Voorbeschouwing PEiL & PEiK 2017

Hetairoi, lieve leden,

Komend weekend begeeft competitie-roeiend Nederland zich naar Delft voor de Proteus-Eretes in ’t Lang (PEiL) op zaterdag en zondag en de Proteus-Eretes in ’t Kort (PEiK) op zaterdagavond. Dit jaar is er na de 450m van de PEiK het groots ‘Resonant’ Festival in het teken van het lustrum van Proteus, waar uiteraard een grote groep Asopossers te vinden zal zijn. Delft Zuid is nog geen half uurtje met de trein, dus kom dit weekend vooral naar Proteus om onze ploegen aan te moedigen en blijf dan zeker hangen voor het feest!

Op de zaterdagochtend is de eerste ploeg die aan de 4500m van de PEiL verschijnt XOXROW. De dames hebben op de Skøll Cup laten zien hoog in het categorie B-veld te varen van de Vlietbokaal. Ik verwacht dat ze ook dit weekend in het veld een dominante positie zullen bemachtigen.

Het tweede blok op de Schie is meteen de meest volle van het weekend. Als eerste starten de dames van de Club 4+ “LOSSS!”. Deze dames hebben hun strijdkreet zeker waargemaakt op de voorwedstrijd van de Skøll Cup. Met een keiharde start braken de dames ‘Los’ van het veld. Momenteel staan de dames 2e in de Vlietbokaal net onder Nereus. We zullen zien hoe de dames varen op de 4500m.

Als tweede start de Heren Club 8+ “Philly Wonka en de SS Clubjacht”. De mannen hebben sinds de Head of the River niet meer zo’n lange afstand geroeid. Dit weekend starten ze in een andere opstelling dan we gewend zijn van de heren. Met Scott Kannekens op slag zit er zeker een vlotte haal in de boot. We zullen zien hoe het uitpakt op het Delftse water.

Na de Club 8+ is het de beurt aan de Heren Top C4+ om aan de start te verschijnen. De mannen van Smikkelbeer hebben er goede vertrouwen in. Met hun winst op de NCN en een sterke B-finale op de Skøll Cup hebben de mannen bewezen goed mee te kunnen varen in het Klassementsveld. We zullen dit weekend zien of de lange afstand trainingen geholpen hebben voor de PEiL.

In het NOOC Dames 4 veld starten dit weekend Spatzuiver en Als Blikken Konden Doden. De dames van Spatzuiver tonen iedere wedstrijd weer geleidelijke verbetering. Op de Rottebokaal werden de dames eerste in de B-finale van het Dames 5 veld! Hiermee zijn ze gepromoveerd naar Dames 4. Het veld zal pittiger worden, maar de dames zijn zeker goed aan het verbeteren. Als Blikken Konden Doden roeiden op de Skøll Cup in het Dames 3 veld. Deze poule bleek echter nog te hoog gegrepen te zijn voor de dames. In het Dames 4 veld krijgt ABKD de mogelijk om weer terug te klimmen naar hun voormalige poule.

Als laatste in het 2e blok starten de dames van Gold Riggers in het Onervaren C4+ veld. Deze sprintploeg roeide een uitstekende race op de Nereus Carpit Noctem. Met het goede resultaat van dat weekend is de ploeg nu supergemotiveerd om ook de PEiL hard te gaan varen. Lekker bezig dames!

In Blok 3 start als eerste Bli(k)ken Bier. Deze heren hebben op iedere wedstrijd weer laten zien dat ze stappen kunnen maken en harder kunnen varen. Elke wedstrijd komen ze als een raket uit de start. Op de 4500m is dat echter pas het begin van de wedstrijd. De vraag dit weekend voor de heren wordt of ze het uithoudingsvermogen hebben om de hele race bij elkaar te blijven. Het wordt zeker een spannende wedstrijd!

Als tweede en ook gelijk laatste van de zaterdag van de PEiL start B’Voot. Deze dames hebben op de Rottebokaal ondanks alle harde wind een prima wedstrijd gevaren. Ze werden 11e van 22. Desalniettemin starten ze de PEiL in het Dames 5 veld. Hierin zouden de dames een zeer dominante wedstrijd moeten kunnen varen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat de dames de 4500m aankunnen. Zolang de dames dat zelf ook voelen moet het helemaal goedkomen.

Na de 4500m van de PEiL starten de volgende ploegen ‘s avonds de 450m van de PEiK. Als eerste start “Philly Wonka en de SS Clubjacht”. Deze heren gingen op de 250 meter van de NCN harder dan verwacht. De heren kunnen zeker sprinten, maar we zullen zien of ze met deze opstelling ook zo goed bij elkaar blijven.

In hetzelfde blok start dit weekend ook onze eigen Qmaster, ik bedoel Quaestor Sanne. Ze heeft aan het begin van haar bestuursjaar besloten om tenminste één wedstrijd te starten. Na een paar trainingen in de skiff is Sanne nu klaar om verwachtingen waar te maken. Deze verwachtingen zijn uiteraard gepast voor een bestuurslid in haar bestuursjaar. Kom haar lekker aanmoedigen!

LOSSS! en XOXROW zullen naast de 4500m ook de 450m van de PEiK starten. Beide ploegen hebben al een tijd niet meer een sprint gestart. LOSSS! demonstreerde een geweldige eerste 500m op de Skøll Cup. De verwachting is dat ze dit weer zullen presenteren komend weekend. XOXROW kwam op de Skøll Cup niet overweldigend uit de start. We zullen zien wat de dames neer kunnen zetten op de 450m. Het belooft een spannende race te worden.

Zaterdagavond start er ook een combinatieboot de PEiK. De Top C4+-en stappen samen in de 8+ voor de sprint. Onder de naam InTeame Smikkelbeer trotseren de ploegen de 450m. Er zit een diversiteit qua kracht in de boot. We zullen zien hoe het uitpakt. Desalniettemin wordt het een leuke race voor de ploegen.

De heren van Classic Middengroep Licht verschijnen dit weekend ook aan de start van de 450m. Na een redelijk succesvolle NCN zijn de heren nu blessurevrij en klaar voor de volgende sprint van de Sprintbokaal. Op de NCN wisten ze op de 250m veel ploegen te overmeesteren en behaalde daarmee een top-8 plek. De verwachtingen voor dit weekend zijn zeer optimistisch. De heren zijn daarbij natuurlijk bewezen sterke sprinters.

Als laatsten start Paul naast de PEiL dit weekend eerst de PEiK. Hij kreeg op de NCN niet goed de kans om te laten zien hoe sterk hij is op de korte afstand. Op de PEiK krijgt hij deze kans weer. Zolang hij zich niet laat afleiden door een balletje op het water zou alles goed moeten gaan.

Op de zondag ochtend zijn de eerste ploegen die weer aan de start van de 4500m moeten verschijnen. Als eerste is InTeam aan de beurt. De dames hebben op de Rottebokaal bewezen dat ze op de lange afstanden zeker sterker zijn dan andere ploegen in het C4+ Klassement. Nu is de 4500m van de PEiL misschien wel de langste afstand die ze dit jaar zullen racen. Een mooie kans op weer een paar punten binnen te halen.

In het 2e blok van de dag starten er weer veel C4+-ploegen. Biervliet en Phoenix starten weer tegen elkaar in dezelfde poule. Op de Rottebokaal won Biervliet nog van de heren van Phoenix. Echter was het tijdsverschil tussen de ploegen bijna te verwaarlozen en belooft de PEiL zeker weer een spannende race voor de heren.

In het damesveld starten in het 2e blok Instabiel en (s)Tijgahs. Beide ploegen hebben bewezen steeds beter te gaan roeien gedurende het jaar. Instabiel is voor deze race terug geplaatst in het D2 veld en maken zeker een goede kans om hier de winst te bemachtingen. (s)Tijgahs weten ons altijd te verbazen met de steeds beter wordende tijden in hun veld. Zij zijn op de Rottebokaal gepromoveerd naar de Dames 2 poule en zullen hier dus ook hard hun best moeten gaan doen om vergelijkbare resulaten te bemachtigen. Kom de twee ploegen lekker aanmoedigen aan de Schie!

Als laatste van de dag starten Skiffteam Paul en Ovulatie in het 3e blok van de dag. De heren van Ovulatie zijn met de Skøll Cup ingedeeld in categorie B van de Vlietbokaal. Hier liggen ze echter goed bovenaan in het veld en maken de heren zeker een kans op een gunstig resultaat. De mannen zijn lekker bezig dit jaar.

Voor Paul wordt de 4500m in de skiff een heel eind. Hiervoor gelden uiteraard weer dezelfde puntjes die ook voor de Skiffhead relevant waren. Zolang Paul een sterke haal onderwater weet te maken waarbij zijn armen en schouders ontspannen zijn moet alles goed komen. Hij maakt iedere wedstrijd goede stappen. We zullen zien hoe hij de 4500m trotseert.

Het wordt een geweldig weekend op de PEiL en de PEiK. Proteus viert zijn lustrum en het wordt groots uitgepakt. Voor onze ploegen valt er dit weekend zeker veel te bereiken. Veel ploegen zijn door de Rottebokaal een poule terug geplaatst, maar ik ben er van overtuigd dat deze na de PEiL weer hun voormalige posities hebben zullen hebben herpakt.

Met paars-wit-rode groet,

Maas van Zeijl

h.t. Commissaris Competitieroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)