Nabeschouwing Damen Raceroei Regatta 2018

Hetairoi, lieve leden,

Al bijna een week geleden is op de Willem Alexanderbaan de Damen Raceroei Regatta verroeid. Het weekend was zonovergoten en met relatief weinig wind was het goed vertoeven in Zevenhuizen. Asopos de Vliet trok tweemaal blik op zondag, Ward van Zeijl in het lichte heren elite skiffveld en Fleur Hiensch, Bianca, Meike, Fenna en Martha in het dames beginnelingen viermetveld.

Zaterdagochtend startte de eerstejaarsdames hard weg en pakte een kleine voorsprong op concurrenten Proteus en Euros. Op de 1000 meter kwam er een push van de laatstgenoemden die niet werd beantwoord en onze dames werden terug gehaald. Het resultaat was een vierde plek die recht gaf op de B-finale. De finale was een mooie race waar het hele veld binnen een bootlengte lag. De dames voeren goed mee, maar trokken aan het kortste eind en eindigden zesde. Zondag in het beginnelingenveld lagen de verschillen dicht bij elkaar in zowel de voorwedstrijd als de finale. Beide keren eindigde Asopos de Vliet op minimale afstand aan de verkeerde kant van de streep.

Eerstejaars lichte dames startte hard weg en nam direct de leiding in het eerstejaars lichte dames4*veld. Richting de 500 meter kwam het veld terug, maar hierdoor lieten zij zich niet gek maken. Op de helft schoven ze mooi door het veld naar voren en eindigden op een tweede plek, kort achter de leider van het klassement. In de finale miste de strijdlust en eindigden zij op de zesde plek. Met een eerste plek in de voorwedstrijd plaatsten de dames zich netjes voor de finale van het beginnerveld. In de finale kwam de ploeg in het paars goed uit de start en greep direct de leiding. Nadat Aegir hun baanhaal gevonden had, bleek dat zij nog een maatje te groot waren op dit moment. Doordat de dames niet meegingen met het opzetje van Thêta eindigden zij uiteindelijk op een derde plaats.

De middengroep licht dubbeltwee voer zaterdag de hele wedstrijd gecontroleerd op de tweede plek. Op ogenschijnlijk eenvoudige wijze hielden zij de rest op afstand en bleven binnen een bootlengte op de leider. In de eindsprint werden zij nog voorbijgestreefd door Saurus, maar de A-finale kwam nooit in gevaar. Alles wat goed ging in de voorwedstrijd, liep uit elkaar in de finale. Mees en Jarno konden niet meekomen met de snellere ploegen en eindigden op een zesde plek. In het beginner dubbeltweeveld op zondag plaatsten de mannen zich met een derde plek in de voorwedstrijd voor de finale. De mannen kwamen redelijk uit de start, maar het vermogen om mee te gaan met de opzetjes van de tegenstanders. Uiteindelijk eindigden zij op een vierde plek.

Middengroep zwaar kwam langzaam uit de startblokken. Het lukte hen niet om de baanhaal te vinden tot de 750 meter, waardoor zij op een ruime achterstand kwamen. Eenmaal de baanhaal gevonden bleek hun snelheid een stuk hoger te liggen en schoven ze door het veld naar voren. In de eindsprint wachtten Sean en Stefan tot de laatste 250 met doorbouwen. Op de finish deden zij zichzelf enorm tekort door op 0,3 seconden niet de A-finale te halen. In de B-finale startten de heren goed weg en lagen midden in het veld. Tot de 1000 meter waren de verschillen klein en hadden ze goede kansen op de eerste plek. Door een snoek verloren ze veel terrein en het goede roeien kon niet worden herpakt. Het resultaat was een derde plaats. Zondag kwamen Sean en Stefan in actie in het beginner dubbeltweeveld. Met een hele vlakke race voeren de heren gemakkelijk naar de A-finale. Het gaat per wedstrijd beter, maar nog steeds wordt er veel toegegeven in de eerste 500 meter. Met de baanhaal is de aansluiting met de snellere ploegen zeker gevonden, het resultaat was een vierde plek.

Bij de race in het lichte dames gevorderden skiffveld van Iris was de wind enorm toegenomen. In haar starthalen maakte ze hierdoor een snoek en startte op achterstand. Haar baanhaal was echter een paar niveaus hoger dan de meeste ploegen. Het verschil na de start was te groot om de heat te winnen, maar met grote voorsprong op de nummer vijf plaatste Iris zich voor de A-finale. In de finale was de wind niet afgezwakt, waar Iris veel last van had. Gedurende de race wilde Iris niet te veel risico nemen en sparde met DDS en Triton. Ze bleef een veilige race varen over de golven en kon daardoor niet meestrijden om de winst. Zondag startten Iris en Mirjam in het lichte dames elite skiffveld. De promotiecode in de voorwedstrijd was niet bijzonder lastig, alleen de langzaamste skiffeuse ging niet door naar de finale. Beide roeisters plaatsten zich eenvoudig voor de finale. In de finale lagen zij met geduchte tegenstandster Tosca Kettler van Orca, waar ook de ‘clean sweep’ op de Heineken Roeivierkamp werd behaald. Mirjam kwam samen met Tosca hard uit de start en snel werd duidelijk dat de winst tussen hen zou worden uitgevochten. Richting de 1000 meter liet Mirjam net iets te veel toe, waardoor Tosca uit kon lopen. In de eindsprint kwam Mirjam nog heel dichtbij, maar moest genoegen nemen met een tweede plek. Iris voer een constante race en eindigde op de vierde plek.

Middengroep licht had moeite de golven te bedwingen waardoor het in de boot rommelde in de eerste 300 meter. Hierna kwam het meer bij elkaar, maar werden er vooral veel halen per minuut gemaakt en was er onvoldoende invulling onder water. Victor, Rens, Elwin en Siem lagen dicht op hun voorgangers, maar het was niet genoeg voor een A-finaleplaats. In de B-finale werd de wedstrijd richting de 750 gestaakt en moest opnieuw verroeid worden. Ondanks de onrust voeren ze een goede eerste 1000 meter en lagen ze tweede. In de laatste 500 meter rommelde het toch wat uit elkaar, konden zij hun positie niet vasthouden en werden voorbijgestreefd. Uiteindelijk eindigden zij derde en hebben daarmee een punt gepakt in het developmentklassement.

Eerstejaars zwaar heeft veel gewisseld in hun opstellingen en dat heeft tot nu toe nog niet goed uitgepakt op wedstrijden. Zaterdag liep het in de voorwedstrijd vanaf het begin tot eind niet zoals we gewend zijn. Er zat veel ongelijkheid in de boot en na een tegenvallende race eindigden zij op de zesde plaats. Door een blessure van Abel hebben zij in de middag niet de finale gestart. Zondag voeren de mannen een betere race in het beginnerveld, maar kwamen net tekort voor een finale.

Eerstejaars licht had zaterdag een lastige voorwedstrijd waar alleen de eerste twee doorgingen naar de A-finale. In een mooie race hielden zij Vidar op voldoende afstand en eindigden kort achter winnaar Laga. In de finale kwamen de mannen hard uit de start en zakten niet terug. In de eindsprint vochten de mannen voor wat ze waard waren en eindigden op een schitterende derde plek! De mannen maken een mooie opmars en staan nu zesde in het klassement. De stijgende lijn werd ook zondag in het beginnelingenveld doorgetrokken. Met de snelste tijd in de voorwedstrijd waren de verwachtingen hoog gespannen voor de lichte heren. In de finale kon de strakke race van de ochtend niet herhaald worden en konden zij niet de zege beklinken. Dit weekend werd wel duidelijk dat wanneer de mannen hun beste race varen, zij niemand voor zich hoeven te dulden in het beginnerveld.

Middengroep dames ging zaterdag met twee viertjes van start in het developmentveld. Fleur Hiensch, Bianca, Meike en Fenna kwamen in hun voorwedstrijd niet verder dan een vijfde plek en plaatsten zich daarmee niet voor een finale. Anouk, Fleur Jaspers, Nenya en Laura vochten samen met Thêta uit wie er als eerste zou eindigen, de voorsprong op de rest van het veld was enorm. Na een ontzettend strakke race kwam het paars met de snelste voorwedstrijdtijd over de finish. In de finale bleek Nereus nog een maatje te groot, maar voltrok zich een bloedstollende strijd om de tweede plek. Met drie ploegen binnen een seconde was het Asopos de Vliet op een derde plek uiteindelijk. Anouk, Fleur Jaspers, Nenya en Laura kwamen ook zondag in actie in de vierzonder, ditmaal in het gevorderde B veld. Waar zij zaterdag tegenover Thêta aan het langste eind trokken in de onderlinge strijd, was het ditmaal in het voordeel van Thêta. Zowel in de voorwedstrijd als de finale moesten zij de Eindhovense dames voor zich dulden. Fleur Hiensch, Bianca, Meike, Fenna en Martha kwamen zondag in het dames beginnelingen viermetveld in actie. In de voorwedstrijd namen  zij direct de leiding en hielden deze voorsprong vast tot het einde. In de finale werd het kunstje herhaald. Tot de 1000 meter liepen de dames uit tot een royale voorsprong op de rest van het veld en werd deze vastgehouden tot de finish. Hiermee trokken de dames BLIK en zijn zij beginner af!

Ward kwam samen met Koen langzaam op gang in hun finale in het Elite dubbeltweeveld waardoor Laga en Proteus/Willem III ver uitliepen. Gedurende de race maakten zij veel goed en met een harde eindsprint kwamen ze nog erg dichtbij, maar bleven steken op een derde plek. Zondag kwam Ward in de skiff in actie op de WAB. Op relatief eenvoudige wijze haalde Ward de finale met de snelste tijd. In de andere heat had Bart Lukkes van Proteus zich ook voor de finale geplaats, met bijna dezelfde tijd. In de finale ging het lang gelijk op, maar voor de 1000 meter pakte Ward al de leiding. In de rest van de wedstrijd liep hij alleen maar verder uit en uiteindelijk pakte hij met ruime voorsprong de overwinning, BLIK voor Ward van Zeijl!

Tot slot kwam Sanne in actie in dames beginnelingen skiffveld. In haar voorwedstrijd voer ze een hele nette eerste 1000 meter. In de derde 500 kon ze niet met haar concurrentes meekomen en eindigde ze op de vierde plek. In de B-finale voer Sanne een heel strakke race en heeft ze er alles uitgehaald. Het resultaat was wederom een vierde plek, zeker niet verkeerd voor een week training in de skiff.

Het was een mooi weekend met voor de WAB perfecte omstandigheden. Met tweemaal blik kon er weer gezongen worden op het erevlot. Veel ploegen zaten dicht bij hun blikken, wat een spannende strijd belooft op onze eigen Westelijke Regatta over een week.

Met paars-wit-rode groet,

Sergio Griffoen

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)