Nabeschouwing Nereus Carpit Noctem 2017

Hetairoi, lieve leden,Zaterdag 22 april werd in Amsterdam de Nereus Carpit Noctem verroeid. Een wedstrijd over 2500 meter en 250 meter sprints met finales in het donker. De ploegen hebben hard gevaren en waren zeker niet onsuccesvol, met maar liefst 5 ploegen in de finalerondes en een overwinning voor Asopos!

Als eerste gingen de dames van “Boatiful: Trowpisch Lekker” over de baan. Zij roeiden de 2,5 kilometer verrassend steady. De dames van Boatiful maakten sterke halen en wisten 18 ploegen te verslaan. Ze eindigden als 24e, een hele nette prestatie. De dames van Gold Riggers hadden goed de smaak te pakken. Met een vlot tempo roeiden de dames de 2500m en ze eindigden met een sterke sprint tegen vele verwachtingen in op een 7e plek. Hiermee gingen zij een ronde door!

Classic Middengroep Licht (CMGL) startten met de NCN hun eerste wedstrijd van de Sprintbokaal. De heren hadden last van hun materiaal, maar wisten desalniettemin een sterke race te varen. Het was niet hun snelste tijd maar toch wisten ze een 7e plek te bemachtigen! Jammer genoeg hield de NCN daarna voor de heren op door een blessure bij een van de roeiers.

Paul roeide in het herenclubskiff veld weer veel beter dan op de Skøll Cup. Hij laat iedere wedstrijd progressie zien en wist zich gedurende de wedstrijd nog te plaatsen voor een kwartfinale. In de kwartfinale kwam Paul uitstekend uit de start en wist hij zijn tegenstander voor te blijven. Echter ging er iets mis met sturen waardoor Paul tegen een balletje aantikte. Hiermee verloor hij kostbare seconden en wist hij net niet de halve finale te halen.

De Heren Club 8+ “Philly Wonka en de SS Clubjacht” voer zowel op de 2500 als op de 250 meter een snelle tijd, maar kwamen met een identieke tijd met de Hoop over de finish. Echter werd het later duidelijk dat de heren van Asopos net een honderdste seconde sneller waren. Hiermee plaatsten ze zich voor de kwartfinales!

Smikkelbeer en Phoenix roeiden beiden een sterke voorwedstrijd. Smikkelbeer roeiden een uitstekende 2500m en een nog betere 250m. Hiermee was de toon van de dag gezet en mochten de heren door naar de kwart-finales met een 5e plek! Phoenix had die dag wat moeite op de lange afstand en verloren kostbare seconden op de 250m. Hiermee eindigden ze met een 25e plek. De heren hebben laten zien harder te kunnen gaan dan dit, maar het was zeker geen slechte prestatie.

In het finaleblok moesten Gold Riggers net als Paul tegen de nummer 2 uit de voorrondes. De dames deden dit heel verdienstelijk, en zetten een snellere tijd neer dan in de voorrondes. Dat ze de 250 meter race verloren hebben, is dus zeker geen schande.

De heren van de Club 8+ voeren een sterke 250m tegen de nummer 1 van de voorrondes. Met een seconde verschil kwam Nereus net eerder over de finish en waren het jammer genoeg de Amsterdammers die door mochten naar de halve finale. De heren hebben echter een uitstekende sprint geroeid, maar voor hen eindigde daar de dag.

De heren van Smikkelbeer hadden het sprinten lekker in de benen voor hun kwartfinale. Met de snelste 250m C4+ tijd van de dag kwamen de heren net voorbij de nummer 2 ploeg over de finish. Skadi lag er uit en Asopos ging door. In de halve finale bleef het spannend. De Nereus ploeg waar ze tegen moesten starten ging even snel als Skadi in de kwartfinale. Ook hier was het verschil bijna niet te merken. Heel even leek het erop dat Nereus toch gewonnen had. Het baancommissariaat van de wedstrijd had onze paarse jongens al naar Skøll teruggestuurd, omdat ze hadden verloren. Halverwege de terugtocht naar Skøll zagen de heren ineens een motorboot op ze afkomen. De kamprechters hadden ingegrepen! Asopos wint de halve finale! De heren moesten naar de Hoop toe komen om de befaamde nachtverlichting op de boot te plaatsen. Eenmaal bij roeiverenging de Hoop aangekomen trof onze Commissaris Competitieroeien een groep nerveuze, verwarde roeiers aan. “Waren we nou toch door?”, “Kunnen we dit winnen?” en nog belangrijker; “Kent iemand het blikkenlied?” Na een gemoedsrust-gevende voorbespreking van de coaches mocht ook ik een paar woorden met de heren delen. In een snel, maar zorgvuldig tempo werden de woorden van het blikkenlied doorgenomen en werd de situatie geschetst. De heren hadden Nereus verslagen in de halve finale om daarna weer de kans te krijgen om nog een Nereusploeg te verslaan op eigen water. Hierbij werden de benodigde krachttermen gebruikt die niet voor herhaling vatbaar zijn.

De heren waren in een optimale stemming en helemaal klaar voor de 250m in het donker. De race zelf was koud en nat. Het was gedurende de dag al aan het regenen, maar dat werd alleen maar erger naarmate de zon onder was gegaan. De heren lagen aan de start. Wit-met-paarse pakjes in een prachtige paarse boot. De naam Smikkelbeer werd grappend door de commentatoren genoemd, maar de Top C4+ was bloedserieus. Met een enorm geweld en de bijbehorende spetters kwamen de ploegen uit de start.  Met een verschil van 4,4 seconden kwamen de heren met een volledige bootlengte eerder over de finish. Hier was voor de eerste keer die dag geen sprake meer van fotofinish. Asopos wint de NCN met een tijd van 50,7 seconden!

Na een eenzame prijsuitreiking mocht ik de heren op Skøll feliciteren met hun prestatie. Het was half 12 en iedereen was helemaal kapot. Voor een ploeg die net een hele dag hadden geroeid waren de mannen nog in opperste stemming. Het eerste blik voor de heren, hopelijk de eerste van velen!

Met paars-wit-rode groet,

Maas van Zeijl

h.t. Commissaris Competitieroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)