Nabeschouwing Damen Raceroei Regatta 2017 - Tweemaal blik!

Afgelopen weekend is er door onze roeiers goed gevaren op de Willem-Alexander baan. Zowel zaterdag als zondag waaide het stevig, maar de omstandigheden waren gelukkig niet onmogelijk. Alle races gingen zonder al te veel belemmering door.

Zaterdag begon de dag met EJZ, in de voorwedstrijd namen zij het op tegen Gyas, Skadi, Triton en Njord. Met alleen Gyas boven hen in het klassement was de A-finale op papier in bereik. De jongens hadden een goede start en lagen de eerste 500 meter eerste. Rond de 1000 meter kwam Gyas langszij. Maar Sjoerd, Sean, Maurice, Mathijs en Isabelle gaven de tweede plek niet meer uit handen.

In de finale kwamen de jongens helaas niet zo lekker in de race. Ze kwamen niet goed in hun ritme en bleven daardoor op de zesde plek steken. Het waaide behoorlijk en daarmee hadden de heren het lastig. Toch doen zij voor het klassement weer goede zaken.  Vanwege het feit dat de meeste klassementsboten in de B-finale lagen, pakken de heren zes punten. Daarmee stijgen zij van een zesde naar een gedeelde vijfde plaats. Op  zondag hebben de heren helaas niet kunnen starten. Maurice werd tijdens het oproeien ziek en kon niet meer aan de start verschijnen.

Na de viermet van zwaar, was de vierzonder van MGD aan de beurt. Op de Hollandia deden zij het in de voorwedstrijd, met winst, erg goed. Ditmaal zat winst er helaas niet in. Een sterke Nereusboot was vrij snel gevlogen. Daarachter volgde Njord, waarbij onze meiden knap aanhaakten. Met een derde plek in de voorwedstrijd bereikten zij de A-finale. In de finale gingen de eerste 1250 meter goed. Een aantal bootjes waren een stukje sneller, maar met Njord leek het een mooi gevecht voor de derde plek te worden. Helaas konden onze dames het goede roeien niet lang genoeg vasthouden. Ze zakten uiteindelijk naar een vijfde plaats. Helemaal niet verkeerd, maar er had misschien meer ingezeten. Toch nemen zij vier punten mee naar huis. Het klassement ligt momenteel behoorlijk overhoop vanwege een protest betreffende de Hollandia, wat er precies gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Zondag ging het bij de dames wat minder. Ze konden het roeien van zaterdag helaas niet voortzetten, de omstandigheden waren erg lastig. De dames kwamen als derde uit de start, maar daarna zakten zij vrij snel weg. Ondanks verwoede pogingen, werd een plek voor de A-finale niet meer gehaald, in de voorwedstrijd eindigde zij als vierde.

Met de Okeanons, Thêta en Njord in de voorwedstrijd, ging de EJD de strijd aan met de top van het klassement om een finaleplaats. Alleen de eerste twee gingen door en de dames kwamen als derde uit de start, zij moesten voor de finale vol aan de bak. Met een erg goede inhaalrace schoven zij langzaam maar zeker voorbij Thêta.  Vanaf de 1000 meter lag EJD tweede en dit gaven zij niet meer uit handen.

In de finale gingen er drie bootjes (Laga, Okeanos en Nereus) al snel vandoor. Asopos lag daar samen met Skøll iets achter. De top drie was niet meer haalbaar, maar een mooi gevecht voor de vierde plek volgde. Skøll kwam nog iets opzetten, maar deze aanval werd door onze dames goed gepareerd. Met een lastige baan mogen onze dames met een vierde plek best tevreden zijn. Daarmee pakken zij weer 5 punten voor het klassement, waar ze nu op een zevende plaats staan. Ze laten duidelijk zien dat zij nu echt bij de top horen en komen steeds dichter bij de top zes.

Op zondag ging het natuurlijk om het felbegeerde Beginnersblik.  In de voorwedstrijd eindigden onze dames als derde en bereikten daarmee de finale. Zowel in de finale als in de voorwedstrijd bleek Nereus veel sterker, de Amsterdammers gingen er al snel vandoor. Onze dames kwamen in gevecht met Skøll, in tegenstelling tot zaterdag trok nu helaas wel Skøll aan het langste eind en eindigde zo vóór Asopos. Helaas geen blik, maar de dames komen wel steeds meer in de buurt.

MGL had zaterdag geen beste race. Ondanks dat de jongens de week voor de Damen echt goed hadden getraind, was dit tijdens de race niet te zien. Vanaf het begin kwamen de jongens niet goed mee en de B-finale was erg ver weg. Zondag ging het gelukkig al beter, vooral de eerste 500 meter was erg goed. De jongens kwamen gedurfd uit de start, lagen eerste, maar konden de rest van de race het hoge tempo niet volhouden. Ondanks dat Philip het commando ‘breek de tent af’ schreeuwde, mocht het voor de uitslag niet meer baten. Toch geeft de goede 500 meter stof om mee verder te werken. Hopelijk valt alles bij de Westelijke Regatta iets meer op zijn plek.

Voor EJL ging het dit weekend een stuk minder goed.  De heren begonnen zaterdag vol enthousiasme aan de voorwedstrijd. Op de eerste 500 meter lagen zij nog op een tweede plek, rond de 1000 echter zakten zij naar plek drie. Dat was nog geen reden voor paniek want het verschil met de tweede plek was op dat moment nog niet erg groot, de A-finale was zeker nog haalbaar. Toch liet Licht de kopjes hangen, want het laatste deel van de race ging het snel bergafwaarts. De aansluiting met de nummer twee werd verloren en op de laatste meters kwam zelfs Saurus er nog voorbij. Licht werd vierde en dat betekende helaas een B-finale later op de dag. Die moest gewonnen worden om de schade in het Eerstejaarsklassement te beperken. In de B-finale werd er in ieder geval beter geracet, maar EJL kwam twee tiende te kort op Njord om de B-finale te winnen.

Gelukkig volgden er zondag nieuwe kansen om de wat mindere prestatie van zaterdag weg te spoelen. In het LB 8+ gingen de eerste drie door naar de A-finale. Onze jongens kwamen als vijfde uit de start en wisten wel een plekje op te schuiven, maar dat was voor de A-finale niet genoeg. Teleurstelling volgde, maar voor de B-finale werd de knop weer omgezet. De heren startten goed en pakten direct de leiding. In tegenstelling tot de rest van het weekend werd er goed geracet. De opzetjes kwamen er mooi uit en bovendien reageerden zij goed op andere ploegen. De eerste plaats werd de gehele race vastgehouden, EJL sloot het weekend met winst in de B-finale af.

Zaterdag startte van MGD ook nog de tweezonder, met daarin Lisa en Fleur. Zij hadden, vanwege het kleine aantal tegenstanders, een directe A-finale. De race was niet geweldig, maar ook niet super slecht. De dames lagen heel de tijd steady op een vierde plek, net als op de Hollandia. Hopelijk zetten zij de komende weken een aantal grote stappen richting de Westelijke Regatta.

Ook MGLD lag zaterdag direct in de finale. Eerst zouden er nog voorwedstrijden worden verroeid, maar door het wegvallen van een aantal tegenstanders, vervielen deze. Pip, Iris, Maaike, en Joosje namen het tegen vier andere ploegen op. Voor Joosje en Maaike was het de eerste wedstrijd in de dubbel twee, het was dan ook niet verwonderlijk dat zij niet zo goed met het veld mee kwamen. Bij Pip en Iris ging het een stukken beter. Zij kwamen als derde uit de start en schoven langzaam op naar de top van het veld, om zich daar te mengen in de strijd om het blik. De ploeg van Euros gingen zij vervolgens snel voorbij. Voor het blik hoefden Pip en Iris alleen nog met Orca af te rekenen. De finish naderde snel, maar met een goede eindsprint trokken Pip en Iris ook voorbij Orca. Met dit blik zijn Pip en Iris Beginner-af! Gefeliciteerd meiden!

Ondanks het biertje op zaterdag werd er op zondag gewoon nog gestart. In het LDG 2x zouden Pip en Iris het een stuk lastiger krijgen. Slechts de top twee ging door naar de A-finale en de derde ploeg kreeg een plek in de B-finale. A-finale ging lastig worden, maar B-finale was zeker mogelijk.  Pip en Iris lagen de hele tijd vierde en kwamen net te kort voor de B-finale. Helaas hield het daarmee op zondag alweer op. Toch hebben zij met het Beginnersblik een succesvol weekend gedraaid.

Voor Ward stonden er dit weekend twee races op het programma. Op zaterdag stapte hij samen met Just van de Endt (Gyas) in de dubbel twee. Vooraf was het even afwachten hoe deze twee lichte pikken het in E 2x veld het zouden doen. De race was heel erg degelijk. Langzaam schoven zij door het veld en met een mooi opzetje werd het gat met de kloplopers (combi Proteus-Saurus) gedicht, waardoor het blik opeens erg dichtbij was. Een harde eindsprint werd ingezet, maar met twee tiende kwamen zij net te kort. Toch was het een leuk avontuur en is het even afwachten hoe dit koppel zich verder gaat ontwikkelen.

Op zondag startte Ward in zijn skiff en met twee andere tegenstanders was hij eigenlijk wel verplicht om hier te winnen. Maar dat het verschil zo groot zou worden, had niemand verwacht.  Iedere 500 meter vergrote hij de afstand tussen hemzelf en zijn tegenstanders. Uiteindelijk kwam hij ruim twintig seconden eerder over de finish en daarmee is Ward weer een blik rijker. Gefeliciteerd Ward!

Naast Ward in zijn skiff startten op zondag ook nog Frank en Jarno.

Jarno kwam op de Hollandia niet verder dan de voorwedstrijd, op de Damen ging het beter en bemachtigde hij een plekje in de B-finale.  Daar waren een aantal skiffeurs zeker beter, maar Jarno had wel een mooie strijd om vijfde plek. Nu is het afwachten of hij deze groei kan doorpakken naar de Westelijke Regatta.

Frank had geen ideale voorbereiding op het weekend. Er werd daarom besloten om slechts op één dag te starten.  Met maar liefst 24 inschrijvingen, werd het bereiken van de A-finale een lastige opgave. In iedere voorwedstrijd plaatste alleen de eerste plaats zich direct, de nummers twee en drie plaatsen zich voor de B-finale.  In de voorwedstrijd roeide Frank knap naar een derde plek. In B-finale roeide Frank zijn beste race van het weekend.  Hij kwam als eerste uit de start en raakte in een mooi gevecht met een skiffeur van Laga. Frank lag heel eventjes tweede, maar met een mooie eindsprint trok hij de winst in de B-finale naar zich toe!  Met deze finale in het achterhoofd belooft het op de Westelijke een mooi weekend voor Frank te worden.

Met een aantal A-finales, klassementspunten en twee blikken, mag ik over de resultaten van dit weekend zeker niet klagen. De volgende wedstrijd is de Westelijke Regatta. Een wedstrijd die wij gedeeltelijk organiseren, maar daarover in de volgende voorbeschouwing meer.

Met paars-wit-rode groet,

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)