Voorbeschouwing ZRB 2018

Hetairoi, lieve leden,

Komend weekend reist de wedstrijdsectie af naar Tilburg voor de ZRB. Als enige wedstrijd kent de ZRB een gespiegeld programma, hierdoor worden klassementswedstrijden op zondag verroeid en de wedstrijden van zondag op zaterdag. Daarnaast werkt de ZRB met een knock-out systeem voor de klassementen over één kilometer in plaats van twee. Dit betekent dat alle ploegen allereerst een time-trial varen. Slechts de eerste vier plaatsen zich voor de halve finales, hierbij komt de nummer vier uit tegen de nummer één en de nummer twee tegen drie. De nummers vijf tot en met acht varen een gezamelijke C-finale. De halve finales worden boord tegen boord gevaren en de daaropvolgende A en B-finales ook. Voor de ploegen is het dus belangrijk om zo hard mogelijk te varen in de time-trial. Dit betekent sowieso punten, minimaal drie keer de baan over en een makkelijkere ploeg daarna.

Eerstejaars zwaar kende op de Westelijke Regatta een matig weekend. Beide dagen werd de finale gehaald, maar roeiend was het niet het beste dat zij hebben laten zien dit jaar. Abel is weer hersteld van zijn blessure en start dit weekend samen met Siem, André, Ruud, Douwe, Sem, Thijs-Jan, Tim en Robert in de boot.

Eerstejaars licht vaart structureel A-finales en in de lijn der verwachting starten zij ook de Koninklijke Holland Beker dit jaar. De verschillen zijn klein in het veld, met een goede race hoeven Joost, Casper, Joshua, Siebe, Noud, David, Remco, Marc en Sophie voor niemand onder te doen en zou opnieuw een lichte mannenploeg beginner af kunnen worden.

Met een knappe race haalden de eerstejaars lichte dames een knappe derde plek in het eerstejaars klassement op de Westelijke. Hiermee bewijzen de dames andermaal tot de snelste ploegen in hun veld te horen. Dit weekend openen Renate, Jacqueline, Lindsay, Christy-Anne en Nicole opnieuw de jacht op het beginner blik.

Eerstejaars dames zit dicht tegen de middenmoot van hun veld aan, maar trokken op de Willem-Alexanderbaan telkens aan het kortste eind en eindigden buiten de A-finales. Dit weekend starten Elsemieke, Ruth, Sharon, Vivian, Isa van Pelargos, Kirsten, Roxann, Jitske en Joost met als doel directe concurenten voor te blijven en wel de A-finale te halen.

Voor middengroep zwaar starten Sean en Stefan weer in de dubbeltwee. De mannen zijn omgeruild in de boot en op trainingen lijkt dit haar vruchten af te werpen. Dit weekend zal ook blijken of zij nu in wedstrijden ook constantere wedstrijden kunnen varen. Daarnaast start Mathijs dit weekend zijn eerste wedstrijd in de skiff. Mathijs heeft de afgelopen weken veel begeleiding gehad van verschillende ervaren coaches in zijn skiff en dit weekend mag hij bewijzen hoe hij in het veld ligt.

Middengroep dames start dit weekend weer in twee vierzonders. Anouk, Nenya, Fleur Jaspers en Laura staan momenteel derde in het development klassement en doen daar dus uitstekende zaken. Op de Westelijke kenden zij wel een mindere wedstrijd, dus is het zaak om dit weekend weer orde op zaken te stellen. Sanne, Bianca, Fenna en Meike zijn na hun succesvolle uitstapje in de viermet weer terug in de vierzonder. Beide boten starten naast het developmentveld het gevorderde b vierzonderveld.

Wie wel in de viermet stappen, zijn middengroep licht. De heren zijn in de vierzonder goed bezig met leren tempo draaien, maar hebben het nog steeds zwaar in hun veld. Dit weekend starten Victor, Rens, Elwin en Siem naast het developmentveld ook in het lichte heren gevorderde viermet veld, gestuurd door Daniëlle. Mees is weer hersteld van zijn blessure en start met Jarno in de dubbeltwee. Tenslotte vaart Ruben zijn eerste wedstrijd in het lichte beginner skiffveld. Op de Westelijke voer Ruben al goed mee in de dubbeltwee en lijkt weer wedstrijdfit te zijn.

Iris heeft een druk weekend. Samen met Silke Tas van DDS start zij het lichte dames gevorderde B dubbeltweeveld. Daarnaast start zij ook in de skiff het lichte dames gevorderde skiff veld en het lichte dames elite skiff veld. Mirjam komt dit weekend in één veld in actie, het dames elite dubbeltweeveld samen met Tosca Kettler van Orca.

De weersverwachting voor dit weekend is beter dan de afgelopen dagen. In combinatie met een gezamelijke overnachting op de Beekse Bergen belooft het weer een mooi weekend te worden!

Met paars-wit-rode groet,

Sergio Griffioen

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)