Nabeschouwing Koninklijke Holland Beker 2018

Hetairoi, lieve leden,Al bijna een week geleden is de Koninklijke Holland Beker verroeid op de bosbaan in Amsterdam. Beide dagen stond er een flinke zijwind en finishten het merendeel van de finales in waaiervorm. In het hoofdnummer wist Kroaat Ondrey Synek Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale te verslaan. Ook een afvaardiging van Asopos de Vliet kwam in actie op de prestigieuze wedstrijd.

 

In de ochtend was het middengroep licht dat als eerste de baan overging in de dubbeltwee en vierzonder. Jarno en Mees bereikten overtuigend de finale met een tweede plek in de voorwedstrijd. In de finale eindigden zij op een nette vierde plek en dat is ook de eindstand in hun klassement. Victor, Rens, Elwin en Siem kwamen tekort voor de A-finale met een vijfde plek in de voorwedstrijd. In hun B-finale voeren ze een spannende onderlinge strijd met Aegir voor de laatste klassementspunten. Na een mooie eindsprint eindigden de heren net voor Aegir en eindigden derde in hun finale.

 

Mirjam voer zowel zaterdag als zondag in haar skiff op de Holland Beker. Zaterdag plaatste zij zich in een overwegend internationaal veld voor de A-finale. In de A-finale eindigde Mirjam tussen twee Thaise skiffeuses in op de vijfde plaats. In stormachtige omstandigheden moest zondag de time-trial gevaren worden. Als ervaren roeister bleek Mirjam hier haar voordeel uit te halen en eindigde op een vierde tijd. In de finale waren de omstandigheden iets minder onstuimig dan bij de voorwedstrijd. Mirjams ervaring en souplesse om makkelijk over de golven te kunnen roeien, kon hier dan ook uitgebuit worden. Mirjam eindigde op de zesde plek in de A-finale.

 

Middengroep dames startte zaterdag in de twee vierzonders. Met name voor de ouderejaars vierzonder stond er veel op het spel, zij konden nog een vierde plek veroveren in de het developmentklassement. In de voorwedstrijd kwam de vier met Laura, Fleur, Nenya en Anouk goed weg uit de start. Na de 500 meter viel het wat terug en konden zij hun ticket voor de A-finale niet vasthouden. De vier met Fleur, Sanne, Bianca en Meike voer een goede race en kwam in de eindsprint nog dichtbij de ouderejaars vier. Beiden voeren later op de middag hun B-finale. In plaats van Nenya roeide Fenna mee in de ouderejaars vier. Deze verandering bleek goed uit te pakken, want met ruime voorsprong wonnen zij hun B-finale. De tweedejaars vier eindigde hier op een vierde plek.

 

Ward roeide beide dagen in de dubbelvier waarmee hij Nederland zal vertegenwoordigen op de derde Worldcup in Luzern volgende week. Zaterdag had Ward concurrentie van slechts één ploeg van Gyas. Met overmacht wonnen zij hun finale, BLIK voor Ward! Zondag roeiden de heren in het zware mannen dubbelvierveld. Als enige lichte mannenploeg hadden Ward, Bart, Koen en Jorke het zwaar te verduren met de harde schuine tegenwind zondag. Desondanks wist de Asoposcombinatie het spannend te maken en bleven de verschillen erg klein in zowel de time-trial als de finale. Uiteindelijk eindigden de heren op een zwaarbevochten derde plaats en maken zij zich op voor Luzern.*

 

Iris voer samen met Silke Tas van DDS in de dubbeltwee. De skiffconcurentes hebben al vaker succesvol de handen ineen geslagen. Met vrijwel de hele top van het Nederlandse lichte roeien aan de start, was duidelijk dat het ditmaal lastig zou worden. Met een goed ingedeelde race was de zesde plek dan ook het hoogst haalbare in hun finale.

 

Tot slot kwamen eerstejaars lichte dames en eerstejaars licht in actie. Beiden roeiden in een nadeelbaan op basis van hun positie in het klassement. De lichte dames voeren dapper weg met een vierde tijd plek in de opening. In de eindsprint moesten Renate, Jacqueline, Lisanne, Christy-Anne en Nicole nog een ploeg voor zich dulden en eindigden uiteindelijk op een vijfde plaats.

 

Eerstejaars licht kwam via een wildcard toch aan een startbewijs voor de KHB. Vanuit een lastige baan voeren Sophie, Marc, Felix, David, Noud, Remco, Joshua, Casper en Joost een hele sterke race. Met een harde eindsprint eindigden de heren en dame overtuigend op een derde plaats, geen gek resultaat voor een ploeg die in eerste instantie niet zou starten.Met nog één wedstrijd te gaan in het seizoen maken de ploegen zich nu op voor het slot dit weekend in Rotterdam.Met paars-wit-rode groet,

 

Sergio Griffioen

h.t. Commissaris Wedstrijdroeien

 

* Een kleine Asopos delegatie zal meegaan naar Zwitserland om Boudewijn en Ward aan te moedigen op de Worldcup, interesse om mee te gaan? Laat het me weten! 

 

Contact

Correspondentieadres:

Asopos de Vliet

Postbus 100

2300 AC Leiden

 

Bezoekadres:

Asopos de Vliet

Zijlstroom 137

2353 NN Leiderdorp

071-5892897 (bestuurskamer)