Voorbeschouwing Koninklijke Holland Beker

Dit weekend staat de meest prestigieuze roeiwedstrijd van Nederland op het programma. Op de Bosbaan wordt de Koninklijke Holland Beker georganiseerd, de enige jaarlijkse internationale wedstrijd van Nederland. Ook dit jaar verschijnen er veel internationale toproeiers aan de start. Naast de reguliere velden zijn er ook speciale velden waarin alleen de top zes van het Development- en Eerstejaarsklassement mag starten.  Namens Asopos mogen EJZ, EJL en het viertje van MGD hieraan meedoen. Verder start Ward in voorbereidingen op de wereldbeker in Luzern in de dubbelvier. Mirjam stapt in haar skiff en combineert op zondag in een dubbelvier, net als Pip en Iris van MGLD, zij starten in hetzelfde veld.

Zaterdag begint de KHB met MGD. Met twee viertjes en één invaller starten zij in het BW 4- (Under 23 Women’s Four). Het eerste viertje bestaat uit: Anouk, Nenya, Irini en Emma. Zij roeien heel het seizoen goed mee in de Developmentvelden. Het tweede viertje bestaat uit de rest van MGD. Samen met Anne-Men van Aegir vormen Fleur, Lisa en Laura ook zeker een sterk viertal. Het zal er tussen deze twee bootjes om gaan spannen. Het zal in ieder geval een mooie onderlinge strijd worden. Met een aantal internationale tegenstanders is het veld redelijk zwaar bezet. Zo starten er twee viertjes uit Amerika, is er een viertje van de Tsjechische bond en liggen er nog wat combinatieviertjes op het water.

Op zondag start alleen het Development viertje. Het was lang onzeker of onze dames überhaupt de KHB mochten starten, want in het klassement staan zij op een gedeelde zesde plek met Orca. Gelukkig eindigden zij op de ZRB hoger dan deze ploeg en mogen zij alsnog van start op de KHB. In het veld gaan een aantal viertjes zeker harder, maar als de dames goed varen zou een vierde plek zeker mogelijk moeten zijn.

Na MGD zal Mirjam op zaterdag aan de beurt zijn in haar skiff. Ook hier zijn er veel internationale deelnemers, waar helaas niet heel veel over te zeggen valt. Qua tegenstanders uit Nederland zal het vooral gaan tussen Mirte (Laga), Claartje (Okeanos) en Nienke (Triton). Op de ZRB ging Nienke nog veel harder. Op de ARB kon Mirjam door materiaalpech zich niet in de strijd mengen. Hopelijk gaat het dit weekend beter en verrast zij iedereen met een knetterharde eindsprint.

Op zondag combineert zij net als veel andere ploegen in een dubbelvier. Samen met Ellen (Thêta) en het succesvolle Development tweetje van Proteus (Anouk en Jolien) ligt er een sterke dubbelvier op het water. In Delft is er afgelopen weekend flink getraind en de boot liep best aardig door. Zij nemen het vooral tegen veel andere Nederlandse combinaties op en een aantal buitenlandse ploegen. Houd vooral de combinatie van Gyas, Nereus en Triton in de gaten. Zij varen al een langere tijd in de dubbel vier.

In hetzelfde veld als Mirjam starten Pip en Iris in combinatie met Skadi. Dit dubbeltweetje draait in het Developmentveld lekker mee en vaart meestal net iets harder. Desondanks is het een mooie combinatie die qua concurrentie vooral moet kijken naar de overige combinaties uit de Developmentvelden, zoals Njord/Saurus en Argo/Triton. Vooral Argo/Triton lijkt op papier sterk.

Over dubbelviertjes gesproken, ook Ward start hierin. Nu zijn ploeg voor Luzern gekwalificeerd is, is de Koninklijke Holland Beker een uitgelezen kans om met wat internationale ploegen te meten. Van de Nederlandse ploegen zijn zij overduidelijk de snelste. Qua buitenlandse afvaardigingen is dat nog even afwachten. De ploeg van de nationale equipe van Tsjechië startte afgelopen wereldbeker in Poznan nog in de vierzonder. Daar eindigden zij als derde. De rest van de ploegen is geheel onbekend en is dus even afwachten hoe hard deze gaan varen.

De ploeg start dit weekend twee keer, want op zondag starten zij in hetzelfde veld. De tegenstanders zijn grotendeels hetzelfde.

Van alle eerstejaarsploegen die dit weekend mogen starten, start zaterdag EJZ als eerste. Met het draaien van een goed seizoen worden de heren nu beloond. Gyas presteert de afgelopen wedstrijden erg goed en maakt voor de overwinning een grote kans. EJZ laat al heel het seizoen zien hard te kunnen starten. De overwinning is misschien wat hoog gegrepen, maar met een goede start kunnen zij het de rest erg moeilijk maken. Op de ARB pakten zij ook meer punten dan Laga (nummer twee in het klassement). De meeste kans op de overwinning maken Saurus en Gyas, maar Asopos hoeft daar helemaal niet voor onder te doen. Inspiratie hebben de mannen genoeg, want zij hebben vast al een mooi filmpje van hun coaches op de KHB gezien.

Pas laat op zondag start EJL. Net als zwaar hebben zij een goed seizoen gedraaid. In het klassement staan zij momenteel vijfde, maar de vierde plek is, volgende week, nog steeds haalbaar. Voor de overwinning op de KHB maakt de top drie in het klassement de grootste kans op de overwinning. Nereus is het hele seizoen al oppermachtig en ook Skadi en Skøll gaan aanzienlijk harder dan onze ploeg. In voorbereiding op het NSRF slot wordt het in ieder geval een mooie pot. Het zou een goede zaak zijn als onze jongens Proteus in ieder geval al verslaan. Aan de start is afgelopen week flink gesleuteld, dus wellicht is er meer mogelijk en kunnen onze jongens ons verrassen.

De KHB is een van de mooiste wedstrijden van het jaar en de mogelijkheid om de internationale roeitop op de Bosbaan te zien varen. In vergelijking met andere wedstrijden hangt er een hele andere sfeer. Net als op de vorige edities is een rijdende tribune waarmee je naar al je roei-idolen kan kijken en natuurlijk onze ploegen kan aanmoedigen.

Ik hoop vele van jullie dit weekend op de Bosbaan te zien!

Met paars-wit-rode groet,

Joost Kempers

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)