Nabeschouwing Hel van het Noorden 2017

Hetairoi, Lieve leden,

 

Het is al een aantal weken geleden, maar namens Asopos de Vliet werd er gestart op de Hel van het Noorden in Groningen. Jarno Hagelen en Frank Spijker reisden dapper af naar het noorden om daar de strijd over zes kilometer aan te gaan. Jarno heeft hier een mooie nabeschouwing over geschreven die hij graag met de rest van de vereniging deelt, lees hem hieronder!

 

“De Hel gaat door, tenzij het niet doorgaat” - Fabian Bos

 

De Hel van het Noorden is een bijzondere wedstrijd, dat zit al in de naam. Een week vantevoren waren de voorspellingen niet zo gunstig. In de zin van windkracht 10, afhankelijk van welke site je checkte. Dit gebeurde in 2015 al een keer, toen de wedstrijd werd afgelast. Dit jaar viel het uiteindelijk wel mee. De organisatoren waren erg tevreden: het zou een helse Hel worden. Windkracht 5, regen, hagel, natte sneeuw. En voor het geval je dacht dat het mee zou vallen: de wind stond loodrecht tégen.

 

“Je start de Hel niet omdat het leuk is, maar omdat je een baas bent als je het doet” - Frank Spijker

 

Deze wijze woorden spreken voor zich. Gesproken door Frank Spijker, ook wel bekend als tussenpersoon zwaar van vorig jaar, die overigens een prachtig verenigingsrecord op zijn naam heeft staan in de Dev2x. Frank zou Frank niet zijn als hij een beetje zenuwachtig was en in zijn voorbereidingen eventjes vergeten was om wat extra eten mee te nemen, maar dat mocht de pret niet drukken. Net als de regenbui die net losbarstte op het moment dat we onze skiffjes mochten pakken, hoort er gewoon bij.

 

“Als je het binnen 20 minuten warm krijgt, doe je teveel” - Dion van Schie

 

Het oproeien op de Hel is misschien wel wat het meest afwijkt van normale wedstrijden. In plaats van rondjes roeien van max 2 km, roei je 10 kilometer in een rechte lijn. Je roeit dus met tientallen skiffjes in een rijtje richting de start, wat een interessant gezicht is. Minder interessant is het uitzicht, het Eemskanaal is zo saai als je het kan krijgen.

 

Het oproeien ging heel gemakkelijk met windje 5 mee. Iedereen begrijpt wat er gebeurt als je je bootje dan 180 graden draait. Als de 6 km in wedstrijdhaal dan ongeveer even lang duurt als deze 6 km rustig oproeien, dan vind je het opeens heel terecht dat deze wedstrijd de Hel heet.

 

Naar eigen zeggen was Frank de eerste kilometer aan het laffen. Daarna bedacht hij zich dat ‘ie gewoon ff moest doorpompen, dat was heel duidelijk terug te zien aan zijn tussentijden. Op de 2 kilometer was hij van 26e naar de 9e plek gestegen! Hij kreeg het voor elkaar om 2 roeiers in te halen. Frank eindigde uiteindelijk als 28e van de 45, een zeer mooie verbetering ten opzichte van het jaar ervoor, en maar 15 seconden achter de winnaar van het Dev2x-klassement vorig jaar! 

 

In mijn eigen race werd ik (Jarno) direct opgejaagd door een Gyaan. Hoe harder zijn coach riep dat hij mij in moest halen, hoe meer ik mij aangemoedigd voelde omdat niet te laten gebeuren. Dit kat en muis spelletje duurde enkele kilometers, met als voordeel dat ik opeens mijn voorganger had ingehaald. Waar ik mij over heb verwonderd (28 minuten doen over een race is echt veel te lang), is waarom iemand die Edwin heet aangemoedigd wordt met “ALLEZ HENK!”. Helaas was ik na de finish niet meer in staat om dit uit te vragen. Mocht iemand hier achter komen, laat het me weten!

De Hel. Een supermooie wedstrijd om gestart te hebben, een helse wedstrijd terwijl je bezig bent.

 

Jarno Hagelen

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)