Nabeschouwing Rottebokaal 2017

Hetairoi, lieve leden,

Op 29 en 30 april vond er op de Willem-Alexander Baan de Rottebokaal plaats. Het was een hele hectische ervaring dankzij de harde wind op de zondag. En dat terwijl het zaterdag helemaal windstil was! Gelukkig handelde de organisatie snel toen het weer op zondag ‘omsloeg’. Er zijn namelijk C4+-en omgegaan, wat toch een knappe prestatie an sich is. Al met al hebben onze ploegen het goed gedaan.

Spatzuiver en Vatos Locos mochten op zaterdag als eerste de 1000m van de voorwedstrijd starten. De dames van Spatzuiver roeiden een prima race en kwamen met een 8e tijd over de finish. Hiermee plaatsten de dames zich voor de B-finale. In de finale lieten de dames zien dat ze zeker op een lang stuk als de 2000m hard kunnen gaan. Er was weinig verval en de dames kwamen als 1e over de finish met een tijd van 9:38.95! Een uitstekend resultaat. De heren van Vatos Locos hadden moeite met een goede baanhaal vinden tijdens hun race. In hun voorwedstrijd kwalificeerden de heren zich voor de D-finale van het H1 veld. Met een tijd van 8:38,22 eindigden de heren hun dag met een 6e plek in hun finale.

De Heren Club 8+ “Philly Wonka en de SS Clubjacht” roeiden een verdienstelijke voorwedstrijd, maar hun heat had veel sterke tegenstanders. Met een tijd van 6:49,01 wisten de heren zich te plaatsen voor de B-finale. In de B-finale wisten de heren een goede haal met elkaar te vinden. Ze roeiden netter en er werd efficiënter in de boot bewogen. In een tijd van 6:42,17 roeiden de heren in de middag stukken beter dan in de ochtend. Met een verschil van 3 seconden versloegen ze de Phocas boot die in de ochtend nog sneller ging. De heren komen uiteindelijk na Skadi en Euros over de finish en eindigen daarmee als 3e in de B-finale.

(s)Tijgahs en Bli(k)ken Bier wisten ons weer eens positief te verassen in hun voorwedstrijden. De dames van de (s)Tijgahs staan er bekend om altijd harder te varen in hun finale dan in hun voorwedstrijden. Echter wisten ze op de WAB eindelijk hun gewoonte te doorbreken. Met een tijd van 4:27,58 eindigden ze als 2e in de voorwedstrijd en plaatsten ze zich voor de A-finale. Hier roeiden de dames ook een sterke race, maar bleek het veld toch sterker dan verwacht. Ze eindigden als 5e met een tijd van 9:26,86. Lekker bezig dames! De mannen van Bli(k)ken Bier roeiden een uitstekende voorwedstrijd, maar wist zich net niet te plaatsen voor de A-finale. In de B-finale kwamen de heren lekker fel uit de start, maar het tempo bleek toch net niet lang genoeg vol te houden. Aan het einde van de race moesten de heren voor iedere positie vechten en eindigden ze met een tijd van 8:30,42 als 5e in de B-finale.

InTeam voer een matige voorwedstrijd voor hun doen. De halen waren technisch sterk maar er ontbrak kracht onderwater. Ook had er had wat meer uit gekund. Ze plaatsen zich voor de D-finale. De dames waren een beetje beteuterd, maar toen bood Robert Braal aan om de dames in hun finale te sturen. De stuur van eerstejaars licht was vastberaden om alles uit de dames te halen en dit was ook zeker te zien. Op de 2000m kwamen ze als 5e uit de start. Even leek het er op dat InTeam laatste zou gaan worden, maar op de 1000m kwamen de dames in actie. De eerste ploegen begonnen terug te zakken in splittijden, maar de dames gingen constant door. Op de 1500m lagen de dames 3e en met een tijd van 8:56,42 kwamen ze als 2e over de finish. Ze hebben hier echt doorzettingsvermogen laten zien!

Na de NOOC-ploegen was het de beurt aan de Sprintploegen om 500m en 250m te varen op het Rotterdamse water. Boatiful: Trowpisch Lekker, The Black Rowse en Bliksem lagen samen klaar voor de sprint. De dames van The Black Rowse roeiden een zeer constante race en kwamen beide keren als 27e van de 40 over de finish. Zeker een goede prestatie voor een ploeg die recentelijk pas weer serieus is gaan trainen. De dames van Boatiful: Trowpisch Lekker roeiden een 15e plek op de 500m, maar wisten de felheid niet over te brengen op de 250m. Hier werden ze 25e. De 15e plek op de 500m laat zeker zien dat de dames hard kunnen! De dames van Bliksem werkten in extremen voor hun sprint. Op de 500m kwamen de dames als 10e over de finish! Maar op de korte 250m ging er iets mis en kwamen de dames als 37e over de streep. Op zo’n korte afstand kan je heel moeilijk fouten goedmaken, maar de dames mogen zeker trots zijn op hun 10e plek op de 500m!

Als laatste ploegje van de dag startten Lotte en Miriam onder de naam “Kiloknallers”. De voormalige lichte wedstrijdroeisters stapten samen in de 2x voor de 500m en 250m sprint. De dames moesten het tegen een Saurus boot opnemen, maar die bleek net iets meer ervaren. Na een korte ontmoeting met een balletje hadden de dames kostbare seconden verloren en deze wisten ze niet op de 250m goed te maken. Met een prima tijd van 1:01,72 roeiden de dames een uitstekende 250m. Ik ben benieuwd hoe ze het op de volgende wedstrijd gaan doen!

Op de zondag startten er alleen maar C4+ ploegen. Het woei de hele dag enorm. Hierdoor moesten er veel dingen veranderen aan de wedstrijd. Er waren geen voorwedstrijden meer en iedereen voer direct zijn of haar finale, een enorme time-trial race over 1000m. Niet heel erg leuk, maar wel het meest veilig i.v.m. de nare zijwind die boten de kant in blies.

De enige ploegen die wel voorwedstrijden voeren waren Instabiel en Rowlifanten. De twee D1 ploegen zijn redelijk aan elkaar gewaagd en het beloofde daarom ook super spannend te worden. Instabiel roeide een sterke race en wist met een tijd van 4:45,00 een 15e plek te bemachtigen en daarmee de C-finale. Rowlifanten wisten net meer kracht onderwater te leveren en kwamen als 10e over de streep. Zij gingen netjes door naar de B-finale met een tijd van 4:40,99. Allebei prima prestaties! In hun finales lagen de tijden dichter bij elkaar. Beide ploegen werden 3e in hun finale met voor Instabiel een tijd van 4:41,87, dus beter dan hiervoor. Rowlifanten hadden iets meer moeite met de harde wind en trapte een tijd van 4:44.00. De dames zullen nog wel vaker tegen elkaar starten. Dat belooft spannend te worden!

De dames van B’Voot hadden veel moeite met de harde wind, maar bleven keihard doorroeien. De tijden zullen heel scheef lijken vergeleken met de 1000m tijden van de dag ervoor, maar rond dit punt van de dag was de wind een enorme beïnvloedende factor. Desalniettemin roeiden de dames een prima race. Met een tijd van 5:10,39 wisten de dames een 11e plek in hun veld te bemachtigen en daarmee hebben ze ook 11 andere ploegen verslagen!

Ook Biervliet en Phoenix startten in dezelfde heat. In het H3 veld liggen de boten vlak bij elkaar. Bij de pre-wedstrijden waren Phoenix sneller op de 2000m, maar met 1000m zijwind wordt je roeihaal wel heel erg getest. De herenploegen eindigden vlak na elkaar qua tijden. Deze keer was het Biervliet die van Phoenix won. Met een tijd van 4:43,31 kwamen de heren een paar tienden eerder over de streep dan de Phoenix met een tijd van 4:43,93. Hiermee werd Biervliet 16e en Phoenix 18e van de 23. Ook deze ploegen zullen elkaar nog vaker treffen op het water.

De heren van Smikkelbeer wisten bijna niet waar ze aan begonnen toen ze op de WAB aankwamen. Het stormde, alles was uitgesteld en ze mochten nog maar 1 keer over de baan. Heel teleurstellend, maar wel goed dat ze nog konden starten. De heren hadden nog goed hun overwinning op de NCN in het achterhoofd en waren gedreven om weer hoog te eindigen. Met een tijd van 4:00,99 kwamen ze heel ver. Ze eindigden als 8e in het veld van 22. Zeker goed op weg in het klassement!

Het was een dag prachtig weer en de andere dag vreselijk. Dat is de Willem-Alexander Baan. De volgende wedstrijd is op de Schie. Daar trotseren de ploegen de 4500m van de Proteus-Eretes in ’t Lang!

Met paars-wit-rode groet,

Maas van Zeijl

h.t. Commissaris Competitieroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)