Nabeschouwing ARB - BLIK voor Iris en eerstejaars licht!

Hetairoi, lieve leden,

Afgelopen weekend werden op de Bosbaan in Amsterdam de Argo Sprint en de ARB verroeid. In snelle omstandigheden trok Iris tweemaal BLIK en werd eerstejaars licht beginner af!

Vrijdagavond kwam eerstejaars zwaar kwam als eerste in actie en voer direct de snelste tijd van de dag: 1:18:44 over 500 meter! Hiermee plaatsten zij zich overtuigend voor de finale. Kort erna kwam Iris in actie in de skiff. Snel werd duidelijk dat de strijd alleen tussen haar en een dame van Nereus zou gaan. In de voorwedstrijd eindigde Iris op een seconde achter haar en plaatste zich hiermee voor de finale. Mathijs en Sean kwamen slecht weg uit de start in hun voorwedstrijd en stonden daarmee gelijk op achterstand. Het verschil werd echter niet groter en uiteindelijk bleek hun tijd voldoende voor een plek in de finale. Tot slot kwam Ruben in actie in de voorwedstrijden. Hij eindigde op een derde plek en kwam hiermee net te kort voor de finale later op de avond.

De eerste finale was voor Iris. Zij kwam goed weg uit de start en de strijd om de winst ging tussen haar en de roeister van Nereus. Lang gingen de dames gelijk op, maar in de laatste vijftien halen was het Iris die het verschil maakte en met een kleine voorsprong won, BLIK voor Asopos de Vliet! De eerstejaars dames hadden zes inschrijvingen in hun veld en voeren hierdoor direct een finale. De dames kwamen goed mee met het veld en knokten tot het einde mee voor de winst. Uiteindelijk moesten zij alleen Gyas en Skadi voor zich dienen en eindigden op een knappe derde plek. Voor de lichte mannen gold hetzelde, ook zij voeren direct een finale met vijf tegenstanders. Met vijf boten die binnen een seconde (!) finishten was het ongelooflijk spannend en viel de beslissing op de streep in het voordeel van de ploeg die het hardst opreed in de laatste haal. Met 0,24 seconden achterstand eindigden de mannen in het paars op een knappe tweede plaats! De spanning voor de sprint van de zware mannen was inmiddels flink opgebouwd. Langs de kant en in de boot wist iedereen dat eerstejaars zwaar hier verrassend met de winst aan de haal kon gaan. De mannen kwamen goed weg uit de start en samen met Nereus trokken zij knap weg van het veld. Zij aan zij was het ongelooflijk spannend, maar was het Nereus met 0,24 seconden voorsprong die won in de sprint. Een knappe tweede plek die veel belooft voor de eindsprinten in het weekend. Tot slot kwamen Sean en Mathijs in actie in hun dubbeltwee. In de finale zat het nog niet helemaal lekker en eindigden op de zesde plek.

Zaterdagochtend waren de eerstejaars dames de eerste ploeg in het paars die van start ging. De EJD kwam goed weg uit de start en op 500 meter had alleen Nereus een kleine voorsprong op de rest van het veld. Richting de 750 meter begonnen de dames in het paars langzaam door het veld te schuiven. Ploeg na ploeg voeren ze voorbij en zelfs op Nereus werd ingelopen. Na 1500 meter hadden ze een bootlengte voorsprong op de nummer drie en lagen kort achter de nummer één. In de eindsprint rommelde het iets uit elkaar, maar met de derde tijd uit voorwedstrijd plaatsten de dames zich heel knap voor de A-finale! In de A-finale kwamen de dames rustig op stoom. Gyas en Nereus vertrokken samen en Skøll bleef achter. Richting de 1000 meter pushte Asopos weg van de middenmoot en opende de jacht op Amsterdam. Poppetje voor poppetje schoof de schitterende roeiende ploeg in het paars langszij. 50 meter voor de finish wisten de coaches van Nereus het ook: Asopos grijpt ze. Van een vijftiende plek op de Heineken roeivierkamp nu tweede op de ARB! Fantastisch! Zondag roeide Isa van Rijswijk van Pelargos weer mee en probeerden de dames hun stunt van zaterdag te herhalen in het beginnerveld. In de voorwedstrijd wonnen de dames met overmacht en konden zij zich opmaken voor de finale. Na de start lag het lang gelijk, maar was het Orca dat na 500 meter een kleine voorsprong nam. In het middenstuk wist Asopos niet in te lopen en lag Orca los van het veld op de 1000 meter. Na een sterke eindsprint kwamen de dames nog dichtbij, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plek. Het gaat spannend worden op het Slot!

De lichte dames kwamen snel weg uit de start en samen met Aegir namen zij afstand van de rest. Op de 1000 meter pakte Aegir door en zakte Asopos wat terug en kwam Laga gevaarlijk dichtbij. De dames wisten Laga af te houden en plaatsten zich met een bootlengte voorsprong op de nummer drie voor de A-finale. Met hun voorwedstrijd hadden de dames een plek op de Koninklijke Holland Beker veilig gesteld. De finale was lekker racen en kijken hoeveel ploegen gepakt konden worden. Op de 1000 meter lagen ze op een knappe derde plek en namen afstand op hun achtervolgsters. Het goede roeien konden zij niet vasthouden en na een aanval van Skøll moesten ze hen er langs laten. Uiteindelijk eindigden de dames nog vijfde. Niet de beste race, maar de Holland Beker is bereikt. Zondag lagen de lichte dames hun hele voorwedstrijd eerste, maar lieten in de eindsprint toch Saurus langszij komen. Met een tweede plek plaatsten zij zich desalniettemin voor de finale. In de finale lagen de dames na 500 meter aan kop, maar moesten op de 1000 meter Nereus aan zich voorbij laten gaan. Het lukte de dames niet om met een push aan te vallen en Nereus liep weg tot twee bootlengtes. In de eindsprint liep Asopos nog hard in, maar het was op de finish niet genoeg.

Mathijs en Sean roeien sinds kort samen en dat was ook in de boot zichtbaar. Het zat niet helemaal gelijk en de mannen zijn nog niet op elkaar ingespeeld. In hun voorwedstrijd eindigden zij op een vijfde plek. In de finale roeiden Sean en Mathijs nog niet het soepelste van het veld, maar onder water klopte het een stuk beter. Met een laag tempo, maar veel power eindigden zij vijfde. Middengroep zwaar beschikte zondag niet over de handigheid om tijdens lastig water net zo ontspannen te roeien als bij glad water. Met een zesde plek hadden zij geen A-finale.

Jarno en Mees kregen als opdracht de race te domineren en niet te wachten op aanvallen van grote concurrent Saurus. De opdracht was geslaagd; van start tot finish lagen de heren aan de leiding en hielden met een mooie, agressieve race de rest van het veld op afstand. In de finale kon de dominantie niet worden herhaald. Mees en Jarno gingen lang gelijk op met Saurus. Tijdens het oproeien was er onrust in de boot en tijdens het racen was duidelijk dat ze voorzichtig waren over de golven. De voorzichtigheid leverde geen bootsnelheid op en de mannen eindigden op de vijfde plek. Zondag hadden Jarno en Mees een gelukkige finale geloot en konden na 1000 meter hun race uitvaren. In de finale deden de mannen tot de 1000 meter mee voor de winst. Zij konden niet meekomen met het opstomende Saurus en eindigden op een derde plek uiteindelijk.

Eerstejaars zwaar kon de veelbelovende sprint niet doortrekken naar het weekend. In hun voorwedstrijd zaterdag voeren ze naar een mooie tijd, maar kwamen tekort voor de A-finale. In de B-finale waren wederom de verschillen erg klein en eindigden de heren in een tijd van 6:01 op een vierde plaats. Zondag wilden de heren erg graag hard gaan en deden veel opzetjes om concurrenten Aegir en Skadi voor te blijven. Het leverde weinig snelheid en veel gehaast en ongelijkheid in de boot op. Het resultaat was wel voldoende voor de finale. In de finale konden zij niet meekomen met de top drie en eindigden vrijwel gelijk met Skadi op elf seconden van de winnaar.

In de voorwedstrijd van de vierzonder van middengroep licht waren drie ploegen een maatje te groot voor de heren. Daarachter werd hard geknokt voor de vierde plek. Met een kleine voorsprong wist de heren Aegir en Triton achter zich te houden. In de B-finale eindigde de vier op een vijfde plek. Zondag voeren de mannen in de viermet direct een finale in de middag. Middengroep licht voer knap weg van concurent Njord, maar Boreas bleef buiten bereik. Uiteindelijk eindigden de mannen op een tweede plek.

Dit jaar heeft Iris al behoorlijk wat geblikt. Na het sprintblik op vrijdag ontbrak er alleen nog een klasserend blik in de skiff. Zaterdag moest het gebeuren in het lichte dames gevorderde skiffveld. In de voorwedstrijd voer ze gecontroleerd en met haar krachten sparend naar de finale. Hier lag zij naast dubbeltwee partner en concurrent Silke Tas van DDS. Na een rustige start bouwde Iris door en lag op de 1000 meter op de eerste plaats. Richting de 1500 meter bouwde Iris deze voorsprong uit tot ruim een bootlengte. Silke staat er echter om bekend hard te kunnen eindsprinten, dus de wedstrijd was nog niet bekeken. Na een spannende sprint voor het publiek was het Iris die met een seconde voorsprong het eerst over de finish kwam, BLIK voor Asopos de Vliet! Zondag startte Iris samen met Silke in de dubbeltwee. Ditmaal in het dames gevorderde dubbeltweeveld. In de voorwedstrijd bleek dit wat lastiger dan het lichte damesveld en kwamen met een vierde plek tekort voor de finale. Als laatste kwam Iris ook nog in actie in een combinatie dubbelvier. Twee boten vochten vooraan de strijd om het blik uit. Daarachter lagen meerdere boten kort achter elkaar. Voor een instapbootje voeren de dames netjes mee en eindigden derde.

Eerstejaars licht kon door Okeanos voor te blijven zich plaatsen voor de Koninklijke Holland Beker zaterdag. In de voorwedstrijd troffen zij direct Okeanos en de nummer 1, 4 en 5 van het klassement. Met een goede race eindigden de heren op een derde plaats en troffen Okeanos opnieuw in de A-finale. In een spannende finale roeiden de mannen een schitterende race, maar moesten op 1000 meter Okeanos aan zich voorbij laten gaan. Met een knappe derde plek zetten de heren een mooi resultaat neer, maar kwamen tekort voor de Holland Beker door de tweede plek van Okeanos. Zondag voer licht netjes over de golven, maar klopte het in de boot boven water niet helemaal. Met een tweede plek in de heat plaatsten zij zich wel voor de A-finale. In de finale vertrok Leiden direct van de rest van het veld. De mannen hebben vaker naast onze lichtblauwe vrinden gelegen en dat pakte altijd goed uit. Ditmaal bleef Njord echter strak bij Asopos na de push op de 1000 meter. Sterker nog, ze namen een voorsprong. Onder aanmoediging van een zee van paars langs de kant sprintten paars en blauw naast elkaar op de finish af. Pas op de finish viel de beslissing, eerstejaars licht van Asopos de Vliet beginner af!

Middengroep dames roeide met twee vierzonders zaterdag het developmentveld. De vierzonder met Laura, Nenya, Fleur Jaspers en Anouk is al een aantal race de goede vorm van het begin van het seizoen kwijt. Met een vierde plek kwamen zij tekort voor de A-finale. De vier met Fleur Hiensch, Fenna, Meike en Sanne kwamen niet in de buurt van de nummer één en twee van het veld, maar hielden Gyas mooi op afstand en plaatsten zich ook voor de B-finale. In de B-finale bleef de vier met Fleur Hiensch op slag knap voor Skøll en eindigde de vier met Laura op slag teleurstellend op grote afstand van winnaar Euros. Na de tegevallende race van zaterdag, kwam de laatstgenoemde vier zondag niet meer in actie. De vier met Fleur Hiensch op slag kwam zondag in de voorwedstrijd netjes uit de start en lag tot de helft derde. Hier werd besloten dat het harder moest en voerden ze met een knappe push weg van de concurrent. Met een tweede plek roeiden zij naar de A-finale. In de finale ging het wat minder en eindigden de dames op een vijfde plek.

Mirjam en Tosca hadden tegenstandsters van formaat in zowel lichte als zware roeisters van de bond. Winst zou een lastig verhaal worden. In een constante race eindigden zij op een vierde plek. Zondag startte Mirjam in de skiff in een lastig veld. In haar voorwedstrijd hield zij knap Anouk van Leeuwen van Proteus voor zich en plaatste zich voor de finale. In de finale voer Mirjam een snelle tijd en eindigde op drie seconden van haar eigen verenigingsrecord op een zesde plek.

Ward starte dit weekend samen met zijn dubbelvier op beide dagen. Tegenstanders waren de dubbelvier van de bond, een dubbelvier van Skøll en een dubbelvier van Indonisië. Zaterdag moest de vier relatief veel toegeven op de vier van de bond en van Skøll. Zondag was de boot van de bond er niet bij en startte een Njord/Hemus/Tromp-combinatie. Ditmaal racete het beter en bleef Ward’s vier binnen vijf seconden op de winnaar Skøll.

Zondag kwam Ruben in de skiff in actie. Ruben startte hard weg, maar kon dit na de 1000 meter niet vasthouden. Uiteindelijk kwam hij met een vierde plaats tekort voor de finale later op de middag.

Dit weekend deden de eerstejaarsploegen van zich spreken met mooie resultaten op alle dagen. Ook Iris kwam goed voor de dag met een overwinning op vrijdag en zaterdag. Over anderhalve week zullen de middengroepen en de lichte dames in actie komen op de Koninklijke Holland Beker en de week erop zijn de laatste klasserende blikken te verdienen voor dit seizoen. Veel ploegen van Asopos de Vliet maken nog goede kansen hier. Kom hen aanmoedigen in de middag en vier ’s avonds de uittraining in de soos!

Met paars-wit-rode groet,

Sergio Griffioen

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)