Nabeschouwing ZRB 2018 - BLIK voor Iris!

Hetairoi, lieve leden,

Ondanks de vroege starttijden hoefden ploegen niet belachelijk vroeg opstaan. De overnachting dit weekend was op de Beekse Bergen. De tenten waarin overnacht werd lagen direct aan de wedstrijdbaan van de ZRB en de botenwagen bevond zich op loopafstand.

In de ochtend was de eer aan Mathijs om als eerst de twee kilometer te verroeien. Voor Mathijs was het de eerste race in de skiff. Bij de start kwam hij onwennig weg en lag direct op afstand. Mathijs' kracht ligt gelukkig niet bij een harde start, maar bij zijn enorme vermogen onder water. Met harde klappen vocht hij zich terug in de wedstrijd en lag op 1000 meter bijna naast de nummer twee. Uiteindelijk wist hij in de eindsprint net niet zijn directe tegenstander te pakken en bleef op een derde plek steken. Niet genoeg voor de finale, maar wel een mooi debuut in de skiff.

In het verleden was de start voor Stefan en Sean ook een struikelblok, zij kwamen zaterdagochtend echter erg sterk uit de startblokken en lagen middenin het veld. Ondanks de aanmoedigingen van de roeiers die net uit hun tent kropen konden ze hun positie niet vasthouden. Langzaam verloren ze de aansluiting met Skadi en Phocas en eindigden derde in hun heat.

Eerstejaars zwaar kan met een goede race beginner af worden. Dat wisten de mannen vooraf zelf ook en met lichte overmoed verschenen zij aan de start. Na 1500 meter lagen de mannen op koers voor de A-finale, maar hun tegenstanders wilden net wat liever winnen en zo eindigden zij in de eindsprint toch vierde.

Voor eerstejaars licht maakt het niet uit wie er in de heat zit. Om beginner af te worden moet iedereen verslagen kunnen worden. In de heat pakten de heren snel de leiding, maar liepen vervolgens niet ver uit. In de laatste 500 meter stelden de heren weer orde op zaken en eindigden uiteindelijk eerste. In het eerstejaarsklassement is het bekend dat de push op de 1000 altijd voor Asopos de Vliet is. In de finale konden de mannen niet het verschil maken. In een teleurstellende finale liet licht Skøll en Njord ver uitlopen en eindigden zij vierde.

Iris stapte met haar skiffconcurente Silke Tas van DDS in de dubbeltwee. De dames hadden nog niet getraind op voorhand, maar voeren samen makkelijk weg. Met ontspannen halen voeren ze een gecontroleerde wedstrijd en wonnen eenvoudig hun voorwedstrijd. In de finale vertrok Euros direct en nam bijna twee bootlengtes voorsprong op het veld. Iris en Silke hielden zich aan hun raceplan en richting de 1000 meter liepen ze geleidelijk in. Rond 750 voor de finish was het Nereus die de rest probeerde af te bluffen en begon te eindsprinten. Het antwoord van Iris en Silke kwam vanaf 500 meter en vlak voor de finish stortte Nereus in en wonnen Iris en Silke. BLIK voor de dames! In de skiff nam Iris het later op de dag weer tegen Silke op. Iris hoefde in de heat niet de langzaamste tijd te klokken om zich te plaatsen voor de finale. Met bijna een halve minuut voorsprong deed ze dit met overmacht. Direct na haar blik in de dubbeltwee sprong Iris met een krentenbol in haar hand de skiff in. Na drie keer twee kilometer racen op één dag met nog de tweede dag voor de boeg was het niet de sterkste race van Iris.

De eerstejaars lichte dames maakten zichzelf favoriet door op de Westelijke derde te worden in het eerstejaarsklassement. De start van de dames was erg sterk en direct pakten zij de leiding. Het lukte de dames niet om de voorsprong te behouden en met een tweede plaats kwamen zij tekort voor de finale. De dames kunnen nog steeds het felbegeerde beginnerblik verdienen, maar dan wordt het met nog twee wedstrijden te gaan wel tijd dat alles goed samenvalt in de wedstrijd.

De vierzonder van Laura, Fleur, Nenya en Anouk kende een gunstige loting. Ondanks dat de dames niet hun beste race voeren, plaatsten zij zich eenvoudig voor de finale. In de finale konden de dames niet een rol van betekenis spelen. De dames hadden al hun tegenstanders vaak genoeg op ruime afstand gezet, maar ditmaal viel het allemaal niet samen en deden ze zichzelf tekort met een teleurstellende vierde plaats.

De vierzonder met Meike, Fenna, Bianca en Sanne kon niet de blikkenreeks voortzetten in de vierzonder. In een lastige heat bleven de dames steken op een vierde plek.

De eerstejaars dames voeren een technisch solide race. Met Isa van Pelargos in de boot zijn er in de afgelopen weken stappen in de goede richting gezet. In een spannende heat misten de dames net de killermentaliteit om hun tegenstanders te breken wanneer zij de kans hadden. Ze klokten de derde dagtijd, maar hadden de pech in de zwaarste heat te zitten en kwamen daarmee tekort voor de finale. Als de dames deze stappen blijven zetten wordt het een spannende strijd op het Slot.

Middengroep licht stapte samen met Daniëlle in de viermet zaterdag. Vooraf was lastig te voorspellen wie kanshebbers waren in hun veld. De mannen starten fel weg, maar moesten snel hun meerdere erkennen in Boreas en Saurus. Na een felle strijd tegen Vidar met onder meer Koen van Brussel aan boord eindigden de heren vierde.

Daarnaast stapte Ruben in de skiff. Zijn voorbereiding ging niet zonder slag of stoot. Bij het oproeien kwam Rubens riem klem te zitten en brak zodoende. Snel kwam met hulp van de kamprechters de palenset van Mathijs zijn kant op en kon hij alsnog starten. Na een knappe race met de erg zwaar afgestelde palen eindigde Ruben op een halve seconde van de winnaar in zijn heat. Helaas was Rubens pech voor die dag nog niet over, want zijn boot werd uitgewogen waardoor hij niet meer de finale mocht starten.

Zondag werd gestart voor de klasserende blikken door de eerstejaars ploegen. Hiervoor werden in de ochtend time-trials gevaren over 1 kilometer. Eerstejaars zwaar kwam goed uit de start en liep hard in op hun voorganger. In de laatste 300 meter konden ze niet verder versnellen en klokten de achtste tijd die hen naar de C-finale verwees. In de C-finale lieten de heren weer een glimp zien van het racen van de Varsity. Met agressie kwamen de mannen uit de start en alleen Argo pakte een kleine voorsprong op hen. Na een spannende eindsprint wisten zij nummer drie uit het klassement Gyas te verslaan en kwamen een halve seconde tekort voor de tweede plek. De heren hebben nog twee kansen om het te herhalen in de Beginner A-finale.

Bij de eerstejaars dames ging het andersom. Zij kwamen met matig roeien de start uit. Halen werden niet afgemaakt en het was veel gehaast heen en weer rijden. Halverwege pakten de dames het weer op en konden nog net de C-finale veilig stellen met een achtste tijd. In hun finale raceten de dames een schitterende race en pakten met een bootlengte voorsprong de winst in hun C-finale. Een uiteindelijke vijfde plek en vijf punten voor de dames!

Ook eerstejaars licht klokte een achtste tijd in de time-trials. Voor hen was er dan ook een C-finale met drie andere ploegen. De lichte heren kwamen goed uit de start en grepen snel de leiding. In de eindsprint kwam Okeanos nog in de buurt, maar de mannen maakten geen fouten en winst was er voor het paars. Ook vijf punten voor licht en hiermee lijkt de Koninklijke Holland Beker binnen handbereik.

De lichte dames voeren een stabiele race naar de zesde tijd. Voor hen was er dan ook een C-finale. In hun finale kwamen de dames goed weg uit de start, tot de helft konden zij de race domineren, maar na een harde push van Orca moesten zij die voor zich laten. Een zesde plek overall was het resultaat.

Sean en Stefan roeiden een matige time-trials en eindigden ook op de achtste plek. In hun finale kwamen zij beter uit de start en kwamen wat beter mee met hun directe tegenstanders. Uiteindelijk eindigden zij op een derde plek in hun C-finale.

De vierzonders van middengroep dames eindigden in de time-trials op de achtste en vijftiende plek. Voor Meike, Fenna, Bianca en Sanne betekende dit dat zij geen finales voeren en Laura, Fleur Jaspers, Nenya en Anouk kwamen in de middag uit in de C-finale. Het roeien in de C-finale was een stuk beter dan de time-trials. De dames eindigden op een zesde plek overall.

Zondag stapten Jarno en Mees in de dubbeltwee om het lichte heren development dubbeltwee te starten. De mannen voeren in de time-trials naar een vijfde plaats en kwamen hiermee ook in de C-finale. In de finale voeren zij naar een tweede plek, wat hen vijf klassementspunten oplevert aangezien de Willem III/Hertog-combinatie niet meedoet voor het klassement.

De vierzonder van middengroep licht klokten een zevende tijd in de time-trials, dus ook voor hen een C-finale. De vier voer aggressief met een hoog tempo. De mannen eindigden weliswaar op een vierde plek hier, maar de verschillen worden iedere week kleiner.

Mathijs startte zondag wederom in de skiff. Zijn time-trials gingen over een afstand van 1500 meter. Het tempo was vergeleken met het veld nog laag, maar de invulling onder water zat goed. Na een stabiele race eindigde Mathijs als tiende, dat was niet genoeg voor een finaleplaats.

Zondagochtend startte Iris haar vijfde twee kilomter wedstrijd van het weekend. Iris had al haar tegenstandsters al eens verslagen in andere skiffwedstrijden, maar de races van zaterdag eisten hun tol. Met een vierde plaats mocht ze in de middag de finale starten, maar de tank was op dat moment al leeg. Samen met Silke vocht ze nog een mooi duel uit om de derde plaats, maar de eerste plek moest ze aan haar voorbij laten gaan.

Tot slot kwam Mirjam samen met Tosca in actie in de dubbeltwee. Met vier inschrijvingen roeiden zij direct de finale aan het eind van de middag. Tosca en Mirjam hadden al een aantal keer samen geroeid, maar het werd duidelijk dat de anderen wat vaker met elkaar in de boot hadden gezeten. De dames waren nog dicht in de buurt van de tweede plek na een knappe eindsprint, maar blik zat er dit weekend niet in voor Mirjam.

Na een tegenvallende zaterdag met als lichtpunt het blik van Iris voeren de meeste ploegen zondag een stuk beter. Met name de eerstejaarsploegen lieten zich van hun beste kant zien en zijn allemaal nog in de race voor het beginnerblik. Met gezonde spanning en het volste vertrouwen in de ploegen gaan we de ARB en het NSRF-slot tegemoet!

Met paars-wit-rode groet,

Sergio Griffioen

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)