Nabeschouwing Thetis Sprints & ARB - Tweemaal blik!

Met leuke sprintjes op vrijdagavond, recordweer op zaterdag, timetrials op zondag en twee blikken was het voor Asopos de Vliet een succesvol weekend.

Een aantal ploegen startten op vrijdag de Thetis Sprint, die traditioneel wordt georganiseerd voorafgaand aan de ARB. De Thetis Sprint is onderdeel van het Van Lier Sprintklassement, dat vorig jaar nog door onze lichte acht werd gewonnen. Ook dit keer waren de resultaten helemaal niet verkeerd.

Pip en Iris van MGLD hadden als enige ploeg van Asopos een voorwedstrijd. Dat ging gelijk lekker, want zij wonnen met overmacht. Met de snelste tijd plaatsten zij zich in de finale, waar vooral de ploeg van Argo, een sterke tegenstander vormde. De start was in vergelijking met de voorronde iets minder. Tot aan de finish ging het bijna gelijk op met Argo. Toch trokken Pip en Iris bij de finish aan het kortste eind. Op 0,7s werden zij tweede.

Na Pip en Iris volgden er alleen maar directe finales, waarin de ploegen van Asopos goed presteerden. De mannen van MGL bijvoorbeeld. Vorig jaar wonnen zij nog het klassement, maar ook ditmaal lieten zij zien nog over goede sprintvezels te beschikken. Ze startten hard weg en eindigden uiteindelijk als derde. Ook EJD en EJL eindigden als derde.

Maar één ploeg, EJZ, ging het hardst van allemaal. Met hun nieuwe boot, wonnen zij met gemak de finale. Gefeliciteerd mannen!

Op zaterdag begon de ARB zoals ieder wedstrijdweekend lekker vroeg.

EJZ begon als eerste. Met de sprintoverwinning nog vers in het geheugen werd ook in de voorwedstrijd van het EJ 4+ heerlijk weggestart. Gyas bleef er goed bij, maar de finale was veiliggesteld. De finale was helaas wat minder. De start ging wat minder. Ze roeiden lang op een vierde plek, maar werden uiteindelijk vijfde. In het klassement staan de heren nu vierde. Door hoger te eindigen dan Aegir hebben ze deze positie wel beter in handen. Gyas echter is wel wat uitgelopen, maar met een vierde plek liggen de heren goed op koers voor de Holland Beker.

Op zondag werd het B 4+ gestart. De voorronde was echt subliem. Van start tot finish lagen de heren ruimschoots vooraan. Er werd zelfs een beetje ingehouden en nog werd de finale makkelijk gehaald. De finale liep toch iets anders dan gepland. De heren kwamen weliswaar lekker uit de start, maar met gespannen roeien kwamen zij niet lekker in de baanhaal. Ze hadden moeite met het wat ruwe water en eindigden uiteindelijk als vierde.  Gelukkig zijn er op de ZRB weer nieuwe kansen. Als je naar de voorronde kijkt, is het zeker mogelijk.

MGD zat dit weekend in veel verschillende bootjes. Eerst werd op zaterdag in de vierzonder het Developmentklassement gestart. De spanning voor de Holland Beker neemt daar toch wel toe. Helaas kwam de vierzonder er op zaterdag niet aan te pas. Het roeien was niet goed en de finale werd niet gehaald. Met het winnen van de B-finale later die middag, werd de schade wel iets beperkt.  In het klassement is het heel erg spannend. Samen met Njord staan de meiden op een gedeelde zesde plek. Voor het starten op de Holland Beker resteert er nu nog één wedstrijd om die strijd in ons voordeel te beslissen.

Op zaterdag zou ook de tweezonder, met daarin Fleur en Laura, starten. De meiden hadden er zin in, maar vanwege materiaalpech tijdens het oproeien, konden zij helaas niet meer van start.

Op zondag waren er nieuwe kansen.

In de voorronde van het DB 4+ veld, werd er door Anouk, Nenya, Irini, Laura en Robert hard gestart. Direct namen zij de leiding en gaven dit niet meer uit handen. Ook in de finale waren zij als eerste weg. Tot 1000 meter ging het lekker en bouwden zij op de rest van de ploegen hun voorsprong uit. Tijdens het tweede deel van de race kregen de meiden het lastiger. De andere ploegen liepen in en voor het felbegeerde beginnersblik liep de spanning de laatste meters hoog op. Toch was de voorsprong op de finish gelukkig groot genoeg en ging de overwinning naar Asopos de Vliet. Met dit blik zijn Anouk, Nenya, Irini en Laura Beginner-af. Gefeliciteerd meiden!

Alsof het nog niet genoeg was startten Anouk, Nenya, Irini en Fleur een paar uur later weer in de viermet. Ditmaal in het DG 4+ met Sophie van der Berg.  Er werd weer fel gestart, maar al snel bleek dat een groot deel van de ploeg al vrij vermoeid was. Er werd gestreden, maar de opzetjes kwamen niet meer zo goed tot hun recht. In het DG 4+ eindigden zij als derde.

Lisa startte zondag in haar skiff. De wind was voor haar voorwedstrijd behoorlijk toegenomen. Daarop besloot de wedstrijdleiding de voorwedstrijden in timetrials te varen om het zo voor iedereen eerlijk te houden. Net als op de Westelijke bereikte Lisa de B-finale. Toch ging het op de ARB wel al weer een stukje beter. Ze hield één roeister achter zich en het verschil met de rest van het veld was aanzienlijk kleiner.

Voor de EJD was het voor het klassement dit weekend erg spannend. Om bij de top zes aan te haken, moest er dit weekend gescoord worden. Met Skøll en Thêta in de voorronde was dat niet gemakkelijk. Het halen van de A-finale lukte helaas niet. Later in de middag werd er gestart in de B-finale daar werden de meiden tweede. Ondanks dit mindere weekend is de top-zes voor onze dames nog steeds mogelijk. Vijf punten is het verschil. Met een goede 1000 meter is er op de ZRB nog van alles mogelijk.

Op zondag startte de EJD vol frisse moed in het DB 8+ veld. In de timetrial werd er goed gevaren op 0,75 seconde werden zij tweede. In de finale hadden ook de dames net als Zwaar wat last van het water. Toch bleven zij vechten en werden uiteindelijk derde.  Het is natuurlijk niet het resultaat waar zij op hadden gehoopt, maar niet getreurd, op de ZRB zijn er weer volop kansen.

Frank van MGZ startte op zaterdag in het G 1x veld. Het niveau in dit veld is behoorlijk hoog en het was dan ook knap dat hij als tweede in de B-finale eindigde. De echte focus dit weekend lag zoals al vaker dit seizoen op het B 1x. Het plaatsen voor de A-finale mondde uit tot een secondenspel. Vanwege het grote aantal deelnemers plaatsen alleen de nummers één van de verschillende voorwedstrijden zich voor de finale. Frank maakte het heel spannend. Hij lag tot de laatste meters tweede, maar met een harde eindsprint eindigde hij met 0,11 seconden verschil als eerste. Daarmee lag hij in de A-finale en kon het feest beginnen.

In de finale voer hij niet een race zoals hij wilde. Het was vrij gespannen en speelde daarmee een rol in de achterhoede van het veld. Helaas niets aan te doen. Ook voor Frank zijn er weer nieuwe kansen op de ZRB.

Jarno startte op de ARB voor het eerst twee velden in het weekend. Op zaterdag het LG 1x en op zondag LB 1x veld. Jarno skifft steeds beter en ook in de voorronde van het lichte Gevorderde veld kon hij aardig mee komen. Een aantal skiffeurs waren zeker te sterk, maar de B-finale werd wel bereikt. In de B-finale lag hij op de vijfde plek maar op de laatste meters pakte hij toch nog een poppetje.

Op zondag veranderden de voorwedstrijden van het LB 1x in timetrials.  In zijn timetrial was Jarno op weg om de A-finale te bereiken, maar op de meet kwam hij net een kleine seconde te kort. In de B-finale deed hij wel mee om de winst. Jarno werd uiteindelijk tweede, maar als je het resultaat met de Westelijke vergelijkt is het een hele verbetering. Daar werd hij nog laatste in de B-finale. Al om al is Jarno lekker in zijn skiff bezig.

De vierzonder van MGL had ‘t in het LDev 4- veld weer goed lastig. Lang lagen de jongens op koers voor de B-finale, maar in het tweede deel van de race zakten zij helaas weg. Opnieuw mochten de jongens vroeg naar huis.

Op zondag ging het gelukkig veel beter. In het LG 4- veld werd de aansluiting met het veld zeker niet verloren en er werd zelfs goed geracet. De vier heren lagen goed in het veld en reageerden goed op hun tegenstanders.  Helaas was er voor het LG 4- geen B-finale uitgeschreven, maar de jongens hadden die zeker verdiend.

MGLD startte dit weekend weer in twee tweetjes.  Op zaterdag startten alleen Maaike en Joosje in het LDB 2x. Op de Westelijke werd net de A-Finale gehaald, nu grepen ze helaas mis en was het na de voorronde al weer voorbij.

Op zondag startten beide tweetjes (Pip, Iris en Maaike, Joosje) het LDG 2x. Ook hier werden vanwege de wind de voorwedstrijden in timetrials gevaren. Pip en Iris werden nipt geen eerste en bereikten daarmee een plekje in de finale. Bij Maaike en Joosje ging het minder, zij bereikten de finale niet.

Pip en Iris roeiden een mooie race in de finale. Twee bootjes gingen aanzienlijk harder, maar om de derde plek werd het een spannend gevecht met Njord. Njord plaatste verschillende aanvallen, maar telkens verdedigden Pip en Iris de derde plaats succesvol.

EJL begon de ARB met de voorwedstrijd van het klassement goed. Met een matige start lagen zij lang op de derde plek. Een goed tweede deel van de race zorgde er echter voor dat zij langzaam naar voren schoven. Samen met Njord trokken zij weg van de rest. De finale was bereikt. In de finale ging het helaas wat minder en dat is jammer voor het klassement. Er werd hard gestart, maar al snel kwamen er ploegen overheen. Qua klassement staan de jongens nu op een vijfde plek.  Op Proteus hebben zij weer punten gepakt, maar Skøll (3de) loopt iets op ze uit. Njord pakt een puntje, maar gelukkig staan wij nog steeds op voorsprong.

Omdat Licht op de Westelijke Beginner-af was geworden, startten zij nu op zondag het LE 8+ veld. Het roeien was niet zo goed en zij kwamen er helaas in de race niet aan te pas.

Tenslotte startten ook de toppers dit weekend. Mirjam startte zaterdag samen met Mirte Kraaikamp van Laga in de dubbeltwee. Er werd gestart in het zware veld en door de twee werd er lekker geracet.  Een zware dames boot ging aanzienlijk harder, maar met een goede eindsprint werden Mirjam en Mirte knap tweede.

Op zondag stapte Mirjam in haar skiff. Iedereen hoopte natuurlijk weer op zo’n super eindsprint, maar helaas verliep haar race iets minder voorspoedig. Materiaalpech tijdens haar eerste halen gooide roet in het eten: een drukstang raakte los en van racen was geen sprake meer.

Ward startte op zaterdag samen met Just van der Endt (Gyas) in dubbeltwee. Sinds de Damen starten zij vaker in de dubbeltwee. Ook deze week ging het in het E 2x-veld weer lekker. Grote concurrent Skøll met daarin o.a. Lennart van Lierop werd verslagen. Ward en Just gingen door naar de A-finale, Skøll niet.

In de finale lagen zij heel de race degelijk vierde, maar liepen op het einde in op de zware tweetjes. Belangrijker nog, Ward en Just waren veruit de snelste lichte dubbel twee.

Naast de dubbeltwee stapte Ward met drie andere roeiers (Koen van Brussel, Damion Eigenberg en Just van der Endt) in de dubbelvier met als doel kwalificeren voor de Worldcup in Luzern deze zomer. Helaas was er geen veld voor hen, maar in het LE 8+ werd buiten mededinging meegedaan. Vanaf begin tot eind liep de boot echt heerlijk door. Het roeien zat goed bij elkaar en de snelheid lag hoog. In het achten veld eindigden zij met een tijd 5:58,14 nipt achter een acht van Laga. 5:58,14 vaar je niet zomaar, dat heeft ook de KNRB gezien, want de vier heren mogen deze zomer naar Luzern afreizen. Gefeliciteerd!

A.s. weekend staat de volgende wedstrijd alweer op het programma. Dan reizen onze wedstrijdroeiers af naar de Beekse Bergen voor de ZRB. In de volgende voorbeschouwing volgt hier meer over.

Met paars-wit-rode groet,

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)