Nabeschouwing 34e Asopos Driekamp 2017

Hetairoi, lieve leden,

Het einde van het jaar nadert, maar daarmee neemt de werkdruk niet af. Voor de laatste sprintwedstrijd van het jaar was er nog onze eigen wedstrijd. De 34e Northwave Asopos Driekamp! Terwijl de wedstrijdroeiers op de ARB te vinden waren was het heel druk op ons terrein. 202 ploegen hadden zich ingeschreven voor onze geweldige wedstrijd over drie afstanden. Ook dit jaar wist een Asoposploeg weer een compoblik binnen te slepen op ons eigen vaarwater!

De dag begon met slecht weer in de vroege ochtend. De eerste ploegen moesten worden teleurgesteld. Er werd onweer voorspeld en daardoor kon niemand in het eerste blok starten. Heel even leek het alsof het tweede blok ook niet verroeid zou kunnen worden, maar al gauw brak het grijze gordijn open en kwam de zon weer tevoorschijn.

In het tweede blok startten als allereerste de Heren Club 8+ ‘Philly Wonka en de SS Clubjacht’ en onze Heren Talenten 8+. Voor de Club 8+ was de Driekamp een bokaalwedstrijd. De heren voeren een sterke 500m en een verdienstelijke 250m. Echter verloren ze kostbare seconden op de 1250m. Voor de uiteindelijke score werd het gemiddelde genomen van de 3 afstanden. Met een gemiddelde tijd van 1:34,8 eindigde Philly Wonka als 12e in hun veld. De Talenten 8+ startte hun eerste wedstrijd samen in de 8+. Voor hen was het resultaat niet heel belangrijk, maar lag de focus voornamelijk op wedstrijdervaring opdoen. De heren waren op de eerste 500m nog iets te terughoudend. Op de 250 was de tijd al wat meer belovend. Op de 1250m gingen onze mannen al harder dan Argo. Met een tijd van 1:40,0 eindigen de heren als 17e in hun veld. We zullen zien hoeveel verbetering er gemaakt kan worden op het NSRF Slot.

In het Heren 4+ Categorie B-veld  startten de mannen van Ovulatie. De heren voeren op de Skøll Cup een sterke race over 2000m en ook op de EDR wisten de mannen een sterke eindtijd neer te zetten. Op onze Driekamp voeren ze tegen sterke tegenstanders. Met een tijd van 1:55,0 eindigden de heren als 8e in hun veld van 12. Hiermee halen ze weer 8 punten binnen voor de Vlietbokaal.

In het Heren 2x veld startten Bas & Stefan en Jesper in een combi bootje met Proteus. Beide ploegen zijn speciaal voor deze wedstrijd samen gaan trainen. De resultaten waren eigenlijk best prima. Bas & Stefan wisten op de korte afstanden een Proteus ploeg voor te blijven en ze eindigden als 14e van de 15 met een gemiddelde tijd van 1:58,0. Jesper en Rens, zijn ploeggenoot uit Delft, hadden een rivaal gevonden in de andere 2x van Proteus. Op de drie afstanden waren de twee ploegen sterk gewaagd aan elkaar. Uiteindelijk waren het Rens en Jesper die de snelste gemiddelde tijd wisten te behalen. De heren werden 11e van de 15 met een gemiddelde tijd van 1:53,2.

In het Heren Lente C4+ veld voeren drie ploegen de drie afstanden van de Driekamp. De Meerkoetjes, Navis Lenta en een combinatie van de twee waren te vinden op het water. De heren van de Meerkoetjes voeren een sterke race. Ze lieten kostbare seconden vallen op de 250m en eindigden daarmee als 2e in het veld met een gemiddelde tijd van 1:57,8. De heren van Navis Lenta en de combiboot lagen dichter bij elkaar in het veld. De mannen van Navis Lenta voeren een minder sterke 500m en wisten daardoor het gat niet meer te dichten. De combiboot eindigde als 5e met een tijd van 2:05,7. De mannen van Navis Lenta zaten er net achter als 6e van de 7 met een tijd van 2:08,7.

In het 3e blok startte de Dames Talenten 8+. Ook voor deze ploeg was dit de eerste wedstrijd met z’n allen in de 8+. Ze troffen een andere talenten 8+ in hun veld aan van Laga. Op de eerste 500m waren het de rode buren uit Delft die eerder over de streep wisten te komen. Op de 250m was het net weer Laga die de leiding nam. Het was uiteindelijk de 1250m waarop onze dames hun kracht demonstreerden. Met een verschil van ruim 12 seconden kwam onze Talenten 8+ eerder over de finish. Hiermee versloegen ze Laga met een verschil van 0,2 seconden op hun gemiddelde tijd van 1:59,4! Een goede eerste interactie. We zullen zien hoe het op het NSRF zal gaan verlopen.

In het Dames 4* veld startten de dames van de voormalige MGD en de Dames Talenten 4*. Voor beide ploegen was dit de eerste wedstrijd met elkaar in de boot. De dames van EXMGD voeren een sterke race, maar de tegenstanders waren veel meer ervaren in het nummer. Met een gemiddelde tijd van 1:59,9 eindigden de dames als 3e van de 4 in het veld. Voor de Talenten 4* was dit hun eerste wedstrijd samen in een scullboot. Naar verwachting hebben de dames het zeker goed gedaan. Ze voeren tegen ervaren boten, maar wisten hun eigen plan te varen. Met een gemiddelde tijd van 2:04,0 eindigden de dames als 4e. We zullen zien hoe ze het over 3 weken in het Talenten 4* veld van het NSRF Slot zullen varen.

In het Heren 2- veld startten El Súper Duo, Twee-Zonder Wonder en Jason & Sander. Jason & Sander hadden materiaalpech en moesten ineens in de 2+ starten. De heren hebben hun uiterste best gedaan, maar wisten op de korte afstanden geen recordtijden te varen. Op de 1250m hadden de heren met het gewicht van een stuurtje lekker veel druk en wisten ze een tegenstander te verslaan. Ze eindigden als 6e met een gemiddelde tijd van 2:04,1. Simon en Thomas voeren voor de eerste keer dit jaar weer een wedstrijd samen in de 2-. Op de korte sprints voeren de mannen goed mee, maar op de lange afstand lukte het ze niet op goed bij het veld te blijven. Ze eindigden als 5e van de 6 met een tijd van 1:57,4. Maurice en Dirk voeren voor de Gyas Noord-Willemsbokaal. De heren hebben het hele seizoen goed samen gevaren en wisten de verwachtingen waar te maken. Ze eindigden als 3e met een gemiddelde tijd van 1:52,4.

In het Heren Onervaren C4+ veld startten er 4 Asoposploegen. De mannen van Biervliet voeren een lekkere race en eindigden als 7e van de 9 met een tijd van 2:01,3. Voor de mannen van Volare was dit hun eerste wedstrijd sinds de Asopos Najaarswedstrijden. De verwachtingen waren niet denderend, maar de heren wisten ons allemaal te verbazen. Met een prima gemiddelde tijd van 1:57,1 voeren ze netjes in de middenmoot. De heren van Phoenix lieten weer eens zien dat ze hard kunnen op langere afstanden, maar deze keer lieten ze zien ook steeds beter te worden op de sprints. Met een gemiddelde tijd van 1:54,8 eindigden de heren als 4e van de 9. De mannen van Smikkelbeer hadden de smaak goed te pakken sinds de NCN. Ze voeren op iedere afstand de snelste tijd en eindigden daarmee als eerste in hun veld met een gemiddelde tijd van 1:47,6! Daarmee wint Asopos het Heren Onervaren C4+ veld van de Driekamp.

In het 4e blok van de dag startten er 9 Asopos ploegen. In het Heren 4+ Categorie A-veld startten Hotwings 2: Back on the Menu en ‘0615401286’. Het Categorie A-veld van de Vlietbokaal bleek voor beide ploegen iets te hoog gegrepen. De voormalige clubroeiers van Hotwings kwamen voor deze wedstrijd weer bij elkaar en dat beviel goed. Met een gemiddelde tijd van 1:46,2 voeren de heren naar de 12e tijd van de 18. De mannen van 0615401286, ook wel het telefoonnummer van Rogier, hadden last van materiaalpech. Ze hadden zeker op de korte afstanden moeite met op het bankje blijven zitten. Ze eindigde daardoor uiteindelijk als 18e van de 18 met een gemiddelde tijd van 1:52,0.

In het Mix Ervaren 2x veld startten Tim en Hester onder de naam TvT_TV. De twee hadden niet veel ervaring met elkaar in de 2x of met scullen in het algemeen. Desalniettemin voeren de twee een prima race. Ze eindigden net achter Thêta met een gemiddelde tijd van 2:13,8. Daarmee rondden ze de dag af met een 5e plek van de 6.

In het Heren Ervaren 1x veld startten dit weekend Paul en Fabian. Voor Paul was dit een wedstrijd voor de Skiffbokaal. Hij voer dit keer een sterkere lange afstand, maar wist met zijn sprintjes niet veel ploegen te pakken. Hij eindigde de dag als 7e van de 10 met een tijd van 2:00,4. Fabian startte dit weekend zijn eerste wedstrijd in de skiff dit seizoen. Hij voer een prima race, maar de rest van het veld bleek ook heel sterk. Hij rondde het veld af met een tijd van 2:03,3 en eindigde als 10e.

Als laatste startten de Lentedames de Driekamp. In het Dames Lente C4+ veld lagen er 4 lenteploegen van Asopos aan de start. Lentedames 2 en 3 lagen heel dicht bij elkaar gedurende de 3 afstanden. Lentedames 2 wisten op de sprintjes telkens net een seconde te pakken op Lentedames 3. Het was echter de 1250m waar de Dames 3 boot ineens de juiste halen wist te vinden. Met een ruime marge wisten de Lentedames 3 hier de cruciale seconden te pakken die uiteindelijk het verschil hebben gemaakt. Lentedames 3 eindigde als 11e met een gemiddelde tijd van 2:29,1. De Lentedames 2 zaten hier vlak achter. Zij eindigde als 13e met een gemiddelde tijd van 2:30,6. De twee zijn zeker gewaagd aan elkaar. Ook Rowlijf en Leo Mare lagen dicht bij elkaar. Op de 500m voer Leo Mare een van de snelste tijden van het veld. De dames van Rowlijf wisten echter op de 250m nog wat spanning te creëren door net 0,3 seconden sneller te varen dan Leo Mare. Ook op de 1250m voer Rowlijf een snellere tijd, maar de dames van Leo Mare hadden zo’n sterke 500m tijd neergezet dat het gemiddelde toch ten gunste van Leo Mare viel. Met een gemiddelde tijd van 2:24,7 werd Leo Mare 6e in het veld van 14. Rowlijf eindigde ook hoog met een 7e plek met een tijd van 2:26,2. De dames hebben heel erg goed gepresteerd op de Driekamp!

Ondanks het afgelaste blok in de ochtend was de rest van de dag ideaal voor roeien. Met veel zon en een lekkere bries voer iedereen uitstekende wedstrijden. Er staan nog 2 wedstrijden op de competitiekalender, de Okeanos Sprint en de Orca Slotwedstrijden. Het einde is in zicht, maar dat betekent nog niet dat er niet nog meer geblikt kan worden dit jaar!

Met paars-wit-rode groet,

Maas van Zeijl

h.t. Commissaris Competitieroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)