoed         (stuur)

09:30-09:40  DDev 4- VW  Emma Backer, Irini Biezeveld, Nenya          Jochemsen, Anouk Bonke

10:00-10:10  DEj 8+  VW  Veerle in ’t Veld, Meike van Kootwijk, Julia        Leander, Emma Boerrigter, Florine Marks,        Paulien Goossen, Suzanne Davelaar, Fenna        van Rossum, Ingrid de Hoo (stuur)

12:30-12:40  LDev 4-  VW  Ruben van den Berg, Jeroen Kries, Philip        Gereadts, Elwin Flaman

12:55-13:00  LDB 2x  VW  Pip Vlaanderen, Iris van Teylingen, Joosje        Heymeijer, Maaike van den Hil

13:15-13:25  Lej 8+  VW  Rens Bakker, Bart Visser, Mees van der Meer,        Sybren Bouwman, Siem de Visser, Frank        Rensen, Eise van Oijen, Victor Hakeboom,        Robert Braal (stuur)

14:05-14:10  Ej 4+  FB & FA

14:45-14:50  DDev 4- FB & FA

14:55-15:00  DEj 8+  FB & FA

16:40   DG 2-   FA  Fleur Jaspers en Lisa Bloemberg

16:50   LDB 2x  FA

17:05-17:10  LDev 4-  FB & FA

17:40   E 2x   FA  Ward van Zeijl en Just van der Endt (Gyas)

17:45-17:50  LEj 8+  FB & FA

Zondag:

09:05-09:10  DG 4-  VW  Emma Backer, Irini Biezeveld, Nenya         Jochemsen, Anouk Bonke

09:25-09:35  B 4+  VW  Sjoerd de Groot, Sean van Beek, Maurice de        Haan, Mathijs Berkhout, Isabelle Vrijmoed

10:10-10:15  LB 8+  VW  Rens Bakker, Bart Visser, Mees van der Meer,        Sybren Bouwman, Siem de Visser, Frank        Rensen, Eise van Oijen, Victor Hakeboom,        Robert Braal (stuur)

10:45-10:55  LG 4-  VW  Ruben van den Berg, Jeroen Kries, Philip        Gereadts, Elwin Flaman

11:35-11:55  B 1x  VW  Frank Spijker

12:10-12:20  LB 1x  VW  Jarno Hagelen

12:25-12:40  LDG 2x  VW  Pip Vlaanderen en Iris van Teylingen

13:00-13:05  DB 8+  VW  Veerle in ’t Veld, Meike van Kootwijk, Julia        Leander, Emma Boerrigter, Florine Marks,        Paulien Goossen, Suzanne Davelaar, Fenna        van Rossum, Ingrid de Hoo (stuur)

14:30   DG 4-   FA

14:40-14:45  B 4+  FB & FA

15:30-15:35  LB 8+  FB & FA

15:40-15:45  LG 4-  FB & FA

16:20-16:25  B 1x  FB & FA

16:45-16:50  DB 8+  FB & FA

17:10-17:15  LDG 2x  FB & FA

17:20-17:25  LB 1x  FB & FA

17:30   LE 1x  FA  Ward van Zeijl

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)