Voorbeschouwing Thetis Sprints & ARB

Voorbeschouwing Thetis Sprints & ARB

Met nog maar drie wedstrijden te gaan, trekt het wedstrijdseizoen nu erg snel voorbij. Dit weekend is het een druk weekend. Zaterdag en zondag wordt de ARB verroeid en op vrijdag staat er ook nog een sprintje op het programma.

Vrijdagavond beginnen een aantal ploegen met een sprintje. De Thetis Sprint wordt van oudsher voorafgaand aan de ARB door de vrouwen van Nereus georganiseerd. Met een afstand van 500 meter is het alvast een opwarmertje voor het komende weekend. Voor de eerstejaarsploegen wordt op de Thetis Sprint het Sprintklassement vervolgd. Dit jaar bestaat het klassement helaas niet uit zo veel wedstijden. Het laatste resultaat dateert van de Heineken Roeivierkamp. Daar werd EJL op de 250 meter vierde. EJD werd 14e, maar gezien hun progressie dit seizoen verwacht ik dat zij dit resultaat zullen verbeteren. Voor zwaar is het eerste sprintje in de viermet, op de Heineken combineerde zij namelijk met Skadi in een acht. Toen presteerden zij ook helemaal niet slecht, door in het Ej8+-veld op de 250 meter vierde te worden.

Hoe de spintsvezels zich dit seizoen verder hebben ontwikkeld, zullen wij vrijdagavond op de Bosbaan zien. Naast de eerstejaars starten ook nog een aantal ouderejaars de sprint.

Naast de sprintjes op vrijdag, volgen op zaterdag en zondag gewoon weer twee kilometer wedstrijden. Op de ARB moet er door iedere ploeg weer volop gepresteerd worden, want het seizoen duurt nog maar kort.

Zaterdag begint de dag vroeg met EJZ. Met twee derde plekken was de Westelijke Regatta voor EJZ succesvol. In het Eerstejaarsklassement staan zij nu vierde, maar de verschillen tussen plek drie (Gyas), vier en vijf (Aegir) blijven erg klein. Voor de derde plek moeten de heren op Gyas drie punten goedmaken. Op de Westelijke lukte dat, maar op zondag ging Gyas wel met het Beginnersblik er vandoor. Het is dus even gissen hoe de Gyanen dit weekend presteren. Aan ons materiaal zal het in ieder geval niet liggen. De jongens roeien in een nieuwe boot. Op zondag starten zij B 4+ veld. Ook daar werden zij op de Westelijke derde. Nu Gyas daar is verdwenen, zijn de kansen voor onze jongens behoorlijk gestegen. Maar ook hier blijft Aegir een geduchte concurrent. Een leuk detail: Mees van der Meer, van licht, start in hetzelfde veld. Hij valt in bij de zware viermet van Skadi.

EJD daarentegen draaide op de Westelijke een stuk minder. Vooral in het klassement werden kostbare punten misgelopen. Gelukkig is er afgelopen weken hard getraind en hebben de dames weer de smaak te pakken. In het klassement staat EJD nu 8e met vijftien punten. Toch blijft de top zes, en dus de Holland Beker, nog steeds binnen handbereik. Om daar te komen, is het vooral belangrijk dit weekend punten te pakken op Skøll en Proteus-Eretes. Op zondag in het DB 8+ veld hebben onze dames in ieder geval niet meer te maken met Skøll. Zij werden op de Westelijke Beginner-af. Alle ploegen die nu nog in dat veld liggen, hebben onze dames al een keer verslagen. Het blijft wel sjaarzenroeien dus alles kan nog gebeuren. Toch denk ik, als je kijkt naar eerdere resultaten, dat Thêta, Proteus-Eretes en wij de meeste kans op het blik maken.

EJL deed het, net als zwaar, goed op de Westelijke. In het klassement presteerden ze goed en bovendien werden zij met een zeer knappe race zondag Beginner-af! Het gat met de top drie (Nereus, Skadi, Proteus-Eretes) is vrij groot, maar licht is op hun concurrenten Gyas en Njord wel flink uitgelopen. Het is wel duidelijk wie het klassement gaat winnen, maar voor plek drie en vier blijft het spannend. Voor EJL is het zaak om weg te blijven van Njord en Gyas en meer punten te pakken dan Proteus en Skøll.

Na het knappe beginnersblik starten onze lichte heren op zondag het LE 8+ veld. Daar treffen zij drie andere boten. De boten van Euros en Laga zijn vooral gevuld met ouderejaarsroeiers, daar verwacht ik sowieso wel van dat die harder zullen gaan. Skadi staat tweede in het klassement en vaart het merendeel van het seizoen harder. Op de Westelijke presteerden zij echter minder, dus wie weet kunnen onze jongens weer verrassen.

MGD start dit weekend in veel verschillende bootjes. Naast de gebruikelijke vierzonder en tweezonder, starten een aantal roeisters ook in een viermet. Op zaterdag wordt er eerst geracet in de developmentvelden. De stand daarvan, is na wat gedoe, eindelijk weer online. Onze dames staan op een nette vijfde plek. Maar om deze plek te behouden, is het wel zaak om dit weekend weer lekker puntjes te scoren. In het klassement zijn vooral Njord, Proteus en Triton een geduchte concurrent. Op zaterdag start ook de tweezonder, met daarin Fleur en Laura. Zij roeien nu weer iets langer samen en hopelijk komen zij weer iets beter mee in het DG 2- veld.

Op zondag vaart MGD in een ander nummer dan gebruikelijk. De vierzonder wordt ingeruild voor een viermet. Ze starten zowel in het DG 4+ als DB 4+ veld. Vooral in het laatste veld maken de dames een goede kans. 

Net als op de Westelijke start Lisa op zondag weer in de skiff. Lisa begon daar lekker, maar kon het tweede deel niet bolwerken.  Hopelijk gaat dat dit weekend beter.

Op zaterdag start MGL in het LDev 4- veld. Voor onze jongens ligt al heel het seizoen het niveau vrij hoog. Het halen van de A-finale is helaas vrijwel onmogelijk. Toch maken de jongens zeker progressie en langzaam maar zeker kruipen zij naar de B-finale toe. Op de Westelijke kwamen zij nog net te kort, maar dit weekend zou het zomaar kunnen gebeuren.

Jarno in zijn skiff start dit weekend voor het eerst twee velden. Met het dit jaar ontstane skiffklasje op Asopos boekt Jarno iedere week progressie. In het LG 1x zal het niveau waarschijnlijk te hoog liggen en zal het alleen om de extra race-ervaring gaan. In het LB 1x, waarin Jarno steeds beter meekomt, is het nu zaak om dit weekend het extra stapje te zetten.

Ook Frankie start dit weekend lekker twee keer in zijn skiff. Ook in het G1x veld ligt het niveau net te hoog. Daar is dan ook een kleine kans dat de finale wordt gehaald. Waar het wel om gaat, is het B 1x veld op zondag.  Die ging op de Westelijke wat minder, maar met de geboekte progressie afgelopen weken, hebben ik en Frank er in ieder geval zin in.

MGLD start weer met twee dubbeltweetjes. Maaike en Joosje starten in het LDB 2x. Op de Westelijke haalden zij de A-finale, maar het verschil met de rest was nog erg groot. Nu zij weer wat langer samen in de boot zitten, hoop ik dat zij deze verschillen kunnen verkleinen. Pip en Iris zijn al Beginner-af en starten daarom op zaterdag in het LDE 2x veld. De combi van Triton en Gyas gaat waarschijnlijk een stuk harder. Maar gezien eerdere resultaten zouden Pip en Iris de ploeg van Aegir kunnen verslaan.

Op zondag starten beide tweetjes in het LDG2x. De meeste sterke tegenstanders zijn daar inmiddels uit, maar Njord, Gyas en Laga blijven vooral voor Pip en Iris geduchte tegenstanders.

Ook de toppers starten dit weekend weer volop. Mirjam start allereerst met Mirte Kraaikamp van Laga in dubbeltwee. Ondanks dat zij starten in het zware veld, liggen er nog een aantal lichte koppels aan de start. Een aantal tweetjes met daarin middengroepen, zullen Mirjam en Mirte wel kunnen pakken. Maar hoe het bootje zich verhoudt met snellere lichte damesploegen zoals de combi van Skadi en Okeanos is nog onbekend. Op het trainingskamp in Varese liep het bootje van Mirjam in ieder geval erg mooi door.

Naast al het plezier in de dubbeltwee start Mirjam ook weer in de skiff. Op de Westelijke verbaasde zij vriend en vijand met een verschrikkelijk harde eindsprint, waarmee Mirjam in de laatste 500 meter van plek vier naar plek twee schoof. Ik verwacht in ieder geval een mooie strijd tussen Mirjam, Mirte (Laga) en Ellen de Boer (Thêta).

Last but not least start Ward. Op zaterdag start hij samen met Just van der Endt in de dubbeltwee. In het E2x starten zij tegen interessante tegenstanders. Het is een mooie mix van licht een zwaar. Het is vooral interessant hoe de twee van Ward zich verhoudt met het tweetje van Nereus. Zij hebben namelijk gestart op de eerste World Cup.

Daarnaast start Ward in de dubbelvier samen met twee roeiers van Gyas en eentje van Vidar. Samen willen zij graag uitgezonden worden dit seizoen. Maar eerst moeten zij daarvoor hard varen. Helaas waren er geen tegenstanders voor hen in het E4x veld. Desondanks starten zij wel mee met LE8+. Ze doen niet mee om de blikken, maar het is wel een goede indicatie hoe de ploeg ervoor staat.

Al om al staat er weer een mooi weekend voor de deur. Ik hoop velen van jullie weer langs het water te zien!

Met paars-wit-rode groet,

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)