• Nederlands
  • English

Voorbeschouwing Korte Vliet

Hetairoi, lieve leden,

Aanstaande zondag is het tijd voor de één-na-leukste roeiontmoeting met wedstrijdkarakter naast de Zijlhead: de Korte Vliet wedstrijden! Zoals de naam al verklapt wordt deze uit de hand gelopen sparsessie (gedeeltelijk) verroeid op de Korte Vliet. Het gaat niet over de afstand, want met 4,7km te roeien zou ik het niet kort noemen.

Het is natuurlijk altijd leuk om een grote sparsessie te roeien met de nabijgelegen roeiverenigingen. Maar wat deze roeiontmoeting dit jaar voor ons écht zo leuk maakt, is dat de roeiers vanuit de topselectie hier allemaal een laatste kans op het water krijgen om zich te bewijzen aan de coaches. Afgelopen jaren was het meestal zo dat de wedstrijdselectie bekend was een weekje voor de Korte Vliet wedstrijden en dat de ploegen voor het eerst onderling konden sparren met elkaar. Dit jaar is het dus anders en ik ben benieuwd hoe dit bij de roeiers en coaches in de smaak valt.

Dan over het traject: Het is een lang stuk roeien, mét hindernissen. Er zitten een aantal bruggen in het traject, niet allemaal even makkelijk om te nemen, maar gelukkig is er stremming tijdens de wedstrijd. Het hoogtepunt van het traject is de scherpe bocht van de Vliet naar de Korte Vliet, waar voornamelijk de stuurtjes van de achten getest worden. En dan denk je dat je er na de brug bijna bent maar moet je nog ongeveer een kilometer, altijd een nare verrassing.

Wat nog het vervelendste is, is die éne tegenstander waar je niet onderuit kan komen: de correctiefactor. Je hebt natuurlijk je directe tegenstanders die hetzelfde veld starten, maar pas op: Er is altijd een Dames Veteranen C-dubbeltweemet die is gefinisht, en dat betekent dat ze vrijwel zeker hebben gewonnen. Hier is helaas maar één tactiek voor, zoals een wijs man ooit zei: ALLES GEBEN!

Namens Asopos starten er maar liefst 104 roeiers, dus ik ga ze niet allemaal bij naam noemen.

MGZ, MGD en MGLD sturen allemaal een aantal kleine nummers naar de wedstrijd. Met vijf twee-zonders worden alle bruggen en bochten éxtra spannend, al weet ik in ieder geval van MGZ zeker dat ze hierop geoefend hebben (met wisselend succes). MGL is afwezig, waarschijnlijk omdat een vierzonder onder deze bruggen door sturen levensgevaarlijk is.

Naast de gebruikelijke boten, namelijk tweemaal een dubbelviermet, legt de Lichte Dames-selectie ook een dubbeltwee op het water. Voor hun dus niet alleen de taak om hard te roeien, maar ook om zelf de juiste koers te varen.

De Dames en de Heren-selecties houden het simpeler en leggen allebei drie achten op het water, met nog een extra Heren viermetje om zoveel mogelijk mensen te laten roeien.

Tussen al het geweld van de topselectie zal de clubsectie ook nog weerstand gaan bieden: de Dames leggen hierbij een acht op het water, en de Heren starten in een vier. Tussen zowel de Dames-achten als de Heren-vieren was het op de Najaars erg spannend, dus hopelijk gaan ze het ook dit weekend spannend maken.

Last but not least zal ook de Professorenboot van start gaan! Hoewel wij ze niet in actie hebben gezien de afgelopen jaren, hebben zij niet stilgezeten. Naast conditie en techniek hebben ze ook hun materiaal een upgrade gegeven, dus we kunnen nu gaan zien hoeveel effect dat heeft gehad.

Ik wens alle roeiers en stuurtjes veel succes met deze roeiontmoeting met wedstrijdkarakter.

Met paars-wit-rode groet,

Jarno Hagelen

h.t. commissaris wedstrijdroeien der A.L.S.R.V. Asopos de Vliet