Nabeschouwing Hollandia Roeiwedstrijden / Aegon NK Klein 2018 - Brons voor Ward van Zeijl!

Hetairoi, lieve leden,

Afgelopen weekend zijn op de Bosbaan de Hollandia Roeiwedstrijden / Aegon NK Klein 2018 verroeid. Twaalf ploegen van Asopos de Vliet vertegenwoordigden het paars in Amsterdam waarvan vier roeiers ook voor de nationale titel streden.

Vrijdagavond waren de timetrials voor de plaatsing van halve- en kwartfinales van het NK. Voor Mirjam en Iris hing er niks af van de timetrial. Bij hen viel er niemand af en ging het om het verkrijgen van een gunstige baan in de kwartfinale. In de halve finale lag Iris er tot de 1000 meter erg mooi bij en had ze nog uitzicht op een derde plek die recht gaf op de halve finale. In de versnelling van haar tegenstanders kon zij helaas niet meekomen en eindigde op een vierde plek. Mirjam startte in de kwartfinale iets te rustig weg en lag lang op de vierde plek. In een harde eindsprint kwam ze minder dan een halve seconde tekort voor een halve finale. In de C-finale starte Iris brutaal weg en lag na de eerste 500 meter op een knappe tweede plek. Op haar derde 500 meter verloor ze echter veel terrein en eindige op een vierde plek. Iris voer dit weekend haar eerste 2k-wedstrijd in de skiff, een mooie ervaring in een erg competitief veld. Mirjam kwam rustig op gang in de wedstrijd, gedurende de race schoof ze naar voren, maar in de eindsprint kwam ze tekort voor de overwinnig. Resultaat: tweede plek.

De eerstejaars dames begonnen zaterdag met hun wedstrijd in het eerstejaarsveld. Op de Far$ity lieten de dames al zien te kunnen racen en grepen toen net naast een finaleplaats. Op papier leek het een gunstige loting en was dit het moment om te bewijzen dat zij thuishoren in de A-finale. De dames kwamen hard uit de start en grepen meteen de leiding in hun voorwedstrijd. Voorbij de 1000 meter werden zij terug gehaald door Proteus, maar met een tweede plek plaatsten zij zich voor de finale. In de finale konden de dames de snelste ploegen nog niet volgen, maar tegenstander Proteus werd dit keer wel op ruimte achterstand gezet. Het resultaat is een vijfde plek en daarmee zijn ook vijf klassementspunten verdiend.

Zo gunstig als de loting voor de EJD leek, zo lastig was die op papier voor de mannen van eerstejaars zwaar. Met de nummer één en twee van de Far$ity in de heat, waar ook maar twee ploegen doorgingen, moesten zij dus flink aan de bak. De grootspraak van de voorbeschouwing kon niet worden waargemaakt afgelopen weekend. Na een vierde plek in de voorwedstrijd eindigden de mannen op een vijfde plek in de B-finale. De nieuwe opstelling in de boot lijkt nog niet de succesformule te zijn waarop gehoopt was. De sfeer in de ploeg is ondanks de tegenvaller goed en de blik is gevestigd op de Damen waar zij wederom hun plek in de top van het veld zullen opeisen.

Op trainingen, sparsessies en trainingsweekend kwamen de eerstejaars lichte dames altijd goed voor de dag, maar op wedstrijden bleven resultaten uit. Tot op de Hollandia! In de voorwedstrijd kwamen de dames gecontroleerd uit de start en roeiden de dames niet alleen mooi, maar zaten er ook benen onder. In de eindsprint lieten de dames te zien te kunnen racen wanneer het er om spant en trokken ze de boot met een flinke versnelling naar de tweede plek. In de A-finale voeren de dames een vlakke race en kwamen net tekort voor een vierde plek. Zoals Ronald Florijn het zou verwoorden: de lichte dames zijn eindelijk ‘aan’ gegaan. Het onderste lijkt nog niet uit de kan gehaald en met een harde eindsprint kan er vanaf de Damen voor de blikken worden gevaren.

Op de Heineken en de Far$ity kwamen de lichte heren al goed voor de dag. Voor de Hollandia waren de verwachtingen dan ook hoogespannen en was iedereen benieuwd hoeveel punten de mannen ditmaal zouden meenemen naar Leiderdorp. In de voorwedstrijd leek het nog even spannend te worden, maar met een harde eindsprint werd de finale veiliggesteld ten koste van onze lichtblauwe makkers. In de finale voltrok zich een spannende strijd, Gyas en Skadi zijn nog een maatje te groot, maar het verschil met Laga was slechts 1,5 seconde. De heren verdienden met een vierde plek liefst zes punten.

Zondag hebben alle eerstejaars het beginnelingenveld gestart. Zo mooi als de resultaten zaterdag waren, zo hard vielen ze zondag tegen en enkel eerstejaars licht wist zich te plaatsen voor de finale. Met de wijze woorden van de roeiers zelf: ‘het is een eerstejaarsveld, dus alles is mogelijk op de volgende wedstrijd’, richten zij zich op de Damen. Hier zullen zij opnieuw moeten bewijzen in de A-finale thuis te horen om hun beginnelingenblik op te eisen.

Sean en Stefan voeren dit weekend hun eerste wedstrijd in de dubbeltwee. Dit weekend werd er ook zonder verwachtingen gestart en was het vooral aftasten waar zij op dit moment liggen in het veld. Zaterdag kwamen de heren niet lekker uit de verf. Er zaten harde stukken tussen, maar de race was zo onregelmatig dat het resultaat niet goed was. In de finale kwamen de mannen traag op gang, maar de baansnelheid was een stuk beter. De finale lijkt Sean en Stefan goede moed te hebben gegeven voor zondag. In de voorwedstrijd kwamen zij laat op gang, maar voeren hun directe tegenstander van zaterdag op grote achterstand. De top van het veld is nog een eind weg, maar aansluiting met de middenmoot is gevonden. Als de stijgende lijn net zo stijl blijft, gaan de heren dit jaar nog een aantal spannende A-finales varen.

Jarno en Mees roeiden dit weekend ook in de dubbeltwee. Zaterdag kwamen ze in het lichte heren developmentveld in actie en kwamen op eenvoudige wijze in de A-finale. Na een spannende race eindigden zij op een vijfde plek, een resultaat waar de heren zichzelf mee tekort deden. Zondag bewezen Jarno en Mees waarom. Na in de voorwedstrijd hun krachten gespaard te hebben, openden de heren in de finale de jacht op het blik. Na een snelle start zakten de heren iets terug, maar maakten dit in het middenstuk goed. In een spannende eindsprint eindigden Mees en Jarno op een knappe tweede plek in het lichte gevorderden dubbeltweeveld.

De vierzonder van middengroep licht voor zaterdag in het development vierzonderveld en zondag in de lichte gevorderde vierzonder. In beide velden konden de mannen afgelopen weekend nog niet meekomen met de snellere ploegen en waren veroordeeld tot de B-finale.

Zaterdag voer middengroep dames in twee viertjes in het development vierzonderveld. Het viertje met Anouk, Nenya, Fleur Jaspers en Laura kwam via een gecontroleerde race in de A-finale. Meike, Fleur Hiensch, Sanne en Bianca kwamen in hun voorwedstrijd tot een derde plaats en plaatsten zich daarmee in de B-finale. In de B-finale kon de directe tegenstander van de voorwedstrijd ditmaal niet worden voorgebleven en eindigden de dames op een zesde plek. In de A-finale bleken de Nereus en Laga nog een maatje te groot, maar kwamen de dames tot een knappe derde plek. Zondag lagen de ploegen in de zelfde voorwedstrijd waar alleen de eerste drie plekken recht gaven op de A-finale. Asopos de Vliet eindigde op een derde en vierde plek en zo mochten Anouk, Nenya, Fleur Jaspers en Laura in de middag de finale starten. In een nette race, waarbij de dames hun verbeterpunten van zaterdag al terug lieten zien, eindigden zij op een vierde plek.

Hoogtepunt van de Hollandia waren Asopossers Boudewijn Röell en Ward van Zeijl. Beiden startten het NK om voor de prijzen te gaan, respectievelijk in de tweezonder voor zware mannen en de lichte heren skiff. In de categorie van Ward viel er in de timetrial niemand af, het was enkel een race voor gunstige banen in de kwartfinales. Met een zevende tijd op vrijdag deed Ward al netjes mee met de snellere skiffeurs, zonder dat dit hem al te veel moeite kostte. In de kwartfinale ging Ward hard van start en kwam met ruime voorsprong over de 1000 meter. Zonder zich in de eindsprint al te veel in te spannen, won hij met een kleine voorsprong zijn heat. In de halve finale werd hij geloot tegen directe concurent Damion Eigenberg van Gyas. De twee trokken gelijk weg van het hele veld en vochten samen uit wie er als eerste over de finish zou komen. Uitendelijk eindigde Damion op één en Ward kort daarachter. Duidelijk was dat Ward in goede vorm is en in de finale voor het podium zou gaan. Op zondagmiddag lag Ward naast Damion en daarachter startte grote kanshebber Obbe Tibben van Skøll. Damion en Obbe vertrokken snel uit de startblokken en en lieten de rest van het veld op achterstand. Ward hield zich aan zijn eigen raceplan en starte in de achterhoede, maar schoof elke 500 meter door het veld naar voren. Vanaf de 1200 meter lag hij op een vijfde positie en trok de gashendel open. Ward stampte zijn benen harder plat en het tempo kroop naar 40 halen per minuut. Eén voor één brak hij zijn tegenstanders en schoof naar een derde plek. De voorsprong van Damion en Obbe was net te groot om nog te overbruggen, maar met ruime voorsprong op de nummer vier eindige Ward op een schitterende derde plek! Brons voor Ward van Zeijl in de lichte mannen skiff!

Boudewijn startte het NK samen met Vincent van der Want van Nereus. Vaste partner in de twee, Mitchel Steenman van Skadi, was door ziekte geveld. Boudewijn en Vincent hadden nog niet veel tijd om goed bij elkaar te komen, maar desondanks waren zij op voorhand kanshebber voor eremetaal. In tegenstelling tot de meeste andere timetrials hing er voor Boudewijn meer van af. De eerste zes tijden plaatsten zich automatisch voor de halve finale en hoefden zaterdagochtend geen herkansing te varen. In de eindsprint begon het iets uit elkaar te lopen, maar met een vierde plek hadden Boudewijn en Vincent zich direct geplaatst voor de halve finale. Zaterdagmiddag kwamen Boudewijn en Vincent makkelijk mee met de snellere ploegen en plaatsten zich met ruime voorsprong op de nummer voor de A-finale. Zondagmiddag vond de finale plaats van de zware mannen tweezonder. Boudewijn voelde zich fit en was klaar om voor een verrassing te zorgen in roeiend Nederland. Vanaf de start trokken Vincent en Boudewijn op ogenschijnlijk eenvoudige wijze hun boot weg van het veld en lagen na 800 meter aan de leiding met een mooie voorsprong. Mede door omstandigheden in en buiten de boot konden zij deze voorsprong niet vasthouden. Uiteindelijk eindigden zij op een vijfde plek, gezien de korte tijd dat zij samen roeiden een mooi resultaat! Wellicht had er meer ingezeten dan zondag naar voren kwam, maar Boudewijn roeit goed, is fit en klaar om zijn plek in de Holland 8 op te eisen.

Met mooie resultaten van de eerstejaars op zaterdag en knappe prestaties van de middengroepen op zondag met als kers op de taart een bronzen medialle voor Ward was het een succesvolle editie van de Hollandia voor Asopos de Vliet. Dit biedt veel vertrouwen voor de Damen over anderhalve week op de Willem-Alexanderbaan.

 

Met paars-wit-rode groet,

 

Sergio Griffioen

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)