Voorbeschouwing ZRB 2017

Ook dit jaar reist een groot deel van de wedstrijdsectie af naar het zuiden van het land voor ZRB. Er staat veel gezelligheid op ons te wachten, want veel van roeiers verblijven op het vakantiepark Beekse Bergen.

De ZRB is een bijzondere wedstrijd. Allereerst wordt er gewerkt met een gespiegeld standaard programma, dat betekent dat velden die normaal op zaterdag worden verroeid nu op zondag worden verroeid en vice versa. Ten tweede starten alle Eerstejaars- en Developmentvelden in plaats van een 2k een 1000 meter met knock-out systeem. Dit houdt in dat de ploegen eerst een timetrial varen en vervolgens (op basis van tijd) telkens twee ploegen het tegen elkaar opnemen om de volgende ronde te bereiken. Het is erg belangrijk om de timetrial zo hard mogelijk te varen, want alleen de vier tijdsnelsten gaan door naar de halve finale. Daar neemt nummer één het op tegen vier en twee tegen drie.  De nummers 5-8 roeien gezamenlijk een C-finale over 1000 meter.  Op de ZRB blikken traditioneel gezien veel Asopos ploegen. Hopelijk wordt ook dit jaar een Asopos ploeg een koning van de ZRB.

De overige ploegen varen overigens wel gewoon een 2K. De baan in Hilvarenbeek is niet zo breed, dus er starten maximaal maar vier ploegen naast elkaar.

Zaterdag staan er alleen twee kilometers op het programma. Mirjam start als eerste. Op de ARB kampte zij helaas met materiaalpech waardoor zij zich niet in de strijd kon mengen. Op de ZRB zijn er weer nieuwe kansen. Op de Westelijke verraste zij vriend en vijand met genadeloze eindsprint. Zou dat ditmaal in Hilvarenbeek weer lukken? De tegenstanders zijn grotendeels hetzelfde. Vooral Mirte Kraaijkamp (Laga) en Ellen de Boer (Theta) voeren op de ARB sterk, maar ook Annika van Putten (Skadi) is op papier een sterke tegenstandster. Zonder materiaalpech zou Mirjam zich in deze strijd moeten kunnen mengen.  Op zondag start Mirjam niet, maar zaterdag stapt zij nog wel samen met de MGD in de acht. Daar zal zij zeker veel lol hebben.

Na Mirjam stapt Jarno in zijn skiff. Hij presteerde op ARB goed, in vergelijking met eerdere wedstrijden boekte hij veel progressie. Op de ZRB is het zaak om deze progressie voort te zetten en misschien voor het eerst de A-finale van het LB 1x veld te halen. Vooral Jasper Linnartz (Phocas) en Tom van der Kraaij (Saurus) zijn voor Jarno geduchte concurrenten. Aangezien het programma op de ZRB is gespiegeld start op zondag Jarno ook nog in het LG 1x veld. Er zijn veel minder inschrijvingen dan vorige week en er is alleen een A-finale. Een aantal roeiers ging afgelopen weekend aanzienlijk harder en met maar vier plekjes beschikbaar in de finale zal het voor Jarno lastig worden.

We blijven bij het scullen, want MGLD liggen weer met twee dubbeltweetjes aan de start. Pip, Iris, Maaike en Joosje starten beiden het LDG 2x veld. Met zestien inschrijvingen is het best een groot veld. Voor Maaike en Joosje is het vooral een kwestie van overleven en proberen nu wel verder dan de voorwedstrijd te komen. Bij Pip en Iris gaat het beter en zij maken dan ook kans om in de top van het veld mee te doen. De bootjes die op de ARB eerste en tweede worden liggen niet of met een andere opstelling aan de start. Vooral voor de ploegen van Njord en Euros moeten Pip en Iris oppassen.

Na de mindere finale op de ARB zijn er dit weekend weer nieuwe kansen voor EJZ om Beginner-af te worden. Met een goede race maakt EJZ echt veel kans dit weekend. De meeste tegenstanders in het veld zijn ongewijzigd, maar de eerstejaars acht van Skadi roeit dit weekend niet meer in een acht en doet gezellig met twee viertjes mee. Het is even afwachten hoe deze twee boten zich tot de rest van het veld verhouden. Als EJZ net zo start als vorige week kunnen zij heel ver gaan komen. Net als vorige week start Mees van der Meer van Licht in één van de viertjes van Skadi mee.

Frank start dit weekend maar één keer. Alle focus ligt op het B 1x veld. Met 16 inschrijvingen is het veld gelukkig niet zo absurd groot als vorige week, toen er 24 skiffeurs aan de lagen start. Op de ARB was de voorwedstrijd goed, maar kwam de volle potentie van Frank in de finale niet goed tot zijn recht. Als dat dit weekend wel lukt, maakt Frank een grote kans. Als je naar de uitslagen op de ARB kijkt, dan maken vooral Jorrit Lind (Argo) en Jurgen Toennaer (Okeanos) een goede kans.

Met nog maar zes tegenstanders neemt de spanning voor EJD in het DB 8+ voor het felbegeerde Beginnersblik behoorlijk toe. In principe zouden zij een goede kans moeten maken, maar de afgelopen weken kwam het goede roeien er nog niet helemaal uit. De ZRB is wel de wedstrijd waar normaal gesproken veel Asopos ploegen blikken. Als onze dames het goede roeien weer terug vinden, dan maken zij zeker een grote kans.

Op zondag met de 1000 meters is het nog even afwachten hoe de ploeg gaat presteren. In ieder geval lieten de dames op de Thetis wel een goede sprint zien. Op 2 kilometerwedstrijden starten de dames meestal niet als snelste en schuiven gedurende de race meer naar voren toe. Ook zij moeten er in de timetrial volle bak voor gaan. Als ze de knockout-fase halen, kunnen zij op karakter veel ploegen kloppen.

MGD start dit weekend net als op de ARB in veel verschillende bootjes. Op zaterdag starten Fleur, Lisa, Emma en Laura in de viermet. Het is even afwachten hoe deze nieuwe opstelling roeit, maar met twee tegenstanders roeien zij direct A-finale. Een paar uurtjes later stappen zij met de rest van MGD en Mirjam Box samen in de acht in het DE 8+ veld. Er is niet samen getraind, maar er is zeker genoeg kwaliteit aan boord om een leuke race te varen. Op papier legt vooral Njord een sterke ouderejaars acht op het water, maar ook de acht van Skøll moeten we niet uitvlakken. Het zijn eerstejaars, maar ze roeien al een heel jaar in de acht en zullen in vergelijking met de rest waarschijnlijk beter op elkaar ingespeeld zijn.

Net als MGD vorige week stapt MGL dit keer niet in de vierzonder maar in de viermet. Zowel als zaterdag als zondag starten zij in het LG 4+ veld. Op zaterdag starten zij tegen Njord, Proteus en Skadi. Voor MGL zijn het bekende tegenstanders, want alle bootjes startten oorspronkelijk in het Developmentveld.  Njord roeit al iets langer in de viermet en trokken zelfs op de Damen blik. Ook de boot van Proteus doet dat, maar in de vierzonder hebben onze jongens ze weleens gepakt. Skadi stapte vorige week op de ARB voor het eerst in de viermet. Als je kijkt naar de tijden van de vierzonder, zullen zij waarschijnlijk wat harder gaan

Op zondag starten zij grotendeels tegen dezelfde tegenstanders. Alleen Njord wordt ingeruild voor Vidar. Op papier een sterke tegenstander, want de vierzonder draaide goed mee in de A-finales van het LDev 4- en LG 4- velden. Het wordt spannend voor MGL, hopelijk brengt het net als voor MGD hetzelfde succes. 

EJL start alleen maar op zondag. Voor hen een extra dagje rust om zo extra hard op de 1000 meters te knallen. Qua klassement is het vooral oppassen voor Njord. De ploeg uit het centrum van Leiden loopt de afgelopen wedstrijden iets op onze lichte pikken in. De voorsprong bedraagt nog vijf punten, maar het zou lekker zijn als ze dit keer weer punten op hen pakken. Ik verwacht wel dat de top drie sneller gaat, maar onze jongens zouden Proteus, die een paar wedstrijden slecht heeft gepresteerd, deze week wel eens kunnen pakken in het klassement. Ze kunnen dus zomaar eens een plekje gaan stijgen

Met paars-wit-rode groet,

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)